gladiusz Napisano 1 lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 Witam, Proszę o opinię czy ma sens podłączenie Yamaha WXC-50 streamer do końcówki mocy. Chcę posłuchać lepszej jakości muzyki. W tym momencie zestaw, który gra to amplituner kina domowego Yamaha DSP A5 + kolumny podłogowe Jamo FC 4700 (6 Ohm, 120W/200W). Zakupiłem Yamaha WXC-50, aby odtwarzać muzykę z dysku sieciowego w formacie flac. Muzyka to rock, soul. Kolumny zapewne jeszcze będą musiały mi posłużyć. Budżet rodzinny na razie nie zakłada ich wymiany. Po przeprowadzce będą grały w pomieszczeniu około 30m2. Chcę zamienić powyższy amplituner AV na wzmacniacz bądź końcówkę mocy. Sama końcówka też raczej będzie dla mnie wystarczająca choć względy estetyczne przemawiają za wzmacniaczem ? Zaproponujcie proszę coś używanego do max 2000PLN. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gladiusz Napisano 4 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 (edytowany) Nikt nie ma pomysłu jakie rozwiązanie będzie lepsze? Zestaw głośnikowy będzie z czasem do wymiany. Nawet nie wiem na jakim poziomie on gra. Wg mnie nie jest chyba aż tak źle. Nie słuchałem jednak muzyki z zestawów z wyższej półki... Edytowano 4 lutego 2019 przez gladiusz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Nie sądzę, aby Yamaha WXC-50 był satysfakcjonujaca jako przedwzmacniacz dla końcówki mocy. Regulowane wyjście w tym streamerze bardziej sporawdza się jako dodatkowa możliwość sterowanie głośnością z poziomu aplikacji. Moja propozycja to wzmacniacz np. NAD C356Bee, bo takowy posiadam i jestem zadowolony, ale jak może zagrać z tymi kolumnami to niestety nie mam pojecia. Najlepsze wyjście to wypożyczyć i posłuchać w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Jestem podobnego zdania. Lepiej jest zainwestować w dobra Integra a wybrać nieco gorzej grający ale dużo tańszy wxad10. Kolumny je znam. Nie wiem jakie mają zapotrzebowanie na prąd i co można po nich oczekiwać ale raczej klasyczny wzmacniacz sprawdzi się lepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gladiusz Napisano 5 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Dzięki, Yamaha już kupiona. Nie żałuję tego zakupu. Ma wyjście optyczne do ewentualnego DAC-a, który zapewne nabędę po zakupie lepszego zestawu głośnikowego. Wcześniejsza propozycja NAD-a C356Bee nie przejdzie z uwagi na zabytkowy design :-) Szanowna małżonka nie pozwoli mi tego postawić na komodzie. Jakieś propozycje kolejnej Integry, ale trochę lepiej wyglądającej a parametrami nie ustępującej? Budżet to około 2000PLN. Jak pisałem wcześniej może być używana. Czy ROTEL RA-1062 byłby ok do rocka i soul? Być może zakupy nie w tej kolejności co potrzeba, ale potem łatwiej zabrać Integrę do odsłuchu z zestawami głośnikowymi. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Proponuję zacząc od przeglądu ofert w tym budżecie w sklepach, które umożliwiają wypożyczenie sptrzętu do domu. Posłuchasz kilku modeli i zobaczysz co Ci pasuje. Dopiero na tej podstawie można ryzykować z używkami, których raczej przed zakupem nie będziesz miał okazji posłuchać. Pamietaj, że róźnice w odbiorze w zależności od pomieszczenia mogą być radykalne! Wybór audio to ciężka prac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 24 września 2020 Udostępnij Napisano 24 września 2020 (edytowany) Dnia 5.02.2019 o 07:30, S4Home napisał: Jestem podobnego zdania. Lepiej jest zainwestować w dobra Integra a wybrać nieco gorzej grający ale dużo tańszy wxad10. Kolumny je znam. Nie wiem jakie mają zapotrzebowanie na prąd i co można po nich oczekiwać ale raczej klasyczny wzmacniacz sprawdzi się lepiej. Piotr Uważam inaczej. Też mam WXC-50 i można go traktować jako transport dźwięku do lepszego DAC-a (jeżeli takowego się później zakupi). Natomiast WXAD-10 nie ma wyjść cyfrowych i OBOWIĄZKOWO trzeba korzystać z jego DAC-a, który jest gorszy niż w WXC-50. Zatem nawet w celu dalszego rozwoju systemu warto zainwestować w WXC-50 z uwagi na transport dźwięku. A jak zakupimy integrę to można pokombinować z DAC-ami. Czy lepszy przekaz dźwięku przez cinch czy lepiej przez cyfrowe wyjście. Który lepszy DAC nam się sprawdzi, co lepiej zagra. Natomiast moduł sieciowy WXC-50 ma w porządku. Ładnie się łączy przez Wi-FI i ściąga szybko pliki. Nic nie zrywa. Edytowano 24 września 2020 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 września 2020 Udostępnij Napisano 24 września 2020 Z naszego punktu widzenia, model WXC50 można wykorzystać na kilka sposób. Jednakże wspomniana rola jako przedwzmacniacz, zdaje egzamin. W zeszłym tygodniu, jeden z naszych klientów zakupił do tego urządzenia końcówkę mocy Nada C268 - śmiga aż miło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 września 2020 Udostępnij Napisano 24 września 2020 Kolejna złota łopata W tamtym roku pisałem z firmą XTZ co by polecili jako PRE do ich końcówki Edge a2-300 I właśnie odpisali ,że Yamahę WXC-50 więc może mieć potencjał do tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 września 2020 Udostępnij Napisano 25 września 2020 12 godzin temu, hlary napisał: Uważam inaczej. Też mam WXC-50 i można go traktować jako transport dźwięku do lepszego DAC-a To w takim razie po co kupować go za tyle. Skoro Malinka jest 2 razy tańsza? WXC50 jako PRE nie testowałem. Ale jako transport plików? Uważam że po prostu szkoda kasy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 11 października 2020 Udostępnij Napisano 11 października 2020 Ale jak już jest ... Ściąga sobie pliki z Deezera. Kompa nie używam, bo z jakiej racji ? Płyty CD, serwis streamingowe, to skąd brać legalnie pliki na kompa ? Hm, chyba lewizna ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2020 Udostępnij Napisano 12 października 2020 Legalne pliki na kompa można kupić. Jeśli chcesz mieć w postaci plików czy to FLAC czy MP 3 czy inne DSD. Deezer, Tidal i te inne to dobre strimingi także na kompa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZORKA5 Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Stoję przed podobnym dylematem: streamer (np. WXC-50) + końcówka mocy czy amplituner sieciowy. Jedyne co na dziś mam, po tym jak mi padło 5 letnie ONKY (sic!) to kolumny Klipsch 82II (wiem, że wymagające...). I teraz pytanie laika, co ma większy wpływ na "zgranie się" z tymi kolumnami: przedwzmacniacz (w tym wypadku streamer)? czy końcówka mocy? I na co w takim razie postawić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Witaj, Podobne zapytania już były. Z naszego punktu widzenia końcówka mocy ma duży sens do połączenia z WXC50. Wbrew pozorom, to nie duże urządzenie ma dobre PRE. Z wspomnianym modelem Klipscha, widziałbym połącznie z końcówką mocy NAD C268 https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-mocy/nad-c268.html Bardzo dobra kontrola na basie i duża wydajność w tej cenie. Polecamy Ci sprawdzić tą kombinację z własnymi głośnikami u Ciebie w domu. Zapraszamy Cię do kontaktu z nami! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 Zalezy jaką końcówkę wybierzesz. Jak Atolla to stawiał bym na WXC50 + Końcówka. Fajna Integra z tymi kolumnami to NAD 375. I do tego możesz podłączyć wystarczające WXAD 10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts