CoconutJellyMan Napisano 28 maja 2018 Udostępnij Napisano 28 maja 2018 Dzień dobry, Poszukuję sprzętu audio, a dokładniej jakiegoś zestawu stereo do posłuchania muzyki (70%) i czasem jakiś film (30%). Muzyka to głównie reggae, dnb, trip hop, ambient, chillout, acid jazz, nu jazz. Nie potrzebuję nowego sprzętu. Nastawiam się tylko i wyłącznie na używany. Czytałem z tego forum wiele tematów lecz ciągle jestem niezdecydowany. Czego oczekuję ? Zapewne każda podana przez Was propozycja będzie lepsza niż oemowe telewizorowe pierdziawki którymi katuje codziennie swoje uszy Tak więc oczekuję czystego brzmienia bez przesadnego basu przestawiającego meble sąsiadowi z dołu. Dołączam układ salonu. W moje oczy wpadł DENON PMA-720AE + do tego no właśnie problem. Preferowałbym raczej głośniki podłogowe. Czy np. Jamo s606 to dobry przyjaciel Denona ? Podstawkowe głośniki również wchodzą w grę. Koszty w jakich chciałbym się zamknąć to około 1500-1700zł (tak, wiem może jeszcze frytki do tego) Liczę na waszą profesjonalną pomoc w zakresie sprzętu dla kompletnego laika. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 Hej, To niezwykle słabe kolumny. Absolutnie nie nadające się do stereo. Denon 720 za ile masz używkę? No popatrz dobrze po ile masz nowy. Co do kolumn to zdecydowanie tannoy m4/F4 albo klipsch F2. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 29 maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2018 (edytowany) Denon za 800zł. Widzę nówki sztuki w cenie ok. 1000zł ale wolałbym przeznaczyć 100-200 na kable ew. dorzucić do kolumn. Chyba, że jest jakaś godna alternatywa dla 720ae ? Edytowano 29 maja 2018 przez CoconutJellyMan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 maja 2018 Udostępnij Napisano 29 maja 2018 Moim zdaniem to szkoda tu inwestować w używkę. Chyba że po znajomym. 200 zł to żadna różnica a masz 3 lata spokoju. Do takiego zestawu wystarcza ci kable analogowe za 60 zł i głośnikowe za 10 od metra. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soren Lorensen Napisano 1 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2018 Sam szukam sprzętu i jak miałbym kupować wzmak w cenie 1000 zł po rabatach np. Pioneer a 30, czy Onkyo a 9010, to nie dałbym za niego 800 zł za używkę. Serio wolałbym dołożyć te 200 za trochę spokoju Z tego segmentu to używka po gwarancji warta może jest z 650 zł i wtedy można myśleć. A kable kup YTDY w markecie budowlanym. Ja tak zrobiłem za radą forumowicza z innego forum. Kupiłem w Leroy Merlin YTDY 2x0.5mm odcinek 5m i zapłaciłem za ten eksperyment 5 zł. Efekt? Jak je podłączyłem to firmowe kable znanych audiofilskich producentów warte 700 zł za odcinek 5m szybko oddałem do sklepu (wypożyczone). Renomowane kable zamulały brzmienie. Na domofonowym YTDY solid core pojawiła się przestrzeń, powietrze, bas bardziej punktowy. Brzmienie się ożywiło i otworzyło. Rożnica nie była subtelna tylko znacząca i zauważalna natychmiast. Jestem początkujący, ale wyłapałem to od razu. Jedyny minus to taki, że takie kable nie maskują wad kolumn czy elektroniki. Pojawiły się delikatne sybilanty. Ale po prostu wiem, że muszę dobrać inne kolumny. Jak chcesz mieć jednak markowe kable to Jantzen Audio o takim samym przekroju 0,5 solid core. Koszt też śmiesznie mały:) Choć z tym denonem 720ae to nie wiem czy to dobry pomysł z domofonowym. Twoje uszy mogą tego nie przeżyć Ale spróbować warto za 5 zł... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 3 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 2018 W takim razie biorąc pod uwagę nowego denona 720ae zostaje budżet 700zł. Ciężko znaleźć tannoye mercury 4/fusion 4 w tej cenie na śląsku żeby móc posłuchać jak grają. Czy kolumny Magnat supreme 802 choć odrobine dorównuje tannoy'om ? Wpadło jeszcze w moje oczy ciekawe ogłoszenie, mianowicie: https://m.olx.pl/oferta/denon-720ae-heco-victa-301-CID99-IDuzsFH.html Jeszcze kwestia połączenia tego wszystkiego z tv. Słucham z YT oraz Spotify, rozumiem że będe musiał dokupić jeszcze DAC'a ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 lipca 2018 Była ostatnio oferta F4 za 550 zł. To za darmo!! Jak sprawne to brak bym w ciemno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 4 lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 lipca 2018 (edytowany) Daj sobie spokój z tym ogłoszeniem z olx.Denon 720ae 999zł nowy a heco victa prime 302 nowe 800.To Denona kup nowego a kolumny u pumpurka. Edytowano 4 lipca 2018 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooH Napisano 4 lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 lipca 2018 Do do kolumienek to polecam ci Magnat Quantum 673 . Koledzy z forum mi polecili i jestem mega zadowolony .. Ja wyrwalem uzywki w super stanie za 650 zł Wczesniej mialem Altony 110 i nie grały jak te Magnaty , owszem ciezko mi sie byo przestawić dzwiękowo ale teraz dostrzegam roznice i nie mógł bym grać na tych altusach bo mi głowe rozrywa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 4 lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 lipca 2018 (edytowany) @CoconutJellyMan oczywiście , że są alternatywy dla tego Denona pma 720 ae, który niestety jest bardzo słabym wzmacniaczem. Rozumiem , że wstępnie wybrałeś go patrząc na wygląd a nie po odsluchach. Za 1k możesz kupić używanego np. NAD'a 326, Xindak A06. Każdy z tych wzmacniaczy będzie lepszy od tego Denona który gra sucho, słabymi , rozlazłymi niskimi tonami, do tego z ostrą górą. Zarówno podany NAD jak i Xindak zagra ładniejszą barwą, mają one lepszą wydajność prądową od tego Denka co przełoży się na lepszą kontrole głośników jak i dźwięk oczywiście. Jeżeli nie straszne Ci starsze {np. 25-letnie} wzmacniacze to można wybrać jeszcze coś lepszego, ale trzeba się liczyć z przeglądem w serwisie takiego urządzenia ze względu na wiek. Zależnie od wyboru by się dobrało do tego kolumny . Telewizor jako źródło to tragedia dźwiękowa więc dac będzie obowiązkowy. Jakiej muzyki słuchasz? Ps. Tak na marginesie , kupowanie uzywanego klocka za 800 zł, który nowy kosztuje 1000 zł to totalny bezsens i naiwność sprzedającego , że znajdzie się jakiś "jeleń" co to kupi. No chyba , że taki klocek jest dosłownie kilku, kilkunastodniowy, dopiero co zakupiony to wtedy ok. Edytowano 4 lipca 2018 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 4 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2018 No to doszło do sytuacji gdzie w moje ręce wpadły niespodziewanie tannoy'e fusion 4. Mam jeszcze 1000-1200zł na wzmacniacz + DAC. @mordor12 Słucham reggae, dnb, trip hop, ambient, chillout, acid jazz, nu jazz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lipca 2018 Udostępnij Napisano 5 lipca 2018 14 godzin temu, Elizjum7919. napisał: Daj sobie spokój z tym ogłoszeniem z olx. Czemu? Dzwoniłeś? Coś nie tak? Jako nowy wzmak uważam że lepiej gra Pioneer A30. Jak używany to wybór szerszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 5 lipca 2018 Udostępnij Napisano 5 lipca 2018 Piotrek cena? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 5 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lipca 2018 Panowie, więc sytuacja wygląda następijąco: Denon 720ae - nówka Pioneer A-30 - nówka Marantz PM 80 - używany Jakieś poprawki co do listy ? Chcę przesłuchać 3 różne wzmacniacze i wybrać ten który zagra dobrze z Tannoy f4 (wg. moich upodobań brzmienia), więc proszę o ew. peopozycje i działam. Nie chce tracić czasu na odsłuch wzmaka który kompletnie nie będzie pasował do kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 5 lipca 2018 Udostępnij Napisano 5 lipca 2018 Dokładnie odsłuchaj te trzy i wybierz.Tego marantza pm 80 zamień na używanego pm 6006 ze względu na wiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 5 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lipca 2018 Wezmę go również pod uwagę. Najpierw polowanie na używki w moim rejonie (śląsk) w dobrej cenie Z DAC'iem wstrzymać się do zakupu wzmaka czy na ślepo kupować Fiio D3 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 5 lipca 2018 Udostępnij Napisano 5 lipca 2018 Poczekaj z dac bo jak spodoba ci się Marantz pm 6006. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 lipca 2018 No przecież a30 to Blizona cena do denona o co chodzi? 17 godzin temu, Elizjum7919. napisał: Piotrek cena? A co do marantza to pm80 jeśli będzie sprawny to gra dużo lepiej od 6005 lub 6006. Z tym że uwaga. To w jakiej cenie za niego chcą to jakaś porażka. To wiekowy wzmak warty, sprawny ok 600-750 zł. Nie więcej. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 6 lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 lipca 2018 O to mi chodziło wiem że dużo lepszy ale i ze 20 lat starszy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 15 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2018 (edytowany) Po odsluchach padł wybór na Marantza 6004. Może mam jakiś słuch spaczony, ale tak wyszło. Cały sprzęt udało się dostać w bardzo atrakcyjnej cenie (tj. Marantz pm6004 i Tannoy f4). Zostaje DAC i kable. RCA mam jakiś póki co 'no name', ale nie wiem jakim podłączyć kolumny ze wzmakiem. Edytowano 15 lipca 2018 przez CoconutJellyMan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 15 lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 lipca 2018 A ile masz na kabelki?Jak coś to 2,5mm z miedzi ofc będą ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 15 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2018 Mam jeszcze jakies 300zł na kable i DAC. Jeżeli w przetwornik będzie trzeba więcej zainwestować to poleci na razie tak jak pisałem na RCA i poczekam na przypływ wolnych złotówek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 16 lipca 2018 Udostępnij Napisano 16 lipca 2018 Tak 330 się zmieścisz melodika bwc 12zł-1m,Melodika MD2R RCA 0,5m-115zł,Dac Fiio D03 Taishan 129zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 Fioo jest ok do podłączania TV ale do muzyki musisz mieć lepszy DAC. Za to co Ci zostało kup kabelki, nie za całość oczywiście. A dozbieraj do DACa. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoconutJellyMan Napisano 6 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Chciałem podziękować za pomoc w wyborze sprzętu. Skompletowałem następujący zestaw: Marantz 6004 Tannoy F4 Fiio D03 Melodika MD2R Cordial CLS 225 Optyczny PROLINK Całość zamknąłem w kwocie 1500zł. Zostało mi dopracowanie akustyki. Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z wydobywającego się dźwięku (audiofil zemnie jak z koziej...). Teraz już wiem, iż następnym zakupem będzie odtwarzacz sieciowy. Znajdę coś w niewielkich pieniądzach do w/w zestawu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts