Maciej H Napisano Środa o 07:36 Napisano Środa o 07:36 1 minutę temu, T Z6 napisał: Ja zawsze kupowalem z Horneta.Ostatnio kupilem lampy z Toroidy i Lampyelektronowe.pl wiec mysle ze lepszych źródeł raczej nie ma. Nie znam ich oferty. Podejrzewam że nie są to lampy z epoki tylko z nowszej produkcji prawda? Odpisz, cytując
T Z6 Napisano Środa o 07:43 Napisano Środa o 07:43 5 minut temu, Maciej H napisał: Nie znam ich oferty. Podejrzewam że nie są to lampy z epoki tylko z nowszej produkcji prawda? Hornet tylko lampy stare.Te dwie ostatnie tylko nowe.Czasem cos maja z epoki ale rzadko.Ale Hornet to tylko lampy z dawnych czasów.Polecane źródło przez ludzi bawiacych sie w sprzet lampowy od dawna. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano Środa o 07:48 Napisano Środa o 07:48 3 minuty temu, T Z6 napisał: Hornet tylko lampy stare.Te dwie ostatnie tylko nowe.Czasem cos maja z epoki ale rzadko.Ale Hornet to tylko lampy z dawnych czasów.Polecane źródło przez ludzi bawiacych sie w sprzet lampowy od dawna. I co na Siemnsach czy Philipsach z lat 60 nie czułeś różnicy względem JJ? Odpisz, cytując
T Z6 Napisano Środa o 07:49 Napisano Środa o 07:49 Przed chwilą, Maciej H napisał: I co na Siemnsach czy Philipsach z lat 60 nie czułeś różnicy względem JJ? Na poczatku myslalem ze slysze.Ale po jakims czasie wlozylem JJ i zonk.Taki sam dzwiek. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano Środa o 07:54 Napisano Środa o 07:54 3 minuty temu, T Z6 napisał: Na poczatku myslalem ze slysze.Ale po jakims czasie wlozylem JJ i zonk.Taki sam dzwiek. Może oszukałeś wzmacniacz i myśli że to dalej stare lampy 🤣 a tak na poważnie to dziwne Odpisz, cytując
T Z6 Napisano Środa o 07:57 Napisano Środa o 07:57 Przed chwilą, Maciej H napisał: Może oszukałeś wzmacniacz i myśli że to dalej stare lampy 🤣 a tak na poważnie to dziwne Troche czytalem o wzmacniaczach.Ich budowach itd.I podobno najmniej podatne na zmiane dzwieku są PP.A najbardziej SE.Ale to kwestia lampowców.Magnat to hybryda.Nie wiem jak jest skonstruowany tam przedwzmacniacz.Same lampy to przeciez nie wszystko.Podobno to zalezy od ukladu przedwzmacniacza czy cos tam takiego. Odpisz, cytując
Palmos Napisano Środa o 12:11 Napisano Środa o 12:11 4 godziny temu, T Z6 napisał: Podobno to zalezy od ukladu przedwzmacniacza czy cos tam takiego. Tu masz rację. Spotkalem się tu na tym forum z opiniami że za barwę brzmienia najbardziej odpowiada przedwzmacniacz. I to nie tylko chodzi o lampy ale i hybrydy a także systemy dzielone. 6 godzin temu, fp74 napisał: Korekcja tonów w lampie...? To po co ona sama? Zgadzam się ale nie o tym była dyskusja tylko o porównaniu funkcjonalności. Równie dobrze ktoś może napisać: Nie ma regulacji tonów- to po co lampa. Odpisz, cytując
SimonS Napisano Środa o 16:54 Napisano Środa o 16:54 Dnia 3.06.2025 o 14:31, T Z6 napisał: Zamiast wymieniac lampy w takim Magnacie lepiej go samego wymiencie na wzmacniacz lampowy.Bedzie to duzo lepsze rozwiazanie.Ja do tranzystorów juz nie wracam.A hybrydy to tez tylko nieudane udawanie lampy...Mojego Magnata dawno sie pozbylem.A pamietam jak na poczatku mnie podniecał...😂Ale dzieki niemu tak naprawde poszedlem w pelną lampe. Teraz podniecasz się lampą tak samo jaki kiedyś hybrydą. Ciekawe czym będziesz się podniecał za kolejne miesiące. Hybryda w tym Magnat to rewelacyjny kompromis pomiędzy lampą a tranzystorem. Zarówno w aspekcie brzmienia jak również użytkowania/wygody/funkcjonalności. Ci co mają/używają/i słyszą wiedzą o czym mówię. Ale cóż: de gustibus non est disputandum. 19 godzin temu, Maciej H napisał: Tutaj nie mogę się zgodzić. Po długim słuchaniu różnych, dobranych par lamp z niskiej i średniej półki w moim Magnacie na stałe zostały Siemensy z lat 60. Nie będę rozpisywał się o brzmieniu, ale powiem jedno różnice słychać od razu. I tutaj nie mogę się zgodzić. W Magnacie są bardzo dobre i bardzo trwałe lampy, na lata. Gra on z nimi wystarczająco szlachetnie, godnie a nawet zacnie. Wymiana wnosi naprawdę niewiele. Tyle, że nie warto poświęcać czasu na szukanie, wymiany i eksperymenty. Lepiej w tym czasie delektować się muzą. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano Środa o 17:06 Napisano Środa o 17:06 11 minut temu, SimonS napisał: Teraz podniecasz się lampą tak samo jaki kiedyś hybrydą. Ciekawe czym będziesz się podniecał za kolejne miesiące. Hybryda w tym Magnat to rewelacyjny kompromis pomiędzy lampą a tranzystorem. Zarówno w aspekcie brzmienia jak również użytkowania/wygody/funkcjonalności. Ci co mają/używają/i słyszą wiedzą o czym mówię. Ale cóż: de gustibus non est disputandum. I tutaj nie mogę się zgodzić. W Magnacie są bardzo dobre i bardzo trwałe lampy, na lata. Gra on z nimi wystarczająco szlachetnie, godnie a nawet zacnie. Wymiana wnosi naprawdę niewiele. Tyle, że nie warto poświęcać czasu na szukanie, wymiany i eksperymenty. Lepiej w tym czasie delektować się muzą. de gustibus non est disputandum. 😂 Odpisz, cytując
Palmos Napisano Środa o 18:13 Napisano Środa o 18:13 (edytowany) 1 godzinę temu, SimonS napisał: I tutaj nie mogę się zgodzić. W Magnacie są bardzo dobre i bardzo trwałe lampy, na lata. Gra on z nimi wystarczająco szlachetnie, godnie a nawet zacnie. Wymiana wnosi naprawdę niewiele. Tyle, że nie warto poświęcać czasu na szukanie, wymiany i eksperymenty. Lepiej w tym czasie delektować się muzą. Trwałe ok, ale co do reszty wypowiedzi to jestem tego samego zdania co kolega @Maciej H. Też miałem tam Siemensy i różnica była bardzo zauważalna. I tak, warto trochę potracić czasu i poszukać dobrych lamp. Ale to moje zdanie... Edytowano Środa o 18:14 przez Palmos Odpisz, cytując
Rega Napisano Środa o 18:14 Napisano Środa o 18:14 (edytowany) 10 godzin temu, T Z6 napisał: Ale Hornet to tylko lampy z dawnych czasów.Polecane źródło przez ludzi bawiacych sie w sprzet lampowy od dawna. No niestety, zbyt wiele popularnych asortymentów tu nie znajdziesz, a jeśli już coś się trafi to cena odstraszająca. Ile masz Marconi, TFK, Philipsów, Siemensów, Mullardów, WE itp? Pojedyńcze lub wcale. Nie twierdzę, że taki sklep nie jest potrzebny bo jest przynajmniej pewnośc, że kupuje się oryginalne. Choć co do Mullardów miałbym pewne obiekcje. I nie jest tak, że oryginalne NOS już nie są dostępne i nikt ich nie chce sprzedać. Na rynku sklepowym są trudno dostępne, ale są inne źródła. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego jak dużo jest ich dostępnych. Fakt - nie są dostępne dla ogółu w dużych ilościach. No, ale to już prywatna sprawa każdego, gdzie chce kupić lampy. Dla początkujących sugeruję kupno w sklepach lamp ogólniedostępnych w niskich cenach. Drogie NOSy proponuję zostawić dla SE lub PP. W hybrydach wystarczą lampy z bieżącej produkcji ze średniej półki cenowej. I jak zwykle - Koledzy uważajcie ! Oszuści nie śpią i proponują lampy podrabiane bardzo często. Czerwona lampka powinna się włączać szczególnie przy atrakcyjnej cenie. Lampy TYLKO ze sprawdzonych źródeł. Pomierzone i opisane. Powtarzam to przy każdej okazji. Edytowano Środa o 18:21 przez Rega Odpisz, cytując
SimonS Napisano Środa o 18:24 Napisano Środa o 18:24 5 minut temu, Palmos napisał: Trwałe ok, ale co do reszty wypowiedzi to jestem tego samego zdania co kolega @Maciej H. Też miałem tam Siemensy i różnica była bardzo zauważalna. I tak, warto trochę potracić czasu i poszukać dobrych lamp. Ale to moje zdanie... Możesz napisać w kilku zdaniach co zmieniła/poprawiła wymiana akurat na Siemensy? Próbowałeś również innych lamp? A może wymiana była zauważalna bo oryginalne były już zdecydowanie zajechane? Odpisz, cytując
Rega Napisano Środa o 18:40 Napisano Środa o 18:40 (edytowany) 30 minut temu, SimonS napisał: oryginalne były już zdecydowanie zajechane? Na ogół ,,zajechane,, lampy grają bardzo podobnie do ,,niezajechanych,, i tu różnicę rozpoznać jest bardzo trudno. Lampa kończąca swój żywot najczęściej odmawia posłuszeństwa przy włączeniu lub wyłączeniu sprzętu. Zbliżający się koniec żywota lampy można na ogół odczytać z pomiarów. Dlatego TO POMIARY i opis są tak ważne. Czasem słychać tzw ,,smażenie,, co nie zawsze jest rówoważne z końcem zywota. Czasem mocne nagrzanie lampy pomaga na tę przypadłość i lampa działa jeszcze bardzo długo. Reguły nie ma. Czasem nowa lampa zdarza się milcząca. Powodem jest odczepinie się źle zgrzanego drutu z którąś z nóżek lampy. Miałem kilka takich przypadków. W tym w drogich lampach. W lampach ze średniej półki (EH czy też Psvane) też to się zdarza. W lampach z tzw epoki nie zdarzyło mi się coś podobnego, a większość z nich użytkuję od lat. O długości żywota lampy decyduje nie tyle siła emisji, ile krzywa pochylenia. Nawet lampa o sile emisji 70-80% może działać jeszcze tysiące godzin. Więc nie ma się co sugerować siłą emisji. Oczywiście jest ona ważna, ale to właśnie krzywa pochylenia jest wskaźnikiem tego ile pogra jeszcze nasza lampka. Pozdrawiam lampowców. Edytowano Środa o 18:55 przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 14 godzin temu, Rega napisał: No niestety, zbyt wiele popularnych asortymentów tu nie znajdziesz, a jeśli już coś się trafi to cena odstraszająca. Ile masz Marconi, TFK, Philipsów, Siemensów, Mullardów, WE itp? Pojedyńcze lub wcale. Nie twierdzę, że taki sklep nie jest potrzebny bo jest przynajmniej pewnośc, że kupuje się oryginalne. Choć co do Mullardów miałbym pewne obiekcje. I nie jest tak, że oryginalne NOS już nie są dostępne i nikt ich nie chce sprzedać. Na rynku sklepowym są trudno dostępne, ale są inne źródła. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego jak dużo jest ich dostępnych. Fakt - nie są dostępne dla ogółu w dużych ilościach. No, ale to już prywatna sprawa każdego, gdzie chce kupić lampy. Dla początkujących sugeruję kupno w sklepach lamp ogólniedostępnych w niskich cenach. Drogie NOSy proponuję zostawić dla SE lub PP. W hybrydach wystarczą lampy z bieżącej produkcji ze średniej półki cenowej. I jak zwykle - Koledzy uważajcie ! Oszuści nie śpią i proponują lampy podrabiane bardzo często. Czerwona lampka powinna się włączać szczególnie przy atrakcyjnej cenie. Lampy TYLKO ze sprawdzonych źródeł. Pomierzone i opisane. Powtarzam to przy każdej okazji. To poprosze o namiary do zakupu lamp np RFT el34.Gdzie to niby mozna dostac z pewnoscia ze to nie bedzie podróba... Odpisz, cytując
Rega Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowany) Czy ktoś Ci powie gdzie zbiera najwięcej grzybów? Podobnie jest z lampami. Edytowano 23 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 20 minut temu, Rega napisał: Czy ktoś Ci powie gdzie zbiera najwięcej grzybów? Podobnie jest z lampami. Myslalem ze kupowalem z dobrych źródeł.Ale moze sie myle.No forum bywa pomocne 😉😂 1 Odpisz, cytując
Lansik Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu A z czego może wynikać fakt że NOS gra lepiej niż lamy z produkowane obecnie? Brak fachowców projektujących lampy? Ja kupiłem psvane art i niestety nie odczułem różnicy wzgledem JJ. Na mullardach odczułem ocieplenie dźwięku, do chłodnych kolumn są ok. Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Dlaczego grają lepiej. To jednoznacznie jest dość trudne do określenia. Być może powodem jest sama technologia produkcji, być może materiały użyte do produkcji, a może całość. Faktem jest, że grają lepiej. I nie jestem osamotniony w tym co pisze. Jednakże, uważam, że aby to ocenić należałoby posłuchać przynajmniej trzech, czterech różnych kompletów. Samo mówienie czy pisanie niewiele, tak naprawdę Ci o tym powie. I nie jest tak, że np TYLKO TFK czy Philips. Osobiście lubię bardzo brzmienie Amperexa BB. No, ale to ja. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 14 godzin temu, SimonS napisał: Możesz napisać w kilku zdaniach co zmieniła/poprawiła wymiana akurat na Siemensy? Generalnie pisałem już że najwieksza różnica była na wysokich tonach. Było ich więcej i lepsze - zrobiły sie takie aksamitne można powiedzieć. Bas praktycznie raczej się nie zmienił (a przynajmniej nie jego ilość) ale właśnie tak chciałem. No i poprawiła się scena. 14 godzin temu, SimonS napisał: Próbowałeś również innych lamp? Tak. Mullardy (jakąś ruska produkcja z ebay) troszkę było lepiej niż oryginalne ale nie tak jak Siemensy. I teraz mam Philipsy które są na podobnym poziomie co Siemensy (na pewno nie gorsze). Miałem jeszcze jakieś chyba GE ale tam basu było (dla mnie) za dużo. 15 godzin temu, SimonS napisał: A może wymiana była zauważalna bo oryginalne były już zdecydowanie zajechane? Nie. One są w dobrym stanie. Odpisz, cytując
Rega Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) Odnośnie wspomnianych GE - jeśli ktoś się na nie decyduje to sugeruje szukać z serii JAN. Z zielonym nadrukiem. To lampy militarne, a w związku z tym o większej trwałości i niezawodności. W/g fachowców powinny przepracować min 10 tys godzin. Brzmieniowo, mnie osobiście, trochę przypominają oryginalne Mullardy. Z bardzo podkreślonym basem i lekko wycofana górą. Ładnie podaną srednica. Tak jest przynajmniej w moich wzmacniaczach. Edytowano 20 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 6 godzin temu, T Z6 napisał: To poprosze o namiary do zakupu lamp np RFT el34.Gdzie to niby mozna dostac z pewnoscia ze to nie bedzie podróba... Zapytaj w tym wątku na sąsiednim forum. Ja kupiłem kiedyś Brimary z lat 60tych od kolegi andrzej andrzej. Wiadomo że trzeba uważać jeśli się nie znasz ale możesz się kogoś poradzić po dostaniu fotek no i to forum więc myślę że przy oszustwie sprzedajacy więcej straci niż zyska. https://www.audiostereo.pl/topic/35109-sprzedam-podawanie-cen-obowiązkowekupię/page/274/#comment-6567438 Odpisz, cytując
Rega Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, T Z6 napisał: To poprosze o namiary do zakupu lamp np RFT el34.Gdzie to niby mozna dostac z pewnoscia ze to nie bedzie podróba... Na podobnym poziomie lub nawet lepiej zagrają Ci lampy EH El 34. Osobiście sugeruję EH 6CA7 (jeśli wolisz dźwięk bardziej wysublimowany). Można kupić w sklepach z lampami. Sprawdzone , nowe, na gwarancji. Cena też nie jest wygórowana. https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChsSEwjS2Jfz9tqNAxUOhf0FHSgtNS4YACICCAEQARoCd2Y&co=1&gclid=Cj0KCQjwgIXCBhDBARIsAELC9ZhGk-DUEYhVCBrhbtueNaRTPhXCh_AWg7VWzl4WUEeCo1923qgJ4YsaAmSSEALw_wcB&ohost=www.google.com&cid=CAESVuD2CruPZp_rwrw7bFGVMynb16kBUR7-2xo6JFhUXQPdIDB_QVVSsnoFlLHPg3DhE8T0oGe6-wwYrG-LK53H0h8a1odtFFdSvKQa-YfR0GKnC7kMwl9i&category=acrcp_v1_40&sig=AOD64_2sXvCOUSdgs0OQinXtbBSwOM1ilw&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwif85Hz9tqNAxXdS_EDHYzQA5EQ9aACKAB6BAgHEBI&adurl= Mam te lampy. Sprawdziłem. Są ok. Nie jest to , co prawda wypas na najwyższym poziomie , ale dżwięk jest dość przyjemny. Mnie bardziej odpowiadają te z drugiego zdjęcia🙂, no, ale cena jest trochę wyższa. Edytowano 12 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 godzin temu, Rega napisał: Na podobnym poziomie lub nawet lepiej zagrają Ci lampy EH El 34. Osobiście sugeruję EH 6CA7 (jeśli wolisz dźwięk bardziej wysublimowany). Można kupić w sklepach z lampami. Sprawdzone , nowe, na gwarancji. Cena też nie jest wygórowana. https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChsSEwjS2Jfz9tqNAxUOhf0FHSgtNS4YACICCAEQARoCd2Y&co=1&gclid=Cj0KCQjwgIXCBhDBARIsAELC9ZhGk-DUEYhVCBrhbtueNaRTPhXCh_AWg7VWzl4WUEeCo1923qgJ4YsaAmSSEALw_wcB&ohost=www.google.com&cid=CAESVuD2CruPZp_rwrw7bFGVMynb16kBUR7-2xo6JFhUXQPdIDB_QVVSsnoFlLHPg3DhE8T0oGe6-wwYrG-LK53H0h8a1odtFFdSvKQa-YfR0GKnC7kMwl9i&category=acrcp_v1_40&sig=AOD64_2sXvCOUSdgs0OQinXtbBSwOM1ilw&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwif85Hz9tqNAxXdS_EDHYzQA5EQ9aACKAB6BAgHEBI&adurl= Mam te lampy. Sprawdziłem. Są ok. Nie jest to , co prawda wypas na najwyższym poziomie , ale dżwięk jest dość przyjemny. Mnie bardziej odpowiadają te z drugiego zdjęcia🙂, no, ale cena jest trochę wyższa. El34 EH byly fabrycznie zamontowane.6ca7 EH tez mam.A obecnie uzywam KT77 Gold Lion GE. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Tych Psvane 6ca7 praktycznie juz kupic nie mozna. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A więc obracasz się cały czas w podobnym zakresie lamp stopnia końcowego. Dużych zmian nie będzie. Proponuję raczej zająć się lampami sterującymi. To one, w głównej mierze odpowiadają za brzmienie wzmacniacza. Lampy stopnia końcowego odpowiadają za to w znacznie mniejszym stopniu. I raczej wymiana z JJ na Psvane niewiele tu pomoże. Odpisz, cytując
Recommended Posts