Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Po wymianie DAC’a Hegel HD12 na Chorda Qutest rozpocząłem kolejną misję, tym razem celem jest znalezienie odpowiedniego Interkonekta RCA -łącznika dla Qutesta i wzmacniacza Primare i32. 

Budżet: max 1200 PLN (długość RCA 50-75cm)

Niedawno testowałem bardzo fajne kabelki Cardas Clear Sky (przewodniki z Ultra czystej miedzi Cardas) oraz Albedo Monolith Monocrystal (przewodniki ze srebra monokrystalicznego). "Clear Sky" bardzo przypadł mi do gustu, zaskoczył ponadprzeciętną czystością, przestrzenią oraz ilością eksponowanych detali -nie spodziewałem się aż tak wiele po miedzi, bardzo przyzwoita jakość dźwięku. "Monolith Monocrystal" zaprezentował niezwykłą klarowność, przestrzeń, rozdzielczość -z tym że podczas słuchania muzyki elektronicznej, jak na mój gust, zabrakło nasycenia barw (nie mam na myśli sztucznego podbicia). Nie zamierzałem na tym poprzestać i zainteresowałem się ofertą "M&B Audio Cable" oraz "EarStream" -szczególnie po przeczytaniu wielu dobrych opinii na kilku forach. Aktualnie mam u siebie między innymi modele "Diamond", "Hybrid" oraz "Black Pearl" (przewodnik to głównie srebro z dodatkiem złota/miedzi) od pana Marka oraz "SunSet-Upgrade" od pana Michała (Majkela). Dodam że obaj panowie są sympatyczni i bez problemów wypożyczyli mi swoje kabelki na testy. Wygrzewam w systemie "SunSet-Upgrade" (wygrzewał się ~3 dni), sprawdziłem już wstępnie na co stać "Hybrid" (zapomnijcie o nudzie, czułem się jak kowboj na rodeo, nie ma mowy o braku nasycenia barw, jest życie i energia, z tym że u mnie dźwięk był ciut za szorstki -nie ten kierunek) oraz "Black Pearl" (jakość zbliżona do "Clear Sky", jest przestrzeń, detale, subtelne nasycenie barw -a przy tym dźwięk nie męczy, a wywołuje emocje -w tym właśnie kierunku zmierzam). Na dzień dzisiejszy "Clear Sky" ma równorzędnego rywala w osobie "Black Pearl". Na dniach przekonam się na co stać "Diamond'a" i "SunSet-Upgrade" -pozostało 7 dni na wygrzewanie, odsłuchy i wnioski. 

Jeżeli ktoś z was porównywał wyżej wymienione modele i chce coś dodać (np. własne wnioski) to zachęcam.

Dzięki  

Napisano

Znam podane przez Ciebie kable M&B, jestem ciekawy co wybierzesz.

Nie kupuj za krótkich, co najmniej 75 cm, jak nie 1m. Krótkie odcinki sprawdzają się wtedy jeżeli używamy nie wyszukanych RCA - chodzi o ograniczenie ich wpływu. Ty chcesz poprzez swoje osiągnąć pewien rezultat.

Napisano
1 godzinę temu, Pboczek napisał:

Znam podane przez Ciebie kable M&B, jestem ciekawy co wybierzesz.

Nie kupuj za krótkich, co najmniej 75 cm, jak nie 1m. Krótkie odcinki sprawdzają się wtedy jeżeli używamy nie wyszukanych RCA - chodzi o ograniczenie ich wpływu. Ty chcesz poprzez swoje osiągnąć pewien rezultat.

Na dzień dzisiejszy wybrałbym "Black Pearl", dobrze wkomponował się w system, taki dźwięk mi odpowiada. Niebawem opisze więcej wrażeń z odsłuchów. Myślałem o tym jaka długość będzie wystarczająca (jakość), wstępnie chciałem 60cm -nie ukrywam że taka długość zdecydowanie obniża koszt (1 metr i powyżej to już odczuwalnie większy wydatek). Badam temat.

• 1 month later...
Napisano (edytowany)

Moja przygoda, z testowaniem i wymianą okablowania tzw. standardowego (budżetowego RCA) na alternatywne, które docelowo poprawić miało poziom jakości dźwięku w moim systemie stereo, właśnie dobiegła końca. Przez ładnych parę miesięcy miałem możliwość odsłuchania wielu rekomendowanych modeli mieszczących się w moim budżecie. W przypadku interkonektów RCA kwota za kabel o długości od 0,75 do 1 metra miała nie przekroczyć 1200-1600 PLN -delikatnie zwiększyłem budżet. Tak jak już wyżej wspomniałem, niektóre modele, takie jak Cardas Clear Sky zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie, a niektóre (bez nazw) po prostu mnie rozczarowały. Widocznie jestem dość wymagającym słuchaczem, a moim celem nie jest inwestowanie w iluzje, a godziwa zapłata za wyraźnie słyszalną poprawę jakości -dodam że kieruję się przy tym osobistymi upodobaniami (oczywista oczywistość). Ze wszystkich testowanych drutów najlepszym wyborem okazał się model "Black Pearl" sympatycznego pana Marka (MB audio cable) -ten interkonekt wydobył więcej z pozostałych komponentów systemu, dostarczając przy tym niezwykle przyjemnych wrażeń (z ciarkami włącznie) podczas licznych odsłuchów. O kablach pana Marka dowiedziałem się od forumowiczów (w momencie w którym zdecydowałem się na zakup RCA firmy Cardas), czytając niektóre treści postów (a w nich rzetelne opisy wrażeń) -w większości przypadków zdecydowanie zachęcające do ich przetestowania. Postanowiłem wypożyczyć parę modeli i nie zawiodłem się -wręcz przeciwnie! Szczególnie model Black Pearl podpięty między Primare i32 i Qutest'a pozwolił systemowi wejść na wyższy poziom jakości. Subiektywnie rzecz ujmując dźwięk stał się bardziej klarowny, nasycenie barw przyjemnie naturalne, a przede wszystkim dźwięk nabrał powietrza i trójwymiarowości. Podczas odsłuchów zrobiłem też tzw. testy ślepe oraz prosiłem o opis wrażeń osób trzecich. Różnica była na tyle słyszalna, że oprócz satysfakcji odczułem ogromną ulgę pomyślałem sobie: "udało się!". Podsumowując, od dwóch tygodni jestem zadowolonym posiadaczem czarnej perły (RCA) na wtykach KLEI (długość 0,75 metra) i uważam że poza tym, że dokonałem właściwego wyboru, to poziom poprawy jakości dźwięku jest dla mnie w pełni satysfakcjonujący (Sounds like fun).

Edytowano przez Mars
Napisano (edytowany)
18 minut temu, audiowit napisał:

Mars, czy Pan Brozek sam zaproponował Ci wtyki czy sam dokonałes wyboru?

Wyboru dokonałem sam, słyszałem wcześniej ze KLEI były testowane jako ciekawsza alternatywa (mają swoje zalety). Te wtyki w porównaniu z Neutrikami w moim przypadku są lepiej przytwierdzone/dopasowane do wejścia RCA DACa -choćby pod tym względem wygląda to solidniej. Interkonekt z tymi wtykami sprawuje się świetnie, chociaż nie jestem w stanie ocenić ich wpływy na sam dźwięk -w porównaniu z Neutrikami.  

33 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Gratulacje.

Dziękuję! 

Edytowano przez Mars