Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Niebawem będę się przymierzał do wymiany subwoofera.

Wykorzystanie: 60% filmy, 20% gry, 20% muzyka (house).

Metraż pokoju: 22m2 (docelowo będzie więcej w przyszłości).

Aktualny sprzęt: Fronty Heco Aurora 1000, Center Aurora 30, reary Aurora 300.

Amp: Onkyo RZ-810.

Sub: Klipsch R10sw - trochę już za słaby, czas na wymianę.

Cały sprzęt mam biały, więc dobrze by było również biały subwoofer.

Na chwilę obecną z tego co oglądałem to mam 3 faworyty:

1. Dali E-12 F.

2. Aurora Sub 30A - idealnie pasuje.

3. Heco New Phalanx 302A.

Ewentualnie: Magnat Quantum 731A.

MA być nisko i głęboko, i wybuch na filmie ma robić piorunujące wrażenie :) Klipsch już niestety niedomaga.

Budżet 2500pln +-

Co polecacie? Ktoś słuchał i jest w stanie dać opinię?

Napisano

Witaj,

jeśli Twoje pomieszczenie docelowe nie będzie większe niż 30m2, zdecydowanie polecam SVS-SB1000. To bardzo mocny, energicznie grający subwoofer, który jednak zapewnia świetną kobtrolę, szybkość i dokładność. Subwoofer poza kinem domowym, sprawdzi się także bardzo dobrze w muzyce. Ma to znaczenie szczególnie w szybkich gatunkach muzycznych.

Alternatywy - moim zdaniem Heco i Magnat nie będą opcją najlepszą. H3co na pewno będzie pasowało do zestawu, ale jeśli lubi y bardzo mocny, nisko schodzący bas, to Sub 30A może okazać się za słaby, szczególnie do większego pomieszczenia. Dużym ograniczeniem jest kolor biały. Pomyśl jeszcze, może jesteś w stanie postawić subwoofer w takim miejscu, gdzie kolor nie będzie odgrywał dużej roli. W takim przypadku warto także spojrzeć na Klipsch SPL-120 lub potężny R-115SW.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy i indywidualne wyceny.

Napisano

Akurat ten który poleciłeś z svsa, ma budowę zamknięta. Czy w filmach nie sprawdzi się lepiej z otwarta? Choć z tego co widzee to tam ma 10cali membrana, co raczej nie sprawdzi się aż tak dobrze. Jak to jest? Możesz mi to zobrazować jakoś? I porównanie svsa do dali e12f? 

Napisano

Możesz Śmiało iść w Aurora sub. On będzie znacznie tańszy a i tak jest całkiem ok.

Ale wykorzystując budżet model 115SW jest tu bezkonkurencyjny. Zarówno SVS jak i Dali wypada przy nim blado.

Ewentualnie REL 1205 którego mam na promocji teraz.

Piotr

Napisano

Udało mi się posłuchać 2 subów:
1. Klipsch r115 SW - muza słabo trochę, bas nieco rozlewał się, było też małe pomieszczenie odsłuchowe. Ale za to jak odpaliłem najlepsze kawałki z filmów to aż mi plecy wibrowały. Coś pięknego. Do kina miodzio.
2. Rel T7 - zapytałem gościa, czy może go podpiąć, a on: ale on już jest podpięty... No po prostu nic nie było słychać prawie (subiektywnie). Zdaję sobie sprawę, że przyjąłem chyba złą kolejność w odsłuchu. Tak czy inaczej do kina to się on nie nadaje za nic.

Klipsch się bardzo spodobał, oj bardzo. Natomiast dużo dobrego jeszcze słyszałem o Quadral Qube 12 - miał ktoś okazję słuchać? Da podobny efekt do klipscha? Tam jest w sumie 500W RMS, więc chyba powinno być porównywalnie przy zachowaniu mniejszej obudowy i do tego taniej.

Do tego jeszcze chciałbym usłyszeć SVS PB 1000 lub 2000, ale one nieco już droższe, no i Velodyne EQ na pewno. 

Co o tym sądzicie?

Napisano

Nie da. Quadral jest ok ale to nie taka potęga jak Klipsch. No i itu się zgadzam Do kina ten model jest świetny ale w stereo przeciętny.

Może tego RELa źle podłączył? Bo żeby aż tak?

Velodyne EQ do odsłuchu może Magnat THX SUB?

Piotr

Napisano (edytowany)

Mała membranka w tym relu była, do tego on objętościowo jest mniejszy o 300%, wiec może być. Może seria 1205 jest lepsza, ale Rel to każdy mówi ze typowo do muzyki. Magnat thx sub to ten seria 300? Porównasz go do klipscha? Z tego co widzę, to wzmak 550RMS i 2 pasywne membrany, ciekawa konstrukcja, tylko jak to gra?

Edytowano przez remiol
Napisano

Czekamy aż będzie dostawa Piotr, na razie ich nie ma :(

Natomiast udało mi się kilku subów kolejnych posłuchać:

1. Klipsch 120 SPL - lipa, dudni i dużo gorszy od 115sw.

2. SVS SB 2000 - całkiem ciekawy, niski bass, ale do KD trochę za słaby. Do muzyki byłby całkiem niezły.

3. Quadral Qube 10 - niestety nie było 12", ale ta 10tka już tez była bardzo ciekawa, ciągle się zastanawiam, czy 12 nie byłaby najlepszym wyborem.

4. ELAC 2070 - najdroższy sub, ale znalazłem go w bardzo dobrej cenie - wgniótł mnie w fotel, całkiem przyjemny bass i do filmów, i do muzyki. Ciężko mi go porównać do Klipscha 115, bo minęło kilka dni od odsłuchu i nie wiem który do filmów jest lepszy. Na pewno na plus autokalibracja i kompaktowe (w porównaniu do 115) wymiary.

Niestety przed finalnym wyborem koniecznie chcę jeszcze posłuchać Magnata THXa i Velodyne, którego tak wszyscy zachwalają. A na chwilę obecną waham się pomiędzy 3 subami: Klipsch 115 (najmocniejszy), Quadral qube 12 oraz ELAC 2070. 

• 2 months later...
Napisano

Remiol , Czy dokonałeś już zakupu? Jeśli tak to  na co padło . Czy miałeś może okazje porównywać wyżej wymienione przez Ciebie modele z Tannoy TS2.12

Jestem na etapie wyboru suba do KD do pokoju 20m2  w kwocie około 2500 zł i zainteresował mnie Twoja opinia o klipsh r115sw. Czy znalazłeś coś lepszego w tej cenie ?