Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Proszę o opinię czy ma sens podłączenie Yamaha WXC-50 streamer do końcówki mocy.

Chcę posłuchać lepszej jakości muzyki. W tym momencie zestaw, który gra to amplituner kina domowego Yamaha DSP A5 + kolumny podłogowe Jamo FC 4700 (6 Ohm, 120W/200W).

Zakupiłem Yamaha WXC-50, aby odtwarzać muzykę z dysku sieciowego w formacie flac. Muzyka to rock, soul. 

Kolumny zapewne jeszcze będą musiały mi posłużyć. Budżet rodzinny na razie nie zakłada ich wymiany. Po przeprowadzce będą grały w pomieszczeniu około 30m2.

Chcę zamienić powyższy amplituner AV na wzmacniacz bądź końcówkę mocy. Sama końcówka też raczej będzie dla mnie wystarczająca choć względy estetyczne przemawiają za wzmacniaczem ?

Zaproponujcie proszę coś używanego do max 2000PLN. 

Napisano (edytowany)

Nikt nie ma pomysłu jakie rozwiązanie będzie lepsze?

Zestaw głośnikowy będzie z czasem do wymiany. Nawet nie wiem na jakim poziomie on gra. Wg mnie nie jest chyba aż tak źle. Nie słuchałem jednak muzyki z zestawów z wyższej półki... 

Edytowano przez gladiusz
Napisano

Nie sądzę, aby Yamaha WXC-50 był satysfakcjonujaca jako przedwzmacniacz dla końcówki mocy. Regulowane wyjście w tym streamerze bardziej sporawdza się jako dodatkowa możliwość sterowanie głośnością z poziomu aplikacji. Moja propozycja to wzmacniacz np. NAD  C356Bee, bo takowy posiadam i jestem zadowolony, ale jak może zagrać z tymi kolumnami to niestety nie mam pojecia. Najlepsze wyjście to wypożyczyć i posłuchać w domu. 

Napisano

Jestem podobnego zdania. 

Lepiej jest zainwestować w dobra Integra a wybrać nieco gorzej grający ale dużo tańszy wxad10. Kolumny je znam. Nie wiem jakie mają zapotrzebowanie na prąd i co można po nich oczekiwać ale raczej klasyczny wzmacniacz sprawdzi się lepiej.

Piotr

Napisano

Dzięki, Yamaha już kupiona. Nie żałuję tego zakupu. Ma wyjście optyczne do ewentualnego DAC-a, który zapewne nabędę po zakupie lepszego zestawu głośnikowego. Wcześniejsza propozycja NAD-a C356Bee nie przejdzie z uwagi na zabytkowy design :-) Szanowna małżonka nie pozwoli mi tego postawić na komodzie.

Jakieś propozycje kolejnej Integry, ale trochę lepiej wyglądającej a parametrami nie ustępującej? Budżet to około 2000PLN. Jak pisałem wcześniej może być używana. Czy ROTEL RA-1062 byłby ok do rocka i soul? 

Być może zakupy nie w tej kolejności co potrzeba, ale potem łatwiej zabrać Integrę do odsłuchu z zestawami głośnikowymi.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem.

Napisano

Proponuję zacząc od przeglądu ofert w tym budżecie w sklepach, które umożliwiają wypożyczenie sptrzętu do domu. Posłuchasz kilku modeli i zobaczysz co Ci pasuje. Dopiero na tej podstawie można ryzykować z używkami, których raczej przed zakupem nie będziesz miał okazji posłuchać. Pamietaj, że róźnice w odbiorze w zależności od pomieszczenia mogą być radykalne! Wybór audio to ciężka prac :10_wink:

• 1 year later...
Napisano (edytowany)
Dnia 5.02.2019 o 07:30, S4Home napisał:

Jestem podobnego zdania. 

Lepiej jest zainwestować w dobra Integra a wybrać nieco gorzej grający ale dużo tańszy wxad10. Kolumny je znam. Nie wiem jakie mają zapotrzebowanie na prąd i co można po nich oczekiwać ale raczej klasyczny wzmacniacz sprawdzi się lepiej.

Piotr

Uważam inaczej. Też mam WXC-50 i można go traktować jako transport dźwięku do lepszego DAC-a (jeżeli takowego się później zakupi). Natomiast WXAD-10 nie ma wyjść cyfrowych i OBOWIĄZKOWO trzeba korzystać z jego DAC-a, który jest gorszy niż w WXC-50. Zatem nawet w celu dalszego rozwoju systemu warto zainwestować w WXC-50 z uwagi na transport dźwięku.

A jak zakupimy integrę to można pokombinować z DAC-ami. Czy lepszy przekaz dźwięku przez cinch czy lepiej przez cyfrowe wyjście. Który lepszy DAC nam się sprawdzi, co lepiej zagra. Natomiast moduł sieciowy WXC-50 ma w porządku. Ładnie się łączy przez Wi-FI i ściąga szybko pliki. Nic nie zrywa. 

Edytowano przez hlary
Napisano
12 godzin temu, hlary napisał:

Uważam inaczej. Też mam WXC-50 i można go traktować jako transport dźwięku do lepszego DAC-a

To w takim razie po co kupować go za tyle. Skoro Malinka jest 2 razy tańsza?

WXC50 jako PRE nie testowałem. Ale jako transport plików? Uważam że po prostu szkoda kasy.

• 3 weeks later...
Napisano

Stoję przed podobnym dylematem: streamer (np. WXC-50) + końcówka mocy czy amplituner sieciowy. Jedyne co na dziś mam, po tym jak mi padło 5 letnie ONKY (sic!) to kolumny Klipsch 82II (wiem, że wymagające...). I teraz pytanie laika, co ma większy wpływ na "zgranie się" z tymi kolumnami: przedwzmacniacz (w tym wypadku streamer)? czy końcówka mocy? I na co w takim razie postawić?

Napisano

Witaj,

Podobne zapytania już były. Z naszego punktu widzenia końcówka mocy ma duży sens do połączenia z WXC50. Wbrew pozorom, to nie duże urządzenie ma dobre PRE.

Z wspomnianym modelem Klipscha, widziałbym połącznie z końcówką mocy NAD C268 https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-mocy/nad-c268.html

Bardzo dobra kontrola na basie i duża wydajność w tej cenie. Polecamy Ci sprawdzić tą kombinację z własnymi głośnikami u Ciebie w domu. 

Zapraszamy Cię do kontaktu z nami!