tomek4446 Napisano 28 maja 2018 Udostępnij Napisano 28 maja 2018 1 godzinę temu, Majk1984 napisał: ten sony jest z 2000r ma juz 18lat - bez przesady... Miałem Str-db 840 QS oraz 930 QS i moim błędem była sprzedaż i zakup RX-A3030, bo po za wieloma zbędnymi bajerami gra to na tym samym poziomie, a w stereo o trzy klasy gorzej. A jak bym chciał mieć Spotify , radio internetowe, You Tube, granie z plików to wystarczyło dokupić za 500 zł Ropsberry Pi 3. Ale cóż , Polak mądry po szkodzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 Amplituner kinowy kupuje się dla kina. Jak chcesz mieć stereo to kup sobie wzmacniacz 3 razy tańszy i przepijają kable na bananach. Albo zastosuj końcówkę mocy i tyle. Nikt nie obiecuję że nawet topowy model AV jest do stereo. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 5 godzin temu, S4Home napisał: Jak chcesz mieć stereo to kup sobie wzmacniacz 3 razy tańszy i przepijają kable na bananach. A dziękuję , mam zestawik stereo i to kabelków nie przepinam 5 godzin temu, S4Home napisał: Nikt nie obiecuję że nawet topowy model AV jest do stereo. A właśnie że kurde obiecywali , że to wreszcie też do muzyki, że technologia , że moc, wystarczy przeczytać recenzje w prasie audio lub na stronie Audio Klanu. Oj, było się naiwnym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk1984 Napisano 29 maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2018 Ja chce tylko i wylacznie sprzet do kina domowego czyli 5.1 - stereo mam podpiete do PCta i tam moge pochukac kiedy mnie najdzie ochota Nie potrafie znalezc Yamahy pomiedzy rx-v800 a rx-v477 - 800 za stary juz i bedzie awaryjny bardziej a 477 ma 4lata ale znowuz za slabego go zrobili do salonu ok 32m2... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 2 godziny temu, tomek4446 napisał: A dziękuję , mam zestawik stereo i to kabelków nie przepinam A właśnie że kurde obiecywali , że to wreszcie też do muzyki, że technologia , że moc, wystarczy przeczytać recenzje w prasie audio lub na stronie Audio Klanu. Oj, było się naiwnym Banda.... No Czyli jeszcze lepiej sobie to ogarnąłeś i super. Najważniejsze że do stereo jest sprzęt stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 Już nie przesadzajcie. Każdy amplituner KD nadaje się do słuchania muzyki, tylko zwykle trochę mniej niż wzmacniacz stereo w podobnej cenie. Zaletą tamtego Sony było wyjście na zewnętrzne końcówki mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 3 godziny temu, MobyDick napisał: Każdy amplituner KD nadaje się do słuchania muzyki, tylko zwykle trochę mniej niż wzmacniacz stereo w podobnej cenie. Mądrego to aż miło posłuchać , sam bym tego lepiej nie ujął Czasem się łapie na tym , iż wyrażając pogląd , że amplituner KD nie nadaje się do muzyki nie do końca mam rację. W swoich radach piszemy o idealnym doborze a niekoniecznie odbiorca tego oczekuje. Czasem po prostu świadomym wyborem jest posiadanie wszystkiego w jednym. Co nie zmienia faktu , że mając skromny budżet nie wybrałbym cztero - pięcioletniego amplitunera z najniższej półki, zamiast wysokiego modelu sprzed latek 15-tu. Może się czepiam, ale jak to jest , że na sprzęcie stereo który posiadam , który średnio liczy lat 25 i którego nie jestem pierwszym właścicielem, nie ma nawet śladu, ryski na wierzchu obudowy ( a np. 11,5 kg. przedwzmacniacz stoi na końcówce mocy ), natomiast już po miesiącu ,gdy stał tuner z filcem pod nóżkami na nowiutkiej Yamaszce RX-A3030, kupionej za nie małe pieniądze, mam ślady po nóżkach nie do usunięcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 (edytowany) Z zasady lepszy sprzęt jest droższy jako nowy. Z wiekiem jego cena spada. Również prawdopodobieństwo konieczności naprawy wzrasta z wiekiem. W tańszym sprzęcie postępuje to często szybciej. A ta nowa Yamaha pewnie miała bardziej ekologiczny lakier . Ze sprzętem KD jest jeszcze taki problem, że w coraz tańszych sprzętach mamy więcej różnych dodatkowych funkcji. Dla jednych ma to znaczenie większe a dla innych żadne. Trzeba sobie wybrać to co się potrzebuje i lubi. W tańszych i tak naprawdę tych droższych również największym problemem jest zwykle bas. Paradoksalnie sprawę może rozwiązać zakup dobrego ( np. używanego ) subwoofera i przeniesienie na niego większej porcji basu w połączeniu z lepszymi i mniejszymi kolumnami. Jednak prawie nikt tak nie che do sprawy podejść, bo to jakoś dziwnie .. Mało kto che sobie zdać sprawę z tego że nowsze naszpikowane elektroniką funkcjonalne amplitunery często muszą być robione coraz oszczędniej i na tym odbija się budowa takich podzespołów jak zasilacz i podzespoły odpowiedzialne za jakość dźwięku. Również oszczędności można często zauważyć w grubości ścianek obudowy i radiatorach. Wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo trudno zrobić obecnie końcówkę mocy która będąc obciążona sama może oddać dużo mocy. Edytowano 29 maja 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 maja 2018 Udostępnij Napisano 30 maja 2018 Ja tam i tak uważam że jedno jest to jednego a drugie do drugiego. Co innego jeśli widzę w jaki sposób ktoś użytkuje system. Wtedy jestem w stanie określić że np "ten" system kinowy wystarczy mu do stereo. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 maja 2018 Udostępnij Napisano 30 maja 2018 Tyle że każdy producent sprzętu audio, z założenia zakłada ze jego amplituner kd będzie miał służyć również do słuchania muzyki. Na tej zasadzie podziału zadań nie wolno by było słuchać muzyki z popularnych radioodbiorników mono. Bo te to już wogóle nie powinny się do tego celu nadawać. A z drugiej strony sprzęt stereo zupełnie dobrze może towarzyszyć oglądaniu TV i filmów w domu. W przeszłości nagłośnienie kinowe zwykle ograniczało się do dźwięku z dwóch kolumn głośnikowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 maja 2018 Udostępnij Napisano 30 maja 2018 Panowie , wracając do tematu autor wątku ma podpięty system stereo pod PC, więc kwestia muzyki jest już ogarnięta i należałoby się skoncentrować na równie dobrym dźwięku wielokanałowym. Przeczytałem od początku wątek i jeżeli amplitunery w stylu Sony QS odpadają ze względu na wiek to proponuję : https://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/yamaha-htr-2071-prism-audio-tornado-czarny.bhtml Mieścimy się w budżecie , nówka na gwarancji , będzie lepiej niż z głośników TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 maja 2018 Udostępnij Napisano 30 maja 2018 Ja bym jednak wolał bez porównania znacznie lepszy amplituner pokroju np. Yamaha RX-V1700 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 maja 2018 Udostępnij Napisano 30 maja 2018 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Ja bym jednak wolał bez porównania znacznie lepszy amplituner pokroju np. Yamaha RX-V1700 . Ja też, ale jak odejmę od kwoty budżetu 800 zł to wychodzi 700 zł , a więc kolumny ,pomijając sub byłyby po 140 zł a tu już się robi ciężko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 maja 2018 Udostępnij Napisano 30 maja 2018 Na razie nikt się nim nie zainteresował do licytacji i jest za 700 zł . Kolumny które masz warto wyposażyć na razie w subwoofer zamiast kupować lepsze fronty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 maja 2018 Udostępnij Napisano 31 maja 2018 22 godziny temu, tomek4446 napisał: proponuję : https://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/yamaha-htr-2071-prism-audio-tornado-czarny.bhtml A fee ???? Przestań!! Bo jeszcze ktoś to kupi! ? Zemdliło mnie na samą myśl. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk1984 Napisano 31 maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2018 Szukając czegoś nowszego od rx-v800 a lepszego od rxv-v477 znalazłem faworyta rx-v667 z 2010r - za ok 850-1tyś idzie go kupić używanego ew starszego RX-v657 z 2008 za 600-700zł - jakaś różnica między tymi dwoma będzie ? Czy tylko w mocy ? No i ciekawa opcja potężny RX-V1700 polecony przez MobyDick'a o którym wcześniej nie wiedziałem - zaraz o nim poczytam z którego roku i co ma w sobie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pumpurek Napisano 1 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2018 Yamaha RX-V1700 nic więcej od Sony 930 nie wnosi, nie ma dekoderów HD przez HDMI, ma to dopiero model RX-V1800. Sony jest ode mnie, lecz patrząc na budżet zdecydowanie bym go polecił, brzmienie ma kapitalne i jest bardzo zadbany. Dla forumowicza mogę dać 3 miesiące gwarancji, nie ma problemu. Wtedy zostaje około 1000zł na kolumny z subwooferem, a w tej cenie mogę zaproponować Rubicon RP-16 z subwooferem RA-10, myślę że jako pierwszy zestaw to naprawdę dobry w tym budżecie. Za około 500zł można kupić model młodszy, lecz z niskiej półki, a tego bym nie polecał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk1984 Napisano 1 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2018 (edytowany) RX-V1800 za drogi bo 1tyś to troche przesada - skupmy się na tych co wybrałem RX -V667, RX-V677 lub RX-V657 - czy tutaj zasada wyższy model jest lepszy ?... Edytowano 2 czerwca 2018 przez Majk1984 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pumpurek Napisano 2 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2018 RX-V657 to stary model, to już lepiej Sony QS. One nie mają HDMI. RX-V667 to model z HDMI i dekoderami HD, a 677 to już całkiem świeży model z tej samej półki lecz z większą ilością funkcji, ma USB, Internet z WIFI, Airplay, DLNA, Spotify. Jeżeli mieści się w budżecie to zdecydowanie wybierz RX-V677 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk1984 Napisano 2 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2018 Pumpirek - troche nadwyreza budzet ale tego rx-v667 moge kupic w bdb stanie za 800zl i tyle bym mogl przeznaczyc jeszcze... do tego mam 2x jbl e30 na juz wiec tylko SUBa teraz porzadnego nisko zchodzacego robiacego MEGA wrazenie w filmacj za 700-800zl max... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2018 Dnia 1.06.2018 o 07:22, Pumpurek napisał: Yamaha RX-V1700 nic więcej od Sony 930 nie wnosi, nie ma dekoderów HD przez HDMI, ma to dopiero model RX-V1800. Sony jest ode mnie, lecz patrząc na budżet zdecydowanie bym go polecił, brzmienie ma kapitalne i jest bardzo zadbany. Dla forumowicza mogę dać 3 miesiące gwarancji, nie ma problemu. Wtedy zostaje około 1000zł na kolumny z subwooferem, a w tej cenie mogę zaproponować Rubicon RP-16 z subwooferem RA-10, myślę że jako pierwszy zestaw to naprawdę dobry w tym budżecie. Za około 500zł można kupić model młodszy, lecz z niskiej półki, a tego bym nie polecał. A jak się Twoim zdaniem ma KEF SP2248 do tego Rubicona RP-16, bo widzę ze masz go do sprzedania ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pumpurek Napisano 2 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2018 Ten KEF jest szybszy w muzyce, ale delikatniejszy w kinie, bez takiej potęgi w filmach czy w grach. Ten mój KEF to model 30B. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2018 Chodziło mi o ten subwoofer Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk1984 Napisano 3 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 2018 Tutaj propozycje SUBow po lekturze: taki niski bass soczysty to trzeba patrzeć żeby SUB schodził poniżej 35Hz ? YAMAHA YST-SW300 - wada to 18lat DEXON Sub 300A Klipsch KSW 10 Boston Acoustics CS SUB10 - nowy Magnat 301ATEUFEL Concept E Magnum *POWER EDITION* Teufel M-4000 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk1984 Napisano 5 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Panowie mam okazje kupic uzuwany zestaw kolumn Yamaha NS-C7900 5.0 za 800zl - ktos mial z nimi stycznosc ? warto ? nie ma ich na allegro zbytnio ani olx wiec nie wiem jak cenowo teraz "chodza" - nowe kosztowaly 1700zl - do tego SUB Magnat 302a i co myslicie o tej konfiguracji do rx-v667 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts