Fafniak Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 @DEMOLKA zanim zaczniesz ronić głupie wygibasy kablowe : https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Ostatnio patrzyłem ten kalkulator ale na telefonie coś mi się źle wyniki wyświetlają(nakładają się i są nieczytelne), muszę sprawdzić na pc. Ostatnia próba 😁 Kable zasilające nie grają Kable głośnikowe nie graja A kable rca pomiędzy wzmakiem a cd? Ten nadmiar basu w pewnych utworach chyba usłyszałem po zmianie odtwarzacza bluray lg660 na cd pioneer 30ae. Gdzieś ostatnio czytałem test i porównanie różnych cd i ten model miał wyeksponowany bas wg testu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Kup słuchawki i wszystkie rozterki odpadną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Rozterki chyba odpadna jak czlowiek przestanie na fora zagladac😁 Tak się naczyta i naczyta że później szuka w swoim sprzęcie przysłowiowej dziury w calym😁 Wymiana klocków, później kabli, podkładek, kolców, absorberow i nawet nie wiemy kiedy trafiliśmy do audio Matrixa hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Ja np preferuję skarpetki ;). Tylko nie wpychaj zbyt głęboko, bo jak wpadną to już nie wyjmiesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Właśnie myślałem o takich przepracowanych😁 może miały by jakiś inny wpływ na dźwięk niż swieze😋 2 minuty temu, audiowit napisał: Ja np preferuję skarpetki ;). Tylko nie wpychaj zbyt głęboko, bo jak wpadną to już nie wyjmiesz. Teraz kwestia ile % bawełny a ile elastanu 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Myślę, ze większą rolę tu odegra jak głęboko je wepchniesz. I jak grube bedą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Czyli frote z bazaru będą ok😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Jak nie prane, to będą za sztywne i nie wejdą. 😝😁 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Akurat kablami bas ująć możesz. Tutaj możesz śmiało iść w melodike mdc2250 ktora ogranicza bas albo kabelki qeda. Te z kolei nie ograniczają go ale powodują lepszą kontrolę. Rozjaśnia też górę. Biorąc pod uwagę że nie są to drogie kable to sprawdzić możesz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 1 godzinę temu, S4Home napisał: Akurat kablami bas ująć możesz. Tutaj możesz śmiało iść w melodike mdc2250 ktora ogranicza bas albo kabelki qeda. Te z kolei nie ograniczają go ale powodują lepszą kontrolę. Rozjaśnia też górę. Biorąc pod uwagę że nie są to drogie kable to sprawdzić możesz. Piotr Chyba Piotrek nie czyta forum , bo pisałem ,że u mnie zamiana ów melodiki na zwykły kabel ograniczyło bas , a melodika go podbija i przykrywa lekko resztę pasma ja bym się na miejscu Piotrka zapadł pod ziemię ze wstydu za taką poradę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Mój obecny kabel jest podobnej budowy co melodika tzn ma dodatkowa zyle basowa i myślałem że to przez to tak basuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Postaw kolumny na dywanie. To zdecydowanie zmniejszy bas, będzie bardziej miękki. Możesz też wykręcić kolce i zastąpić je podkładkami z korka. Są takie samoprzylepne. Komplet za grosze do kupienia w sklepie budowlanym typu Castorama. Możesz spróbować z podkładkami gumowymi. Można spróbować z pumeksem naturalnym. Kupujesz 4 kostki i dzielisz każdą na pół. Albo 8 bez dzielenia. No i odsunąć bardziej kolumny od ściany tylnej. Jak wyczerpiesz wszystkie możliwości i dalej będzie źle. Próbuj z głośnikowymi. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 40 minut temu, Kubakk napisał: Chyba Piotrek nie czyta forum , bo pisałem ,że u mnie zamiana ów melodiki na zwykły kabel ograniczyło bas , a melodika go podbija i przykrywa lekko resztę pasma ja bym się na miejscu Piotrka zapadł pod ziemię ze wstydu za taką poradę A ja na swoim miejscu nie. Dlatego że testowałem ten kabel z innymi u siebie w domu i u mnie ujął on basu. Bass core to mit to nie tylko moje zdanie. Kabel dobry ok ale nie można się na to lapac Piotr Ps. Tak doświadczony i się na to nabrałeś?:( Zapadł bym się pod ziemię na twoim miejscu 😛 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 4 minuty temu, S4Home napisał: A ja na swoim miejscu nie. Dlatego że testowałem ten kabel z innymi u siebie w domu i u mnie ujął on basu. Bass core to mit to nie tylko moje zdanie. Kabel dobry ok ale nie można się na to lapac Piotr Ps. Tak doświadczony i się na to nabrałeś?:( Zapadł bym się pod ziemię na twoim miejscu 😛 Już się nie tłumacz , każdy wie ,że Piotrek nie zna się na kablach melodiki Przy zwykłym kablu miedzianym za 5zł , melodika dodaje basu i każdy to usłyszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Kolega poleca mi kable klotza, dobre czy takie sobie? Czy ktoś miał styczność z kablem Bridge berc225 i może coś o nim napisać? Bridge berc225 dokładnie ten sam mam. 21 godzin temu, Fafniak napisał: @DEMOLKA zanim zaczniesz ronić głupie wygibasy kablowe : https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/ podstawilem wymiary pomieszczenia ale... i tak nie wiem o co kaman 🤔 Cos tam sie obliczylo ale nie jestem biegly w takich sprawach. moze wrzuce screena? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 1 godzinę temu, Kubakk napisał: Już się nie tłumacz , każdy wie ,że Piotrek nie zna się na kablach melodiki Przy zwykłym kablu miedzianym za 5zł , melodika dodaje basu i każdy to usłyszy A to za 5 zł to może tak. Ale gra mniej basowo niz oehlbach za 12 zł Mniej basowo niz cieńszy kimber 4pr Itp itd. pozdrawiam cię gorąco:) Klotz nie pamiętam jakie brzmienie reprezentuje. A co masz pomiędzy CD a wzmakiem? Bo tu myślę że mam kabelek dla ciebie Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Mam takie sznurówki 0.5m Szary Bridge, czarny Noname Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Zupełnie nie czytasz!! Poćwicz akustykę! Pisałem wyżej o kolumnach. Co zrobić by zmniejszyć basy. Napaliłeś się na te kable jak szczerbaty na suchary! 😂😂😂 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 (edytowany) 3 godziny temu, DEMOLKA napisał: podstawilem wymiary pomieszczenia ale... i tak nie wiem o co kaman 🤔 Cos tam sie obliczylo ale nie jestem biegly w takich sprawach. Tam masz też instrukcję jak interpretować te obrazki Edytowano 4 kwietnia 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 1 godzinę temu, S4Home napisał: A to za 5 zł to może tak. Ale gra mniej basowo niz oehlbach za 12 zł Mniej basowo niz cieńszy kimber 4pr Itp itd. pozdrawiam cię gorąco:) I teraz niech każdy pomyśli jak sprzęty odbierają recenzenci , porównując je do sobie znanych innych , których my nie słuchaliśmy Już samo odpowiednie ustawienie kolumn potrafi sporo zmienić , gdyż nie zawsze instrukcje producenta uwzględniały np. szafę , fotel , biurko , itp. elementy jakie mamy w pokoju a od których potrafią być odbicia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 (edytowany) 28 minut temu, Kubakk napisał: Dokładnie, dlatego pisałem, AKUSTYKA!! I popodkladac coś innego zamiast kolców pod kolumny. Z kolcami wbić kolumny bezpośrednio w dywan. Już będzie inaczej. A później dopiero dobierać przewody!! Pozdrawiam Edytowano 4 kwietnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 (edytowany) 5 godzin temu, DEMOLKA napisał: Kolega poleca mi kable klotza, dobre czy takie sobie? Lepiej dobieraj przyjaciół Dobrze prawią. Popracuj nad akustyką, ustawieniem kolumn. Edytowano 4 kwietnia 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 3 godziny temu, Kubakk napisał: I teraz niech każdy pomyśli jak sprzęty odbierają recenzenci , porównując je do sobie znanych innych , których my nie słuchaliśmy Już samo odpowiednie ustawienie kolumn potrafi sporo zmienić , gdyż nie zawsze instrukcje producenta uwzględniały np. szafę , fotel , biurko , itp. elementy jakie mamy w pokoju a od których potrafią być odbicia. No tak. Idealny przykład że słuchaliśmy tego samego a mamy odmienne zdania. Masz rację. Ale w sumie żaden z nas nie użył testowych formuł!! Czekaj ja nadrobie "Ten kabel gra niezwykle łagodnie, przestrzennie, z nutką finezji , majestatu. Dźwięk jest kompletny, harmonijny. Żadne pasmo nie jest wyeksponowane" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 (edytowany) Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam kable głośnikowe Melodika Gunmetal Edition MDC2250G, po wymianie wzmacniacza pojawiła się zbyt mocno uwypuklona wyższa średnica. Jaka jest szansa aby zniwelować to kablami obcinając nieco wyższą średnicą jednocześnie dodając nieco wypełniania na dole? Jeśli jest cień szansy, to jakie kable głośnikowe wypróbować? Edytowano 18 października 2019 przez grisza_1982 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts