Bert Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2009 Hi, hi!Możliwośći są rzeczywiście nieograniczone!Już dziś, gdy patrzę na rosnącą ilość zgranych płyt żałuję, że muszę jeszcze "mieszać" ręcznie...Ja pięćset, Ty pięćset... Oj, te pojemności jakoś niewielkie... Przyszłość = w jednej ręce flaszka wybornego trunku, w drugim dysk z zasilaczem... RoRo!Ty się nie nabijaj! Już widzę, jak red. Pacuła będzie piał o cudownych, długich i srebrnych wybrzmieniach dysków firmy X , w odróżnieniu od Pendrive'ów firmy Y, które matowe na średnicy, choć z doskonałym tempem średniego basu... Ps. korzystam z polecenia z programu samogotującego dbpowerampZrypanie płytki ze sprawdzeniem to ok. 20 - 25 minut. Choć znalazłem taką, co to zostawiam sobie ją na późne godziny nocne, bo będzie "rypana" przez całą noc (oryginalna i niezużyta Cassandra Wilson z funkcją copy controlled). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2009 No to drążę temat czasu... Hybryd - czy dobrze pamiętam, że na niektóre płyty trzeba było poświęcić ładne parę godzin???Czy warunkuje to zabezpieczenie płyt przez copy controlled?Co najlepiej sprawuje sie jako czytnik - napęd CD czy DVD?Bertzadałeś pytanie jak będzie wygladał sprzęt audio za 20-30 lat: z tego wynika, że będzie to połączenie SB z lampową końcówką i lodówką A co do "ręcznego mieszania" to Audionet ma nadal CXa SONY. Włożyć w niego 50 płyt i "chwila" spokoju by była ... pod warunkiem, że wyjdziesz odpowiednim sygnałem, a z tym może być trudno Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wpjtek76 Napisano 5 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2009 Cytat Hybryd Ciekawy pomysł aby posłuchać ulubionej muzy .Myślałem SACD ale wybór płyt mierny.Nie wiem tylko ile trzeba by dać za DAC aby był lepszy od tego w Creativie ?Robiłeś jakieś porównania?Wiem że twoja Theta go rozkłada ,nie wiem ile kosztuje ale pewnie sporo? Witam. Ostatnio nabylem Cambridge Audio DACMagic (ma wbudowane dwa przetworniki 24bitowe Wolfson WM8740 po jednym na kanal) kosztuje 1500zl nowy. Dac osluguje tylko dwa kanaly, zbiera swietne recenzje, ma sporo wyjsc w tym rowniez XLR. Jak dla mnie jest super, podlaczonego mam go do Pioneera A6 (wkrotce nastapi zmiana na T+A PA 1230R) slychac mnostwo detali i super przestrzen chociaz brakuje troche srednicy ale to raczej wina A6. Kable sygnalowy Red Dawn, glosnikowe QED Silver Anniversary XT (niedlugo Red Dawn), glosniki Audio Physic Yara II Superior. Oczywiscie sa lepsza DAC ale chyba nie za ta cene.http://www.whathifi.com/Review/Cambridge-Audio-DacMagic/ Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Cytat Hybryd - czy dobrze pamiętam, że na niektóre płyty trzeba było poświęcić ładne parę godzin???Czy warunkuje to zabezpieczenie płyt przez copy controlled?Co najlepiej sprawuje sie jako czytnik - napęd CD czy DVD? Czas ripowania zalezy od napedu i od plyty. Na moim nowym laptopie idzie to znacznie szybciej. Niestety plyty Copy Controlled nie przechodza na standardowym oprogramowaniu. Dlatego tez Bartku nic nie pomoze, ze taka Cassandre bedziesz ripowal 10 h. Beda bledy synchronizacji i odczytu. Nie wiem czy Twoj program to pokazuje, ale np Easy CD-DA Extractor wszystko to wyswietla, rowniez na raporcie. Jest nakladka do Easy CD-DA Extractor (oryginalna), ktora kosztuje kilkadziesiat $, umozliwiakopiowanie bez bledow plyty z zabezpieczeniami. Jak jest w innych programach, nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Witam Was, ponieważ od dobrego 1,5 roku myślę nad SB.. i już byłem przekonany do wielu opcji i zawsze jest tak, że ta pierwsza myśl jest trafiona..Zastanawiam się nad tym wszystkim... Powiedzcie - ile w czasie zajęło Wam zgranie ok 50 albumów ?Dlaczego pytam, bo albo przejść na zupełne zgrywanie a płyty już bedą nie ruszane - ale im wiecej.. tym robi się trudniejsza nawigacja po całej kolekcji..Bo przeciez w SB nie widac od razu wszystkich katalogów ? tak ? dobrze myśle? tylko trzeba je wszystkie przeklikać...?Jak to jest ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 muzyczny_gość1 plyta to okolo 1-1,5h czasu zgrywania, czasami krocej. Wszystko zalezy od napedu i plyty. Nawigacja po kolekcji nie jest moze idealna, ale nie sprawia tez jakis wiekszych problemow. Po drzewie folderow skaczemy naciskajac poszczegolne literki na pilocie (tj. pisanie SMSow w trybie "ABC"). Znalezienie albumu trwa zazwyczaj kilka sekund. BTW ile czasami zdarzylo sie Wam szukackonkretnej plytki CD, wsrod kolekcji na ogromnej polce ? Mnie to czasami strasznie irytowalo.A tu moment Wiem, ze wielu z Was przeraza to przegrywanie. No, ale bez przesady. Nie trzeba przeciez zrobic tego w 2 dni. Najpierw zgrywalem sobie te plyty, ktore najczesciej slucham. Jakos poszlo i nawet nie pamietam ile zajelo mi to czasu. Nie spieszylem sie, nie zalezalo mi. Jesli tylko chcialem cos posluchac, a nie bylo jeszcze na serwerze. 40 min ripowania i juz mozna bylo sluchac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Wlasnie zrobilem screenshota. Tak wyglada squeezecenter. Mozna z kompa go obslugiwac. Ja lacze sie z SC do QNAPA.Jednak rzadko z tego korzystam. Wole poslugiwac sie samym SB. Dlatego tez mam QNAPA.SC moze byc tez zainstalowany na komputerze, a muzyka wysylana z kompa. Wyglada to przy obecnej wersji tak ja na zdjeciu. Mozliwosci szukania w bibliotece sa nieograniczone. Zreszta i prosto z SB mozna szukac za pomoca, albumu,wykonawcy etc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Hybryd Dzięki za info, mnie to nie przeraza, tak orientacyjnie pytam po prostu.Z drugiej zaś strony - pomyślałem o tym, że u mnie w mieście w pewnej bibliotece funkcjonuje wypożyczalnia płyt..... więc flaków mi przybędzie.. nie wiem tylko jak to wygląda od strony prawa.. wiem, że już gdzieś poruszaliśmy ten temat.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Cytat Wlasnie zrobilem screenshota...... całkiem sympatycznie to wyglądaA jak to się przestawia w wersji bez kompa czyli obsługa..z poziomu SB ? czy role przejmuje ten wyświetlacz ? na SB - mam rozumieć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 SB moze byc calkowicie niezalezy. Wszystkie opcje mozna wlaczyc za pomoca pilota i SB. Wiadomo, nie bedzie to tak szybkie jak za pomoca kompa i SC, ale nie sprawia to wiekszych problemow. Wyswietlacz w SB Classic nie jest duzy, ale w zupelnosci wystarcza by obslugiwac go powiedzmy z 3-4m. Zapewne SB Touch bedzie wygodniejszy. Zastanawiam sie tylko czy nie straci on wlasciwosci zastosowan "audiofilskich", jak to jest w przypadku innych SB, np SB Duet - brak bit perfect. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 a czy nie wiesz czy może ktoś już zdecydował się na zakup SB Touch i może coś napisać ? (zresztą za pewne gdybyś wiedział to byś napisał.. ) Chociaż nie wiem czy ma to aż tak diametralne znaczenie .. zależy chyba klasa sprzętu.Inna sprawa mam taki moment w zyciu który obawiam się, że rozciągnie się na ładnych kilka lat, że spokojnego słuchania takiego mega spokojnego nie bedę miał więc może Touch dla wygody ? dla samej wygody.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 SB Touch jest jeszcze chyba w zapowiedziach. W kazdym badz razie na logitech.pl nie ma jeszcze w ogole opisu Touchaedit. pomylka, wlasnie pojawil sie Touch na logitech.pl czyli zapewne juz niedlugo bedzie mozna go kupic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Jest jest tutaj ->> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 wczesniej zrobilem edit poprzedniego posta kilka dni temu jeszcze nie bylo opisu Toucha na logitech.plNa amazon.com mozna zrobic Pre-order http://www.amazon.com/Logitech-930-000074-...6976&sr=8-1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 No ja tez teraz zauważyłem, że jest ta wersja, starszej jak Twoja chyba nie ma.. zresztą widze ze z nimi troche taki misz masz jest Ale o Bit Prefect nie jest wspomniane wiec nie wiadomo teraz.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oktagon Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Cytat 1 plyta to okolo 1-1,5h czasu zgrywania, czasami krocej. Wszystko zalezy od napedu i plyty. Cos tu jest nie tak - w moim przypadku ripowanie płyty CD do formatu FLAC zajmuje w granicach 5-10 minut. Korzystam z programu CDex.Dla porównania konwertowanie płyty DVD zajmuje mi ok. 30 minut, ale tu mówimy o 6-7 GB materiału. Zaznaczam że nie mam szczególnie wydajnego sprzętu komputerowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Wszystko jest wporzadku. Jesli wylacze wszelkie korekcje bledow ripowanie bedzie trwalo tyle ile piszesz. Natomiast przy pelnej korekcji trwa to znacznie dluzej. Kwestia dokladnosci ripowania. Easy CD-DA Extractor po wlaczeniu wszystkich opcji robi to powolutku bit po bitcie, a jesli trzeba wraca i "mieli" fragment plyty do skutku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 To za pewne ustawiania jakości zgranego pliku wpływa na długość.. w sensie czasową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 dbpoweramp CD Ripper radzi sobie z płytami Copy Controlled.Niemniej - tego, kto to wymyśłił i tych, którzy to implementują powiesić należałoby na suchej gałęzi Płyty Copy Controlled odtwarzane poprzez transport oraz DACa potrafiły zabrzmieć fatalnie. Przy zgrywaniu to kolejna udręka!Muzyczny Przyjacielu!Po dwóch dniach pracy ponad 70 płyt na dysku (program chodzi w najwyższym standardzie zgrywania danych - z weryfikacją itp., itd.). Praca posuwa się dalej!Pozdro! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Cytat Muzyczny Przyjacielu!Po dwóch dniach pracy ponad 70 płyt na dysku (program chodzi w najwyższym standardzie zgrywania danych - z weryfikacją itp., itd.). Praca posuwa się dalej!Pozdro! Bert To mnie bardzo uspokoiłeś Szczerze to jedna z kilku spraw który mnie frapowały w tym wątku oraz w całym założeniu kupna SB.I tak szczerze nie myślałem, że tylu z Nas będzie robiło takie przejście Osobiście jak już wspomniałem - długo się nad tym zastanawiam.Ale teraz..uwaga przyszła mi kolejna myśl... uwaga: - czy da się zrobić z SB coś na zasadzie multiroom'u ?(salon + muzyka w sypialni - pytam o sypialnię ponieważ tam wyląduje nowy zestaw.. micro stereo - a zasoby flaków z miłą chęcią wykorzystał bym do poduchy) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Yeppp!Po kabelku lub per Wi-Fi jak najbardziej! Multi room rulez Zresztą spójrz na Logitechowy link - nawet oni tam o tym wspominają!I - powtarzam za Hybrydem - można poniekąd obejść żmudne "rypanie" krążków - wystarczy zawitać do "splikowanego" kolegi/koleżanki z duuużą butelką/bukietem oraz twardym załącznikiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 o ja "gupi".. nie doczytałem To jak ja się zdecyduję to mam już pomysł na wymiane albumową... chytrze podejdę do tematu... czy już wiecie co mi przychodzi na myśl ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 "Mądrej głowie dość dwie słowie"! Pomnóż wystarczającą pojemnność razy dwa, a nawet trzy... Mam tylko nadzieję, że bez wycieczki objazdowej się nie obędzie...I w ten sposób - po latach - dowiedzieliścmy się, czym jest kolektywizacja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Widze, ze i Was to dopadlo . Troche czasu to wymagalo byscie sie przekonali. Ale powiadam Wam, to dopiero poczatek ! Minie jeszcze troszke czasu zanim docenicie wartosc audiofilska takich rozwiazan. I nie zapominajcie kto byl "PIONEERem" na tym forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Spoko, spoko, pamiętamy!!! Wartość audiofilska??? Raczysz, Pan, żartować??? Nie oszukujmy się - toć przeca wyłącznie wygoda - audiofilski to byłby gramofon!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts