Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witajcie!

Kupiłem Yamahe RX A 1070. Mam z nią pewien problem. Mianowicie jak amplituner jest podłączony do TV, a TV jest w stanie czuwania i chce puścić płytę to niestety odtwarzana muzyka jest przerywana. Wówczas zanika ikonka HDMI out na wyświetlaczu. Problem znika w momencie odłączenia kabla od TV, ewentualnie po włączeniu TV. Próbowałem różnych ustawień niestety problem nie znika. Jeśli możecie pomóc to będę wdzięczny w przeciwnym razie będę go musiał zareklamować. 

Marcin.

Edytowano przez Jamato
Napisano

Tak na wstępie, to chyba wejście blue ray a nie wyjście. Masz prawdopodobnie zsynchronizowany odtwarzacz z amp.KD. Włączenie odtwarzacza powoduje automatyczne włączenie amplitunera oraz TV ( tak jest u mnie). Gdy odłączasz kabel HDMI przerywasz synchronizacje a amp. przepuszcza sygnał , przy włączonym TV tak jak piszesz też będzie dobrze. Wg. mnie musiałbyś zmienić ustawienia sterowania przez HDMI w odtwarzaczu ( nie znam modelu więc nie wiem czy takowe są) lub w samym amp. Ale podejrzewam , że nie jest to zbyt opłacalne ,bo gdybyś chciał normalnie ( na automacie) użytkować to za każdym razem musisz wrócić do tej funkcji.

Napisano

HDMI to do obrazu jest a nie muzyki :) I pewnie powinno, po zrobieniu factory reset i zabawie z ustawieniami. 

Natomiast do muzy nie potrzebujesz obrazu , więc zamiast się męczyć wydaj 50 pln na kabelek i wsio. 

Napisano

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to spróbuj wpiąć inny kabel HDMI. Jak to nie pomorze to faktycznie serwis. Możesz najpierw zadzwonić do serwisu Audio Klanu , udzielają informacji telefonicznie , parę razy korzystałem.