xpigix Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 (edytowany) Witam serdecznie, Drodzy forumowicze potrzebuję waszej pomocy. Kupując mieszkanie 2lata temu, odziedziczyłem po kimś stare altusy 140. Poczytałem trochę i dokupiłem do nich starą sprawdzoną yamahę a520. Powiem szczerze, że nawet jestem zadowolony z tego zestawu (pewnie nie jestem mocno wymagający). Jednak przyszła pora na zmiany! Chciałbym kupić nowy wzmacniacz (i tutaj mam dwa wymagania: 1 wejście optyczne pod telewizor oraz pilot) oraz jakieś nowe kolumny. Co do budżetu to tak jak w tytule. Jeżeli ta to duży skok jakościowy mogę budżet powiększyć do 2000zł. Sprzęt może być używany, nie mam z tym problemu Słucham głownie muzyki elektronicznej oraz czasami (jak nie ma dziewczyny w domu ;)) metalu i cięższych pochodnych. Dodatkowo podłączam dekoder telewizji cyfrowej, laptopa i sam telewizor. Cenię sobie mocny ale ciepły bas. Dudnienie i wpadanie wszystkiego w rezonans odpada Dodaję dodatkowo poglądowo dwa zdjęcia pomieszczenia. Jest one dość spore, bo po podłodze ma nieco ponad 30m2. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Edytowano 21 stycznia 2019 przez xpigix Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 (edytowany) Cześć, ja bym raczej zostawił Yamahe a kupił lepsze kolumny używane. Do Yamahy dobrał kolumny o ocieplonym dźwięku. Z podlogówek do 1200-1500 zł już jest duży wybór. Do tego dac używany 500-800 zł da Ci nieporównywalnie lepszy dźwięk niż zostawienie reliktu minionej epoki ? i kupienie innego wzmacniacza. Altusy są słabe. Dużej poprawy nie będzie przy opcji, którą zakładałeś. PS. Wskazany mały dywan między kanapą a kolumnami. Pozdrawiam Edytowano 21 stycznia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xpigix Napisano 21 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Dzięki za szybką odpowiedź! Brak pilota jeszcze bym przeżył, ale Yamaha nie ma wejścia optycznego i boli mnie to trochę :( Dzięki za radę z dywanem :) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Dac załatwi sprawę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xpigix Napisano 21 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 A możesz coś konkretnego polecić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Jaki budżet na kolumny, jaki na dac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xpigix Napisano 21 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Postarajmy się utrzymać 1500zł na obie rzeczy jeżeli to możliwe. Jeżeli nie zwiększamy o 500zł do 2k. Jak możesz to zaproponuj również kolumny, jak już pisałem jestem zielony Dzięki raz jeszcze. W sumie nie pomyślałem o tym nigdy ale mam też dwa monitory: https://rockman.com.pl/product-pol-2633-Alesis-M1-Active-520-Studyjne-monitory-aktywne-para.html Może da rade z nich skorzystać i póki co kupić tylko DAC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 (edytowany) Kolumny zaproponują koledzy. Nostromo dac uX1 wersja Premium 320 zł http://nostromo.audio/pl/przetworniki-cyfrowo-analogowe-dac/40-dac-nostromo-ux1-wersja-premium.html Lub Nostromo Hypnos, bardziej rozwojowy. Jakbyś chciał podłączyć dodatkowo komputer. Cena 520 zł. http://nostromo.audio/pl/przetworniki-cyfrowo-analogowe-dac/63-dac-hypnos.html Najlepiej zadzwoń do producenta, wyjaśni Ci różnice. Daci możesz testować przez 13 dni, 14 dnia odsyłasz jak nie będzie Ci odpowiadać. Uważam to za świetną opcję, bo przetestujesz w warunkach domowych. A odsłuch jest konieczny by sprawdzić czy jest to odpowiedni dla nas dźwięk. To tyle z nowych. Możesz szukać też na rynku wtórnym, ale w tej chwili nic od Nostromo nie znalazłem w zakładanym budżecie. Pozdrawiam Edytowano 21 stycznia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Z używanych. Klipsch F2 + Harman hk680 i używany dac który wskażą koledzy. Miły ciepły dźwięk. Żywy do elektroniki bardzo dobre zestawienie. Harman może iść na wymianę z Yamaha ax. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 (edytowany) @S4Home Piotrze!! Zostaje Yamaha ta co jest i do tego dobieramy kolumny. ? To mocny wzmak więc powinien wysterować większość kolumn. Pozdrawiam Edytowano 21 stycznia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Sorki widać nie doczytałem. W Krakowie jest dzisiaj taki smog że nie widzę powiek. to śmiało klipsch F2 albo większe 3ki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 @xpigix Jutro dzwoń do @Pumpurek prowadzi komis audio. Możesz przebierać w audio. Jak nie będzie Ci odpowiadać dźwiękowo odsyłasz i dostajesz inne. Do tego sprzęt sprawdzony, gwarancja. Powiedz jaki masz wzmacniacz, powierzchnia pokoju, jaka muzyka. Jestem przekonany że w budżecie do 1500 zł uda się znaleźć coś z czego będziesz zadowolony. Duży wybór kolumn podłogowych. Link poniżej. https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/stereo-kolumny-podlogowe-20072?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_DSA_Elektronika_RTV_AGD&ev_adgr=11 - Sprzęt audio dla domu&gclid=Cj0KCQiA-JXiBRCpARIsAGqF8wVfVeBL622M1K7qEewc1SB99mwh4PQYMjyNy86CnOirKEw35bh8bYMaAvToEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&price_to=1500&showLeftColumn=true&order=dd&bmatch=baseline-n-ele-1-5-1130 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xpigix Napisano 21 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Dziękuję wam bardzo za zaangażowanie! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Eyris mają suer dzwięk ale są bardzo słabe mocowo. Jak będziesz słuchał cicho to super model. Z tym że raczej nei bo pomieszczenie duże. Z linku który wysłał Ender to Mission M35 albo QAcustic 2050. Ale poszukaj jeszcze Klipscha. Na OLX jest troche ofert. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 @S4Home Bierzemy opcję odsłuchu, nie zakupu. Więc tylko komis. Chyba, że masz namiary na inny salon sprzętu używanego, który wypożycza. To podaj. Sam wielokrotnie pisałeś, że trzeba posłuchać przed zakupem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 No dlatego pytałem. Jesteś pewien że pumpurek wypożycza? Stacjonarnie i wysyłkowo? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 @S4Home Piotr, zapytaj bezpośrednio. Chcesz telefon? Jest na stronie na allegro. ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Już wyjaśnione. Mi to nie potrzebne. Ty często go przytaczasz dlatego myślę że tobie bardziej się to przyda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Nie wiem czy mi się przyda, czy nie. Ja po prostu nie znam innego komisu. Gdyby był jeszcze inny komis z używanym audio, sprawdzony, to też bym polecał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xpigix Napisano 22 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Panowie, Jeszcze jedno pytanie - z czystej ciekawości. Czy mocno negatywny wpływ ma to, że pomieszczenie dodatkowo jest wysokie? Praktycznie nad samymi kolumnami jest antresola, do dachu jest 3,5m wysokości + dodatkowo przejście w pokój sypialny, który ma kolejne metry powierzchni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 (edytowany) Tu może sprawdzić się DAC SMSL Sanskrit 10th . Ma na wyposażeniu pilota i regulację głośności. Takie kształty pomieszczenia nadają mu taką a nie inna akustykę. Czy dobrą , czy złą ? O tym można się tylko samemu przekonać. Edytowano 22 stycznia 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2019 11 godzin temu, MobyDick napisał: Takie kształty pomieszczenia nadają mu taką a nie inna akustykę. Czy dobrą , czy złą ? O tym można się tylko samemu przekonać. Dokładnie. Nie można jednoznacznie stwierdzić że to najgorsze możliwe miejsce. Czasem akustyka pomaga sprzetowi. Częściej mu przeszkadza. Bez sprawdzenia to można tylko latami czytać o teorii akustyki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts