Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie,

Drodzy forumowicze potrzebuję waszej pomocy. Kupując mieszkanie 2lata temu, odziedziczyłem po kimś stare altusy 140. Poczytałem trochę i dokupiłem do nich starą sprawdzoną yamahę a520.
Powiem szczerze, że nawet jestem zadowolony z tego zestawu (pewnie nie jestem mocno wymagający). 
Jednak przyszła pora na zmiany! Chciałbym kupić nowy wzmacniacz (i tutaj mam dwa wymagania: 1 wejście optyczne pod telewizor oraz pilot) oraz jakieś nowe kolumny.
Co do budżetu to tak jak w tytule. Jeżeli ta to duży skok jakościowy mogę budżet powiększyć do 2000zł. Sprzęt może być używany, nie mam z tym problemu :)
Słucham głownie muzyki elektronicznej oraz czasami (jak nie ma dziewczyny w domu ;)) metalu i cięższych pochodnych. Dodatkowo podłączam dekoder telewizji cyfrowej, laptopa i sam telewizor.
Cenię sobie mocny ale ciepły bas. Dudnienie i wpadanie wszystkiego w rezonans odpada ;) 

Dodaję dodatkowo poglądowo dwa zdjęcia pomieszczenia. Jest one dość spore, bo po podłodze ma nieco ponad 30m2.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

IMG_5823.JPG

IMG_5824.JPG

Edytowano przez xpigix
Napisano (edytowany)

Cześć, ja bym raczej zostawił Yamahe a kupił lepsze kolumny używane. Do Yamahy dobrał kolumny o ocieplonym dźwięku. Z podlogówek do 1200-1500 zł już jest duży wybór. Do tego dac używany 500-800 zł da Ci nieporównywalnie lepszy dźwięk niż zostawienie reliktu minionej epoki ? i kupienie innego wzmacniacza. Altusy są słabe. Dużej poprawy nie będzie przy opcji, którą zakładałeś. 

PS. Wskazany mały dywan między kanapą a kolumnami. 

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Postarajmy się utrzymać 1500zł na obie rzeczy jeżeli to możliwe. Jeżeli nie zwiększamy o 500zł do 2k.
Jak możesz to zaproponuj również kolumny, jak już pisałem jestem zielony ;)

Dzięki raz jeszcze.

W sumie nie pomyślałem o tym nigdy ale mam też dwa monitory: https://rockman.com.pl/product-pol-2633-Alesis-M1-Active-520-Studyjne-monitory-aktywne-para.html

Może da rade z nich skorzystać i póki co kupić tylko DAC.

Napisano (edytowany)

Kolumny zaproponują koledzy. 

Nostromo dac uX1 wersja Premium 320 zł 

http://nostromo.audio/pl/przetworniki-cyfrowo-analogowe-dac/40-dac-nostromo-ux1-wersja-premium.html

Lub

Nostromo Hypnos, bardziej rozwojowy. Jakbyś chciał podłączyć dodatkowo komputer. Cena 520 zł. 

http://nostromo.audio/pl/przetworniki-cyfrowo-analogowe-dac/63-dac-hypnos.html

Najlepiej zadzwoń do producenta, wyjaśni Ci różnice. Daci możesz testować przez 13 dni, 14 dnia odsyłasz jak nie będzie Ci odpowiadać. Uważam to za świetną opcję, bo przetestujesz w warunkach domowych. A odsłuch jest konieczny by sprawdzić czy jest to odpowiedni dla nas dźwięk. To tyle z nowych. 

Możesz szukać też na rynku wtórnym, ale w tej chwili nic od Nostromo nie znalazłem w zakładanym budżecie. 

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

@xpigix

Jutro dzwoń do @Pumpurek prowadzi komis audio. Możesz przebierać w audio. Jak nie będzie Ci odpowiadać dźwiękowo odsyłasz i dostajesz inne. Do tego sprzęt sprawdzony, gwarancja.

Powiedz jaki masz wzmacniacz, powierzchnia pokoju, jaka muzyka. Jestem przekonany że w budżecie do 1500 zł uda się znaleźć coś z czego będziesz zadowolony.

Duży wybór kolumn podłogowych. Link poniżej. 

https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/stereo-kolumny-podlogowe-20072?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_DSA_Elektronika_RTV_AGD&ev_adgr=11 - Sprzęt audio dla domu&gclid=Cj0KCQiA-JXiBRCpARIsAGqF8wVfVeBL622M1K7qEewc1SB99mwh4PQYMjyNy86CnOirKEw35bh8bYMaAvToEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&price_to=1500&showLeftColumn=true&order=dd&bmatch=baseline-n-ele-1-5-1130

Pozdrawiam 

Napisano

Eyris mają suer dzwięk ale są bardzo słabe mocowo. Jak będziesz słuchał cicho to super model. Z tym że raczej nei bo pomieszczenie duże.

Z linku który wysłał Ender to Mission M35 albo QAcustic 2050. Ale poszukaj jeszcze Klipscha. Na OLX jest troche ofert.

Piotr

Napisano

Panowie,

Jeszcze jedno pytanie - z czystej ciekawości.

Czy mocno negatywny wpływ ma to, że pomieszczenie dodatkowo jest wysokie?
Praktycznie nad samymi kolumnami jest antresola, do dachu jest 3,5m wysokości + dodatkowo przejście w pokój sypialny, który ma kolejne metry powierzchni.

50480618_561110761024046_5770601480608284672_n.jpg

50553638_1119843431518660_2715872992818102272_n.jpg

Napisano
11 godzin temu, MobyDick napisał:

Takie kształty pomieszczenia nadają mu taką a nie inna akustykę. Czy dobrą , czy złą ? O tym można się tylko samemu przekonać.

Dokładnie. Nie można jednoznacznie stwierdzić że to najgorsze możliwe miejsce. Czasem akustyka pomaga sprzetowi. Częściej mu przeszkadza. Bez sprawdzenia to można tylko latami czytać o teorii akustyki.

Piotr