Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,
planuję kupić swój pierwszy amplituner. Nie chcę kupować żadnego high-endu ze względu na to, że za maksymalnie 2 lata będzie zmieniana całość audio.
Do amplitunera będzie podłączone wszystko łącznie z gramofonem analogowym.
Chciałbym się zmieścić w kwocie 600-700zł, chyba że będzie to coś super ekstra jak na te warunki to dołożę 100-200. Super by było gdyby posiadał Pre-out minimum na front.
Poniżej to co udało mi się znaleźć w necie:

-http://allegro.pl/amplituner-onkyo-tx-sr608-i7354680055.html  lub w podobnych pieniądzach 607 i 609 (ptr-out na sub)
-http://allegro.pl/amplituner-7-1-denon-avr-2309-z-hdmi-myslenice-i6907976161.html  lub model 2308
-http://allegro.pl/pioneer-vsx-821-usb-hdmi-3d-5x130w-oryg-pilot-i7196876625.html#imglayer   
-http://allegro.pl/yamaha-rx-v765-amplituner-7-2-dts-hd-dolby-truehd-i7358173587.html   bądź model V665
-https://www.olx.pl/oferta/amplituner-pioneer-vsx-lx50-swietny-stan-thx-dolby-true-hd-dts-hd-CID99-IDtmUpT.html
-https://www.olx.pl/oferta/amplituner-pioneer-vsx-1016-CID99-IDrhmpf.html

Ewentualnie coś co ominąłem w swoim szukaniu. 
Co z tego będzie brzmiało dobrze? Co będzie brzmiało lepiej w podobnym niewielkim budżecie?
Z góry dziękuję za pomoc. Za krytykę również.

Pozdrawiam

Napisano

Witam Ciebie.

szukasz cos taniego i dobrego i uzywanego jak widze

wiec ja jako juz ktos kto moze Ci doradzic polecam Ci bo kupilem nowy amplituner yamaha a ta firma gra rewelacyjnie okazyjnie moge Ci odsprzedac swoj uzywany w stanie idealnym z oryginalnym pilotem rowniez amplituner YAMAHA RX-V800 RDS....kolor tytan niechcac oczywiscie byc nachalnym moge go polecic kazdemu szukajacemu sprzetu zadbanego i jak na swoj wiek grajacego super.poczytaj sobie na jego temat w necie opinie.mam go wystawionego na olx-ie razem z dvd  audio panasonic za 800 komplet a sam amplituner moge odsprzedac za 600.

p o l e c a m      i pozdrawiam

sprzet kupiony u polskiego dystrybutora      audioklan

Napisano (edytowany)

lepiej jakbyś odsłuchał Yamahy/onkyo/Denon jak brzmią.

Ile słuchaczy tyle opinii.

Miałem Onkyo 606. Mam Yamaha 683.

Używane droższe amplitunery mają lepszą kalibrację. Onkyo 606 miał słabą kalibrację pomieszczenia. Ale cena bardzo dobra. Używane- 500zł wart swoich pieniędzy.

W stereo jakość taka sama. Ale brzmienie różne. Onkyo łagodniejsze. Yamaha bardziej ostra, szczegółowa. W stereo zależy od muzyki raz lepiej brzmiał Onkyo ,a raz  Yamaha. Do moich kolumn to bardziej powiedziałbym ,że Onkyo był chyba lepszy. Zostawiłem Yamahę -Ma potencjał. Sporo bajerów ,które wykorzystam.

Musisz jednocześnie podjąć decyzje jakie kolumny i jaki amplituner. Albo kupujesz najpierw ampli ,a  później szukasz odpowiednich kolumn do niego.

Ogólnie Onkyo jest znane z tego ,że dobrze brzmi w kinie i w stereo.

A jak szukasz używane do kina to zazwyczaj można spotkać opinie ,że tylko ONKYO

Edytowano przez modelarz01
Napisano

Cześć,

dzięki wielkie za odpowiedź. Co do stereo to będę chciał z czasem dokupić wzmacniacz stereo, dlatego potrzebne mi będzie Pre-out z minimum frontem (chyba, że coś pomieszałem). Niestety Onkyo posiada pre-out tylko na sub. Sam już nie wiem. Na chwile obecną biję się z myślami między Yamaha V765, a Denonem AVR-2309. Niestety różnie mówią o Pioneerach, a to też ciekawe urządzenia pod kątem złącz i możliwości.

Pozdrawiam

Napisano

witam......tylko pytanie po co Ci i do czego w amplitunerze HDMI jak sama nazwa mowi jest to sprzet audio a nie wideo wiec wszystko co chcesz widziec podpinasz np po hdmi do Tv a to co chcesz slyszec podpinasz pod audio do amplitunera.

pozdrawiam

Napisano

Hej,

dzięki Panowie za dyskusję. Cenne porady. Zdecydowałem, że HDMI to jest mój wymóg nawet jeżeli będzie to ozdoba obudowy :) Mam nadzieję, że w przyszłości wykorzystam.

Pozdrawiam

Napisano

@Tadzio - dlaczego wprowadzasz kolegę w błąd? Formaty bezstratne, takie jak DTS, Master Audio bądź wyższe, są możlwe do transferu tylko przez HDMI (mnimum 1.4), a nie jak mówisz przez coaxial lub optyczny. A jeśli Kolega chaciałby usłyszeć Dolby Atmos to nawet wyższy niż 1.4. Przez coaxial i optyk można  co najwyżej DD 5.1 lub Dolby ProLogic.@Risku - masz całkowitą rację stawiając na HDMI gdyż złącza optyczne i coaxialne mają zbyt malą przepustowość do prawidlowego odtwarzania formatów bezstratnych.

Napisano

Dzięki @Rega za post, rozwiewa moje wszelkie wątpliwości o do HDMI. A jesteś może w stanie doradzić mi coś z linków które podesłałem, albo zupełnie coś innego? Niestety na obecną chwile budżet mały.

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

@risku, w sprawie konkretnego sprzętu moją radą jest odsłuch. Na preferencje dotyczące dźwieku nie ma zasady. O gustach się nie dyskutuje, a linki przez Ciebie przedstawione dotyczą różnie brzmiących ampli. 

@Tadzio - masz rację, ale tylko cżęściowo bo  za 600 zł można kupić coś sensownego. Oczywiście NIE NOWEGO, a jeśli chodzi o sprawy techniczne dotyczące przepustowości złącz to czy sprzęt za 600 czy za 6000 to zasady i prawa fizyki są jednakowe i jeśli chodzi o przyszłość to do odtwarzania formatów bezstratnych jedynie HDMI. Do niższych, oczywiście, jak najbardziej nadają sie coaxial oraz optyk. Cały czas mowa o ampli kina domowego. W stereo obowiazują trochę inne zleżności. 

PS. Ja w KD (I TYLKO W KD) używam Pioneerów, ale podkreślam, że robię to sporadycznie i KD jest dla mnie zaledwie marginesem. Priorytetem jest stereo, ale tutaj to już zupełnie inny sprzęt. Pozdrawiam.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Dzięki @Rega, niestety słabo z możliwością odsłuchu. Chyba zaufam intuicji niestety i spróbuję wylicytować Yamahe v765. Oczywiście sprzęt w tej cenie to tylko używany. 

Co do stereo to będzie osobny wzmacniacz, dlatego chcę ampli z pre-out i wzmak z main-in (chyba taki będzie potrzebny).

Pzdr

PS

@Rega a co z Pioneera możesz polecić? Zaintrygowały mnie modele: VSX-521, 820, 821, 921, 922 i LC73.

Edytowano przez risku
Napisano
nie po hdmi tylko po optycznym lub coaxialnym .....nooooo jak mowisz DTS to dzwiek nie obraz
Optyk lub coaxial nie przepuszcza więcej niż dd 5.1/DTS.
Dzięki [mention=40200]Rega[/mention], niestety słabo z możliwością odsłuchu. Chyba zaufam intuicji niestety i spróbuję wylicytować Yamahe v765. Oczywiście sprzęt w tej cenie to tylko używany. 
Co do stereo to będzie osobny wzmacniacz, dlatego chcę ampli z pre-out i wzmak z main-in (chyba taki będzie potrzebny).

Pzdr

PS
[mention=40200]Rega[/mention] a co z Pioneera możesz polecić? Zaintrygowały mnie modele: VSX-521, 820, 821, 921, 922 i LC73.
Całkiem niedawno byłem w salonie i tak sobie gawedzilismy. Uzyskałem informację iż Pioneer dopiero od 2 lat jest dość dynamiczny w kinie. W porównaniu do reszty z przed tego okresu to podobno był muł, nadmieniam iż jest to zasłyszana opinia.
Napisano

Dzięki Panowie za odpowiedzi. W 90% jestem za kupnem YAMAHA RX-V667. Myślę, że będzie to sprzęt na początek dla mnie w sam raz. 10% mam mieszane uczucia co do Denon AVR-X2100 - mogę go wyrwać trochę ponad zakładany budżet, a niewiele więcej niż Yamahę. Brnąć w to? Ma dodatkowo funkcje sieciowe, ale bez Pre-out na fronty (tylko sub).

Pzdr

• 2 weeks later...