Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Majk1984 napisał:

ten sony jest z 2000r ma juz 18lat - bez przesady...

Miałem Str-db 840 QS oraz 930 QS i moim błędem była sprzedaż i zakup RX-A3030, bo po za wieloma zbędnymi bajerami gra to na tym samym poziomie, a w stereo o trzy klasy gorzej. A jak bym chciał mieć Spotify , radio internetowe, You Tube, granie z plików to wystarczyło dokupić za 500 zł Ropsberry Pi 3.

Ale cóż , Polak mądry po szkodzie :)

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Amplituner kinowy kupuje się dla kina. Jak chcesz mieć stereo to kup sobie wzmacniacz 3 razy tańszy i przepijają kable na bananach. 

Albo zastosuj końcówkę mocy i tyle. 

Nikt nie obiecuję że nawet topowy model AV jest do stereo. 

Piotrek

Napisano
5 godzin temu, S4Home napisał:

Jak chcesz mieć stereo to kup sobie wzmacniacz 3 razy tańszy i przepijają kable na bananach. 

A dziękuję , mam zestawik stereo i to kabelków nie przepinam :)

5 godzin temu, S4Home napisał:

Nikt nie obiecuję że nawet topowy model AV jest do stereo. 

A właśnie że kurde obiecywali , że to wreszcie też do muzyki, że technologia , że moc, wystarczy przeczytać recenzje w prasie audio lub na stronie Audio Klanu.

Oj, było się naiwnym :) 

Napisano

Ja chce tylko i wylacznie sprzet do kina domowego czyli 5.1 - stereo mam podpiete do PCta i tam moge pochukac kiedy mnie najdzie ochota :)

Nie potrafie znalezc Yamahy pomiedzy rx-v800 a rx-v477 - 800 za stary juz i bedzie awaryjny bardziej a 477 ma 4lata ale znowuz za slabego go zrobili do salonu ok 32m2...

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

A dziękuję , mam zestawik stereo i to kabelków nie przepinam :)

A właśnie że kurde obiecywali , że to wreszcie też do muzyki, że technologia , że moc, wystarczy przeczytać recenzje w prasie audio lub na stronie Audio Klanu.

Oj, było się naiwnym :) 

Banda.... No :)

Czyli jeszcze lepiej sobie to ogarnąłeś i super. Najważniejsze że do stereo jest sprzęt stereo.

Napisano

Już nie przesadzajcie. Każdy amplituner KD nadaje się do słuchania muzyki, tylko zwykle trochę mniej niż wzmacniacz stereo w podobnej cenie. Zaletą tamtego Sony było wyjście na zewnętrzne końcówki mocy.

Napisano
3 godziny temu, MobyDick napisał:

Każdy amplituner KD nadaje się do słuchania muzyki, tylko zwykle trochę mniej niż wzmacniacz stereo w podobnej cenie.

Mądrego to aż miło posłuchać , sam bym tego lepiej nie ujął :) 

Czasem się łapie na tym , iż wyrażając pogląd , że amplituner KD nie nadaje się do muzyki nie do końca mam rację. W swoich radach piszemy o idealnym doborze a niekoniecznie odbiorca tego oczekuje. Czasem po prostu świadomym wyborem jest posiadanie wszystkiego w jednym. Co nie zmienia faktu , że mając skromny budżet nie wybrałbym cztero - pięcioletniego amplitunera z najniższej półki, zamiast wysokiego modelu sprzed latek 15-tu.

Może się czepiam, ale jak to jest , że na sprzęcie stereo który posiadam , który średnio liczy lat 25 i którego nie jestem pierwszym właścicielem, nie ma nawet śladu, ryski na wierzchu obudowy ( a np. 11,5 kg. przedwzmacniacz stoi na końcówce mocy ), natomiast już po miesiącu ,gdy stał tuner z filcem pod nóżkami na nowiutkiej Yamaszce RX-A3030, kupionej za nie małe pieniądze, mam ślady po nóżkach nie do usunięcia. 

Napisano (edytowany)

Z zasady lepszy sprzęt jest droższy jako nowy. Z wiekiem jego cena spada. Również prawdopodobieństwo konieczności naprawy wzrasta z wiekiem. W tańszym sprzęcie postępuje to często szybciej. A ta nowa Yamaha pewnie miała bardziej ekologiczny lakier :) . Ze sprzętem KD jest jeszcze taki problem, że w coraz tańszych sprzętach mamy więcej różnych dodatkowych funkcji. Dla jednych ma to znaczenie większe a dla innych żadne. Trzeba sobie wybrać to co się potrzebuje i lubi. W tańszych i tak naprawdę tych droższych również największym problemem jest zwykle bas. Paradoksalnie sprawę może rozwiązać zakup dobrego ( np. używanego ) subwoofera i przeniesienie na niego większej porcji basu w połączeniu z lepszymi i mniejszymi kolumnami. Jednak prawie nikt tak nie che do sprawy podejść, bo to jakoś dziwnie :) ..

Mało kto che sobie  zdać sprawę z tego że nowsze naszpikowane elektroniką funkcjonalne amplitunery często muszą być robione coraz oszczędniej i na tym odbija się budowa takich podzespołów jak zasilacz i podzespoły odpowiedzialne za jakość dźwięku. Również oszczędności można często zauważyć w grubości ścianek obudowy i radiatorach. Wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo trudno zrobić obecnie końcówkę mocy która będąc obciążona sama może oddać dużo mocy.

Edytowano przez MobyDick
Napisano

Ja tam i tak uważam że jedno jest to jednego a drugie do drugiego. Co innego jeśli widzę w jaki sposób ktoś użytkuje system. Wtedy jestem w stanie określić że np "ten" system kinowy wystarczy mu do stereo.

Piotrek

Napisano

Tyle że każdy producent sprzętu audio, z założenia zakłada ze jego amplituner kd będzie miał służyć również do słuchania muzyki. Na tej zasadzie podziału zadań nie wolno by było słuchać muzyki z popularnych radioodbiorników mono. Bo te to już wogóle nie powinny się do tego celu nadawać.

A z drugiej strony sprzęt stereo zupełnie dobrze może towarzyszyć oglądaniu TV i filmów w domu. W przeszłości nagłośnienie kinowe zwykle ograniczało się do dźwięku z dwóch kolumn głośnikowych.

Napisano

Panowie , wracając do tematu autor wątku ma podpięty system stereo pod PC, więc kwestia muzyki jest już ogarnięta i należałoby się skoncentrować na równie dobrym dźwięku wielokanałowym. Przeczytałem od początku wątek i jeżeli amplitunery w stylu Sony QS odpadają ze względu na wiek to proponuję :

https://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/yamaha-htr-2071-prism-audio-tornado-czarny.bhtml

Mieścimy się w budżecie , nówka na gwarancji , będzie lepiej niż z głośników TV.

Napisano

Szukając czegoś nowszego od rx-v800 a lepszego od rxv-v477 znalazłem faworyta rx-v667 z 2010r - za ok 850-1tyś idzie go kupić używanego ew starszego RX-v657 z 2008 za 600-700zł - jakaś różnica między tymi dwoma będzie ? Czy tylko w mocy ? No i ciekawa opcja potężny RX-V1700 polecony przez MobyDick'a o którym wcześniej nie wiedziałem - zaraz o nim poczytam z którego roku i co ma w sobie...

Napisano

Yamaha RX-V1700 nic więcej od Sony 930 nie wnosi, nie ma dekoderów HD przez HDMI, ma to dopiero model RX-V1800. Sony jest ode mnie, lecz patrząc na budżet zdecydowanie bym go polecił, brzmienie ma kapitalne i jest bardzo zadbany. Dla forumowicza mogę dać 3 miesiące gwarancji, nie ma problemu. Wtedy zostaje około 1000zł na kolumny z subwooferem, a w tej cenie mogę zaproponować Rubicon RP-16 z subwooferem RA-10, myślę że jako pierwszy zestaw to naprawdę dobry w tym budżecie. Za około 500zł można kupić model młodszy, lecz z niskiej półki, a tego bym nie polecał. 

Napisano (edytowany)

RX-V1800 za drogi bo 1tyś to troche przesada - skupmy się na tych co wybrałem RX -V667, RX-V677 lub RX-V657 - czy tutaj zasada wyższy model jest lepszy ?...

Edytowano przez Majk1984
Napisano

RX-V657 to stary model, to już lepiej Sony QS. One nie mają HDMI. 

RX-V667 to model z HDMI i dekoderami HD, a 677 to już całkiem świeży model z tej samej półki lecz z większą ilością funkcji, ma USB, Internet z WIFI, Airplay, DLNA, Spotify. Jeżeli mieści się w budżecie to zdecydowanie wybierz RX-V677

Napisano

Pumpirek - troche nadwyreza budzet ale tego rx-v667 moge kupic w bdb stanie za 800zl i tyle bym mogl przeznaczyc jeszcze... do tego mam 2x jbl e30 na juz wiec tylko SUBa teraz porzadnego nisko zchodzacego robiacego MEGA wrazenie w filmacj za 700-800zl max...

Napisano
Dnia 1.06.2018 o 07:22, Pumpurek napisał:

Yamaha RX-V1700 nic więcej od Sony 930 nie wnosi, nie ma dekoderów HD przez HDMI, ma to dopiero model RX-V1800. Sony jest ode mnie, lecz patrząc na budżet zdecydowanie bym go polecił, brzmienie ma kapitalne i jest bardzo zadbany. Dla forumowicza mogę dać 3 miesiące gwarancji, nie ma problemu. Wtedy zostaje około 1000zł na kolumny z subwooferem, a w tej cenie mogę zaproponować Rubicon RP-16 z subwooferem RA-10, myślę że jako pierwszy zestaw to naprawdę dobry w tym budżecie. Za około 500zł można kupić model młodszy, lecz z niskiej półki, a tego bym nie polecał. 

A jak się Twoim zdaniem ma KEF SP2248 do tego Rubicona RP-16, bo widzę ze masz go do sprzedania ?

Napisano

Tutaj propozycje SUBow po lekturze: taki niski bass soczysty to trzeba patrzeć żeby SUB schodził poniżej 35Hz ?
YAMAHA YST-SW300  - wada to 18lat
DEXON Sub 300A
Klipsch KSW 10
Boston Acoustics CS SUB10 - nowy
Magnat 301ATEUFEL Concept E Magnum *POWER EDITION*
Teufel M-4000

Napisano

Panowie mam okazje kupic uzuwany zestaw kolumn Yamaha NS-C7900 5.0 za 800zl - ktos mial z nimi stycznosc ? warto ? nie ma ich na allegro zbytnio ani olx wiec nie wiem jak cenowo teraz "chodza" - nowe kosztowaly 1700zl - do tego SUB Magnat 302a i co myslicie o tej konfiguracji do rx-v667 ?