Fafniak Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Potrzebuję kilku informacji takich bardziej techniczno użytkowych. Bardzo mnie interesują zależności pomiędzy malinką a DAC przy włączaniu i wyłączaniu elementów. zachowanie systemu zainstalowanego na malince .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Konkretniej. Jakie zależności między DAC ? Włączamy DAC przed włączeniem wzmacniacza , wyłączamy w odwrotnej kolejności , nic nie strzela No i zachowanie jakiego systemu na malince ?. U mnie Volumio stabilne od dawna, malinka ciągle pod prądem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2018 Bardziej chodzi mi o to czy włączanie w różnej kolejności urządzeń nie powoduje sytuacji ze system nie rozpoznaje że "DAC jest włączony" i cały zestaw nie działa. (proszę o nie pisanie że trzeba włączać w określonej kolejności - to jest jasne a życie i rodzina weryfikują teorię i wprowadzają własną praktykę) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 12 września 2018 Udostępnij Napisano 12 września 2018 Ja malinki nie wyłanczam, więc ciągle podaje sygnał. Jak odpalę DACa , nie ma żadnego problemu z natychmiastowym graniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2018 @mkk A na czym "składujesz muzykę" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 Tidal + dysk podpięty pod router Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2018 Czyli cała reszta jest też cały czas włączona ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 No router tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2018 A twardziela włączasz do słuchania? Czy powstają kłopoty z komunikacją pomiędzy nim a malinką ? (chodzi o etap włączania - że nie widzi dysku itp. Że musisz wejść w system malinki i coś powłączać itp?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 U mnie Raspberry pi z nakładka hifiberry dac+pro zainstalowane Moode audio ,T Tidal i USB wpiete w malina gra bez wyłączania od miesięcy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 Twardziel podpięty jest po USB do routera, nie ma osobnego zasilania więc nie wyłanczam. Cały proces odpalenia audio po wejściu do domu wygląda następująco : tel łączy się z wifi , pstrykam daca i wzmacniacz. Odpalam Bubble i gra to co chcę. Sterowanie z telefonu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 U mnie Tidal gra natywnie na malinowym i nie wyłączam od miesięcy. Jak byliśmy na wczasach i wracam po tygodniu włączam wzmacniacza i już gra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2018 ok. dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Dnia 11.09.2018 o 07:55, Fafniak napisał: Bardzo mnie interesują zależności pomiędzy malinką a DAC przy włączaniu i wyłączaniu elementów. zachowanie systemu zainstalowanego na malince .... Fafniak , nie jestem pewien czy nie odłączanie Maliny od zasilania nie skraca jej żywotności / mam smutne doświadczenia z komputerem który chodził non stop/. Problem wyłączania Maliny a co najważniejsze włączania bez celowania wtyczką kabla zasilającego ładowarki rozwiązałem w ten sposób , że nabyłem: https://botland.com.pl/zasilacze-dogniazdkowe/4235-zasilacz-extreme-2x-usb-5v-31a.html + https://botland.com.pl/przewody-microusb-20/2648-przewod-microusb-b-a-z-wlacznikiem-10m.html Mam dwa te urządzenia jedno z nakładką DAC z Volumio drugie z kartą z wyjściem coaxial / OSMC/. Pierwszą Malina z Volumio po prostu włączam przyciskiem na w/w kablu zasilania czekam minutę i gra druga jest podpięta do amp.KD po HDMI a do przedwzmacniacza stereo po coaxial. Po naciśnięciu przycisku na przewodzie zasilania automatycznie odpala się TV oraz amp.KD od razu na ustawionym wyjściu i już można oglądać filmy a jak chce radio czy Spotify , ręcznie odpalam wzmacniacz , przełączam dźwięk w OSMC na kartę i mam piękne stereo Na koniec " zamknij system" i przyciskiem na kabelku wyłączam zasilanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Ja mam Malinkę ale służy ona za transport.Dokładnie mam do Raspiberry pi+ Izolator I2S+ Recklocker Kali + na wszystkie urządzenia zasilanie liniowe.Potem krótki kabelek RJ45 taki max 5 cm do DACa Denafrips Pontus.System Moode Audio.Robiłem ostatnio testy tego rozwiązania vs USB PC Android Box i Coaxial. I malina zaoferowała dużo więcej w każdym aspekcie dźwięku.Robiliśmy też ślepe testy i różnica ogromna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2018 Dnia 16.09.2018 o 07:48, tomek4446 napisał: Fafniak , nie jestem pewien czy nie odłączanie Maliny od zasilania nie skraca jej żywotności / mam smutne doświadczenia z komputerem który chodził non stop/. Problem wyłączania Maliny a co najważniejsze włączania bez celowania wtyczką kabla zasilającego ładowarki rozwiązałem w ten sposób , że nabyłem: https://botland.com.pl/zasilacze-dogniazdkowe/4235-zasilacz-extreme-2x-usb-5v-31a.html + https://botland.com.pl/przewody-microusb-20/2648-przewod-microusb-b-a-z-wlacznikiem-10m.html Mam dwa te urządzenia jedno z nakładką DAC z Volumio drugie z kartą z wyjściem coaxial / OSMC/. Pierwszą Malina z Volumio po prostu włączam przyciskiem na w/w kablu zasilania czekam minutę i gra druga jest podpięta do amp.KD po HDMI a do przedwzmacniacza stereo po coaxial. Po naciśnięciu przycisku na przewodzie zasilania automatycznie odpala się TV oraz amp.KD od razu na ustawionym wyjściu i już można oglądać filmy a jak chce radio czy Spotify , ręcznie odpalam wzmacniacz , przełączam dźwięk w OSMC na kartę i mam piękne stereo Na koniec " zamknij system" i przyciskiem na kabelku wyłączam zasilanie. i nic nie pierdzieli się w systemie przy tego typu wyłaczaniu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 4 godziny temu, Fafniak napisał: i nic nie pierdzieli się w systemie przy tego typu wyłaczaniu ? Na kilkaset włączeń i wyłączeń jakie dotychczas zrobiłem NIC. W malinie z Volumio po prostu pstrykam przyciskiem na kablu zasilania a w tej drugiej z OSMC najpierw klikam na ekranie " zamknij system" potem wyłączam przyciskiem na kablu zasilania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 Ludzie u mnie malina działa od kilku miesięcy i nie jest wyłączana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 A ja mam pstryczek elektryczek na zasilaczu liniowymDokładnie taki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNa Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 Można wyłączać pstryczkiem czy czymkolwiek ale konieczne jest wcześniejsze zamknięcie systemu. Ja wyłączam tylko gdy wyjeżdżam na kilka dni, przy codziennej eksploatacji jest włączone na okrągło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 A ja nie zamykam. Wyłączam właśnie tym pstryczkiem.Nigdy Moode się nie wykrzaczyło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNa Napisano 19 września 2018 Udostępnij Napisano 19 września 2018 Dnia 18.09.2018 o 00:09, venom200 napisał: A ja nie zamykam. Wyłączam właśnie tym pstryczkiem. Nigdy Moode się nie wykrzaczyło Nie życzę Ci źle, ale kiedyś to się może wydarzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 23 września 2018 Udostępnij Napisano 23 września 2018 Nie życzę Ci źle, ale kiedyś to się może wydarzyć.To zainstaluję od nowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 września 2018 Udostępnij Napisano 24 września 2018 6 godzin temu, venom200 napisał: To zainstaluję od nowa. I na tym polega piękno i przewaga Maliny nad odtwarzaczami , jak coś nie gra , wyjmujemy kartę wgrywamy inny soft i nie musimy się martwić o wsparcia , aktualizacje i inne takie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 24 września 2018 Udostępnij Napisano 24 września 2018 I na tym polega piękno i przewaga Maliny nad odtwarzaczami , jak coś nie gra , wyjmujemy kartę wgrywamy inny soft i nie musimy się martwić o wsparcia , aktualizacje i inne takie Amen Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts