YossarianPL Napisano 12 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 (edytowany) Witam, sytuacja wygląda następująco: - w małym pokoju 12 m2, który robi również za miejsce do pracy chciałbym wstawić jakiś zestaw stereo, który grałby sobie delikatnie i raczej cicho, gdyż często pracuję w nocy. Dlatego absolutnie nie zależy mi na wielkiej mocy a zdecydowanie bardziej na tym żeby zestaw grał pełnym dźwiękiem od samego dołu. Muzyka jakiej słucham to starszy rock w stylu Pink Floyd, Cranberries, U2,Florence, ostatnio zdecydowanie więcej jazzu ( Miles , Coltrane) i trochę chill-outowych klimatów. Nabyłem drogą okazyjnego odkupu Audiolaba 8300 jako podstawę tej składanki - wstępnie pasował mi do koncepcji bo kolumn szukam o zdecydowanie ciepłym brzmieniu - docelowo myślałem o Chario Delphinus - ale nie wiem czy nie będą za duże do tego pomieszczenia i z tego co doczytałem będę miał poważny problem jeśli zdecydowanie nie odstawię ich od ścian - a nie odstawię bo mogę wygospodarować max 30 cm od ściany. Na dodatek "miejsce odsłuchowe", żebym się skręcił nie znajdzie się po środku pokoju a przede mną musi stać stół - no po prostu warunki do odsłuchu idealne - wiem. Tak więc chciałbym zapytać zdecydowanie bardziej doświadczonych jakie ewentualnie mielibyście porady w sprawie głośników w zakresie do 3000 - ( mogą być używane nie mam w tym względzie zahamowań). No i następna sprawa to źródło. Marzy mi się połączenie pożądnego CDka z dostępem do radia internetowego - z nowych rzeczy chyba Yamaha ma najwięcej takich klocków - czy ktoś ma o nich jakieś mniemanie, Będę wdzięczny za sugestie. Edytowano 12 czerwca 2018 przez YossarianPL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 @YossarianPL zdecydowanie musisz szukać kolumn o ciepłej charakterystyce, Audiolab gra sucho z małą ilością basu. Z nowych konstrukcji warto zwrócić uwagę na ELAC Uni-Fi BS U5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 Chario, canto one studio 16 Hz albo kef r300. Nie nie będą za duże. Przy cichym graniu 8300 nie piorunuje dźwiękiem. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YossarianPL Napisano 12 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 No dobrze, bardzo dziękuję za podpowiedzi, a załóżmy że nie mam tego Audiolaba, jaki zestaw od początku byście proponowali (nie wejdziemy na poziom Moona, który gra idealnie od samego startu) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 @YossarianPL jaki budżet na całość? Rozumiem, że mówimy o wzmacniaczu + kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 Zdecydowanie najlepszą opcją (prawie) w Twoim budżecie będzie Kef R300. To idealne połączenie z Audiolab. CHario Delphinus nie sprawdzą się w pomieszczeniu 12m2, to kolumny do pomieszczanie powyżej 20m2. Można jeszcze posłuchać Tannoy Revolution XT6. Zapraszam na odsłuchy i wypożyczenia oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YossarianPL Napisano 12 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 25 minut temu, Top Hi-Fi Poznań napisał: @YossarianPL jaki budżet na całość? Rozumiem, że mówimy o wzmacniaczu + kolumny? Powiedzmy ok.7k - nie licząc kabelków, podstawek etc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2018 @YossarianPL Bowers & Wilkins 707 S2 + NAD C368. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2018 Nie za jasno panowie do takiego pomieszczenia? Ja dalej obstawial bym kef r300 tylko z nad 368 lub Cyrus one HD. Pamiętaj możesz to od nas wziąć na testy. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2018 Każdy wzmacniacz trzeba zestawić z kolumnami „pod własne ucho” bo to my słuchający jesteśmy tu najważniejsi. Legendy o grającym „sucho” audiolabie faktycznie krążą i prawdopodobnie sa właśnie wynikiem niewłaściwego zestawienia. Spójny dźwięk , bez fajerwerków (tak odbieram powszechnie polecanego atolla- produkt który jest nastawiony na wow! już przy pierwszym odsłuchu) faktycznie niektórym moze wydawać się niezbyt atrakcyjny. Jak już masz tego audiolaba to daj mu szansę. Weź na odsłuch Elac b6 lub rozejrzyj się za używanymi RLS Callisto IV - to mikrusy które stworzą ci niesamowity spektakl ale jednoczesnie są bardzo detaliczne, mi brakowało w nich „klimatu” jakiegoś ciepełka. W bezpośrednim starciu wygrały dużo ciemniejsze i cieplejsze RLS ELARA II obydwa produkty słuchałem na Audiolab 8200a czyli poprzedniku twojego wzmacniacza. Z drugiej strony ... Piszesz że przeważnie będziesz słuchał cicho... to być może że lepszym wyborem będzie połączenie z focalami. ja słuchałem z 807V i przyznam że to kolumny które w połączeniu z audiolabem zmuszą umarłego do przytupywania nogą. Jeżeli dobrze pamiętam to jest tak od nawet niskich poziomów głośności. Ale trzeba mieć na uwadze że przy wyższych poziomach może to być na dłuższa metę męczące. z audiolabem także ładnie chodzą KEFy ale należy sprawdzić czy przy tych niskich poziomach pojawi się u ciebie odpowiednia ilośc niskich tonów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2018 A gdzie tam. Seria 700 i nowe NADy razem grają świetnie. Aktualnie mam podłączone 707'ki do malucha C338 (o zgrozo!) spięte Nordostem i wszystko jest cacy B&W 707 S2 robią chyba największe wrażenie z całej nowej serii. Małe kolumienki grające ogromnym (jak na swoje gabaryty), dobrze nasyconym dźwiękiem. @YossarianPL koniecznie musisz ich posłuchać, jakiś czas klient był u nas z Audiolabem 8200, bardzo dobrze zgrywał się z tą serią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YossarianPL Napisano 13 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2018 (edytowany) Dziękuję za wszystkie podpowiedzi - zmuszają do myślenia. Pomysł z Tannoy Revolution XT6.wstępnie bardzo mi se podoba ze względu na zaawansowane rozwiązanie dual cocnentric połączone z wyprowadzeniem basu dołem - na podstawkę. A gdyby pójść tą drogą dalej i spróbować Castle Knigt 3 ? Wprawdzie nie są to monitory ale z tego co widzę podstawa tej kolumny wykorzystana jest li tylko do precyzyjniejszego jeszcze chyba niż w tannoyach okiełznania basu co w tak małym pomieszczeniu będzie miało pewnie znaczenie decydujące. B&W na razie mógłbym tylko posłuchać... ale masz rację na pewno warto. Tyle tylko że chciałbym to już porównywać do czegoś co stoi u mnie. Edytowano 13 czerwca 2018 przez YossarianPL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2018 Moim zdaniem Te Tannoye z całej listy najlepiej zagrają górą i środkiem. Do tego wybtnie oderwany dzwięk od kolumn. Jednak modele podstawkowe zarówno poprzedni DC6 jak i obecny XT6 wymaga wsparcia dobrym subem. Powiem tak zestawiliśmy je kiedyś z Relem T7 i dźwięk był na poziomie kolumn za 10k. Same moim zdaniem mogą mieć deczko mało basu. Chyba że będą odpowiednio ustawione. I z wyjątkowo mocną elektroniką. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YossarianPL Napisano 14 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2018 Sub raczej nie wchodzi w grę, myślisz że ten Audiolab jest wystarczająco mocną elektroniką, żeby wycisnąć z Tannoyów wystarczający bas czy będzie go trzeba czymś wesprzeć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2018 Audiolab to wystarczająco wydajny wzmacniacz do prawidłowego wysterowania kolumn typu Tannoy Revolution, nawet większych modeli podłogowych. Zapraszam do wypożyczenia kolumn i przetestowania swoim domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2018 Moim zdaniem koniecznie sprawdz je w domu. Bo jak mowie środek i góra wybitne. Ale czy bas Ci wystarczy to sprawdź. Canto One i PMC Gold także niech znajdą sięna liscie odsłuchowej. Mamy je wszystkie. Zapraszam Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YossarianPL Napisano 15 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2018 Poczytałem o PMC Gold - linia transmisyjna wyprowadzona do góry to niezły majstersztyk, musi brzmieć nieźle ale cenowo wyjeżdżają nieco poza przyjęte ramy. Bardzo niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2018 Posłuchaj je a później xt6 to zobaczysz czy wrócisz do założonego budżetu. A może właśnie to for nakieruje że nie warto. To była jedynie propozycja. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts