Jacob_sSs Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 (edytowany) Dobry wieczór wszystkim, nie wiedziałem w ogóle gdzie napisać twn post ?Ostatnio składam sobie sprzęt grający. Nie jest to hi-fi i akustyka też taka nie jest, więc NAJWYŻSZA jakość może mi nie potrzebna. Jednak sluchanie z Auxa przez telefon zdecydowanie odstaje od płyty cd. W związku z tym mam takie przemyślenia, żeby pozgrywać sobie parę płyt od znajomych na nagrywalne cd, póki nie uzupełnię sobie systematycznie biblioteczki. Czy robiliście kiedyś coś takiego? Występuje jakaś utrata jakości w porównaniu z oryginalną płytą? Czy w domowych warunkach ma to jakiś sens używając darmowych programów, zwykłych nagrywalnych cd oraz komputerowej stacji dysków? Dziękuję i pozdrawiam Edytowano 13 stycznia 2019 przez Jacob_sSs Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 To zrób RIP płyt do plików np FLAC na dysk np programem EAC i sluchaj z kompa. Nic nie napisałeś o sprzęcie na którym chcesz słuchać a to ważna . Tj co już masz a co planujesz?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob_sSs Napisano 13 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 (edytowany) Na pewno nie planuję miec daca. Komputera nie mam w pokoju, a z takich sprzętów to mam Focusrite scarlett solo. Porownywal ktoś kiedyś jakość? Ale i tak, to stoi przy komputerze w innym pokoju i ma troche inny główny cel. Sprzetu jeszcze nie ma. Planowałem słuchać z cd oraz z telefonu przez aux, ale sam aux nawet z flackami strasznie spłaszcza (próbowałem z bardzo dobrymi plikami. Co prawda na czyimś sprzęcie, ale i tak jest różnica). Mam program ashampo burner. Czy zwykłe tanie cd z paczki po 50 jest w stanie grać z taką jakością co oryginalna płyta? (Nie chodzi mi o jakieś analogi, czy sacd) edit. Mam też na telefonie trochę muzyki dobrej jakości i myślałem o zgraniu. Bo flacki bez daca chyba mijają się z celem. Edytowano 13 stycznia 2019 przez Jacob_sSs Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Podstawowa sprawa to kwestia czy laser w takim odtwarzaczu przeczyta CD-R A co do jakości... tylko najwyższa kasta słyszących i wtajemniczonych słyszy różnice gdy gra kopia... Jak wykonasz kopię 1:1 to nie wierzę w jakiekolwiek różnice. Chyba ze stary laser będzie miał problem z odczytywaniem CD-Ra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob_sSs Napisano 13 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Mam komputer nie taki stary i przed chwilą przegrałem jedną płytę Ashampo burnerem 20. Wszystko bardzo w porządku i chyba póki co zrobie sobie troche kopii, bo kupowanie teraz oryginałów wyszłoby drożej niż cały sprzęt. Dzięki ? Może się ktoś wypowiedzieć do co interfejsu audio Focusrite Scarlett solo? Nie mam jeszcze zestawu, na ktorym moglbym porównać jakość, więc może wy coś wiecie o tym. Jest stworzony do nagrywania, ale może dźwięk też wypuszcza niezły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 W procesie odczytu płyty CD i przy zapisie zawsze występują błędy. Dlatego kopia ( prawie ) zawsze będzie nieco gorsza od oryginału. Rzecz w tym że to nieco dla większości ludzi na przeciętnym sprzęcie jest niedostrzegalne i nawet na tym wysokiej klasy również zwykle różnice są niedostrzegalne dla słuchu ludzkiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 EAC Dbpoweramp 2 pierwsze z brzegu programy które mają funkcje "paranoid" Jeżeli faktycznie będzie błąd i nie da się odczytać danego punktu, to program o tym powiadomi. Więc to nie jest tak do końca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 Sam korzystam z dBpoweramp, przecież on sprawdza zgrany plik z innymi w sieci czy sumy kontrolne są te same, bez względu na cd-rom Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 Również korzystam z EAC, dla mnie to najlepszy program do ripowania/ kopiowania płyt. Z ciekawości porównywałem kiedyś kopie zrobioną jakimś randomowym programem typu Nero vs. EAC i kopia z EAC była zdecydowanie lepsza. Ta 'zwykła" grała bardziej twardo i sucho. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 O czym wy tu piszecie ? Błędy na płycie i błędy odczytu to nie jest coś takiego co uniemożliwia jej odczytanie . Poziom 200 błędów w ciągu sekundy przy odczycie płyty CD jest czymś zupełnie normalnym bo stanowi to bardzo niewielką utratę danych. Zgrywanie płyty z odczytem 3-przebiegowym eliminuje większość błędów odczytu. Do tego warto ustawić zapis na 8x, zamiast na max . Użyłem słowa prawie w nawiasie, bo kiepsko wytłoczona płyta po dobrym zgraniu może być lepiej czytana niż oryginał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 null test prawdę ci powie robione już wiele razy i przez sporo osób Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 Ale dużo głupot... najłatwiej przegrać płyty zupełnie inaczej, w pokera.Bierzesz wszystkie, przegrywasz, możesz wrócić do domu lżejszy. Koniec.Później możesz zagrać na kasę, ale pytałeś tylko o płyty Uściski,Hubert Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenobi Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 EAC jeszcze poda czy suma kontrolna zgrywki na dysk i oryginału jest kopią 1:1. Nagrywam 4x nawet nie 8x. Ale to znajomym. Sobie zostawiam wave'y na dysku i słucham z USB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts