Piotrs Napisano 27 lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 lipca 2018 Witam Posiadam amplituner yamaha r-n303d oraz kolumny zensor 7. Zestaw mam podłączony również do telewizora i chciałbym uzupełnić go subwooferem. Myślę o subie ns sw300 ponieważ można go podłączyć nie mając w amplitunerze dedykowanego wejścia. Ns sw300 ma wyjścia na kolumny i można przepuścić sygnał z ampli przez suba do głośników. Czy takie połączenie nie spowoduje jakiejś utraty jakości dźwięku na kolumnach? Co w ogóle sądzicie o tym subie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 28 lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 lipca 2018 Ten subwoofer w swojej cenie jest całkiem ok. Jakie masz duże pomieszczenie? Te kolumny mogą zagrać duuuużo lepiej jak podmienisz wzmacniacz na coś lepszego. Ta Yamaha nie daje rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrs Napisano 28 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 lipca 2018 Jeśli chodzi o muzykę jest ok. Nie wiem jak ta yamaha zgrywa się z innymi kolumnami ale z zensorami jest ok. Suba potrzebuje ponieważ amplituner podłączony jest do telewizora. Pomieszczenie około 23 m2 ale otwarte na kuchnię i przedpokój. Kiedyś myślałem o tym aby wypożyczyć wyższy model amplitunera yamahy i sprawdzić jak wpłynie on na poprawę dźwięku. Niestety w salonie zażyczyli sobie wpłaty pełnej kwoty za sprzęt, a myślałem że będzie to tylko niewielka kaucja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 28 lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 lipca 2018 Zajrzałem w specyfikacje, solidny woofer w tym NS SW300. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrs Napisano 28 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 lipca 2018 Średnica głośnika 25cm Fajnie że można go podłączyć nie mając wejścia do suba w amplitunerze. Nie wiem tylko czy takie podłączenie nie spowoduje utraty jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 lipca 2018 Specjalista od produkcji subwooferów REL zaleca właśnie podłączanie ich subwooferów pod wejście wysokopoziomowe. Ma to jednak sens gdy podłącza się subwoofer dla poszerzenia pasma przenoszenia kolumn do których doprowadzony jest dźwięk o pełnym pasmie. Ma to zapewnić lepsze zgranie ze wzmacniaczem. Doprowadzenie sygnału do wejść niskopoziomowych ma zapewnić niższe zniekształcenia sygnału nie przepuszczanego przez końcówkę mocy. Jeśli wzmacniacz nie posiada żadnego wyjścia z preampu to pozostaje tylko podłączyć suba do wejść głośnikowych. Jeśli są możliwe 2 opcje to zawsze można wypróbować obie i wybrać najlepszą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrs Napisano 28 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 lipca 2018 Dzięki Panowie za wyczerpujące odpowiedzi. Przemyślę temat i podejmę decyzję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 Moim zdaniem to trzeba by wymienić jednostkę. RN303 to grzech podłączać do Zensor 7 i pewnie tu jest problem. A jeśli iść w suba to raczej takiego do muzyki: REL, Velodyne. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrs Napisano 7 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 Panowie pożyczyłem yamahę rn602 na odsłuch do domu. Dźwięk bardzo podobny do rn303d. Może troszkę bardziej przestrzenny i szczegółowy. Żeby znaleźć różnice musiałem się dobrze wsłuchać, na niektórych utworach prawie jej nie było. Nie było efektu "wow". Rn602 trochę zagrała lepiej ale tylko trochę. Chyba jednak trochę przesadzacie że rn303d to taki beznadziejny sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 Może przesadzamy, może słyszymy inaczej. Jeśli sub ma ci pomóc to proszę bardzo. Ja jednak obstawiam elektronikę. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrs Napisano 8 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 Piotrze sub nie jest potrzebny mi do muzyki a do filmów. W muzyce mam wystarczająco go dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 Masz amplituner stereo. On nie ma dekoderów. W filmach i muzyce subwoofer będzie grał tak samo. On i tak nie wykorzysta dedykowanej dla niego ścieżki lfe!! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts