fp74 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Wg mnie, jeżeli problem nie wynika z charakterystyki kolumn, to można go rozwiązać po pierwsze ustawieniem kolumn właśnie. U mnie w małym pomieszczeniu nie mam za bardzo manewru ale w osi poziomej mogę przecież robić co chcę. Zauważyłem, że jak miałem glosniki skierowane wprost na siebie, to scena była dużo gorsza, niż gdy skierowałem je prawie na wprost. Czasem niewiele potrzeba . Edytowano 17 godzin temu przez fp74 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Niestety taki manewr zatarasuje wejście do pokoju Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Rozumiem. Ale sprawdzić warto. Z mojego doświadczenia wynika , że to wiele wnosi a jeżeli to przesunięcie nie zbuduje sceny wtedy warto rozważyć sprzęt. Znakomitą opcją dla Ciebie może być HQPlayer i wykorzystanie w nim filtrów i modulatorów które również mają duży wpływ na budowanie sceny. Może osiągnął byś zadowalający poziom bez zatarasowania wejścia. Polecam spróbować, okres próbny nic nie kosztuje. Jedyny dyskomfort , że co pół godziny się wyłącza. Na próbę w zupełności wystarczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 6 minut temu, Slawko69 napisał: Niestety taki manewr zatarasuje wejście do pokoju A nie da rady odwrócić całego układu mebli w pomieszczeniu tyłem do przodu? Wtedy miałbyś wejście do pokoju bez kolizji z kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu .Niestety mam wredny pokój. Po pierwsze jest kwadratowy. Po drugie okna na 2 ścianach a więc przestawienie mebli nie wchodzi w grę. Obecne ustawienie mebli jest jedynym możliwym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu To szkoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu @Slawko69 widzę dwie możliwości. Intuicja mi mówi, że jest ich więcej. Po pierwsze zaproś tego lub innego Pana Bartka, by fachowo zbadał „pacjenta” i przepisał leki. Po drugie, masz zapewne świetne monitory, ponieważ ich brzmienie dodaje mnóstwa radości. Trzymaj się tych myśli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 23 minuty temu, AudioTube napisał: @Slawko69 widzę dwie możliwości. Intuicja mi mówi, że jest ich więcej. Po pierwsze zaproś tego lub innego Pana Bartka, by fachowo zbadał „pacjenta” i przepisał leki. Po drugie, masz zapewne świetne monitory, ponieważ ich brzmienie dodaje mnóstwa radości. Trzymaj się tych myśli. Twoje słowa wlewają miód w moje serce. To chyba klasyczny przypadek audionerwosy. Przez rok cieszyłem się muzyką a teraz czegoś mi brakuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu To może mały kilkudniowy post od słuchania muzyki, wzmaga apetyt. Poprostu odpuść, i nie zapominaj że nadmierne oczekiwania są źródłem rozczarowań. 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu @Slawko69 taka jest natura myśli. Już niedługo wyleją mnie z tego forum. Zatem jeszcze dodam. Ta audionervosa to normalne zjawisko. Ponieważ odczuwamy/wszyscy, to co płynie z myślenia. A nie to co z fizycznego odbierania świata. Każdy proces zaczyna się od myśli i wywołanego przez nią uczucia/audionervosa. Oznacza to, że nikt, absolutnie nikt, nie może sprawić, że poczujemy coś, czego nie myślimy, a długość tego jak długo trwa ta - audionervosa jest uzależnione od tego jak długo jest z nami wywołująca je myśl. Pomierzyłeś telefonem, bo pomyślałeś, że to coś da. Teraz już tak nie myślisz, a ja zachęcam do kontaktu z osobą wiarygodną. No i trzymaj się tych myśli, które przez cały rok gościły😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, Slawko69 napisał: teraz czegoś mi brakuje A potrafisz opisać co to jest? 2 godziny temu, AudioTube napisał: @Slawko69Teraz już tak nie myślisz, a ja zachęcam do kontaktu z osobą wiarygodną. Myślisz o profesjonalnym akustyku? Niestety to dość spory wydatek. To po pierwsze. Po drugie, o czym już było wielokrotnie, nie każdy może a czasem po prostu nie chce "zrobić" z pokoju (który często jest pomieszczeniem wielofunkcyjnym) salki odsłuchowej. Po trzecie, nawet profesjonalni akustycy (o czym też już było)nie potrafią poradzić sobie z paskudnymi akustycznie pomieszczeniami. Po czwarte. Jeśli rzeczywiście coś nas uwiera, warto nawet samemu zrobić jakieś pomiary i ustalić czy to co słyszymy zgadza się z tym co widzimy na wykresie. Jeśli nasze pomieszczenie obarczone jest jakimiś problemami z akustyką, warto też zastanowić się czy jesteśmy w stanie sami bądź z pomocą innych coś z tym zrobić. Kolejne co warto to odwiedzić kilku delikwentów, którzy mają ogarniętą mniej lub bardziej akustykę i odpowiedzieć sobie na pytanie czy wydatki poniesione na te zabiegi są dla nas na tyle sensowne, że chcemy iść tą samą drogą. A na sam początek warto włączyć jakaś ulubioną płytę i na spokojnie zastanowić się czy rzeczywiście coś nam nie pasuje w tym co słyszymy czy może po prostu za dużo naczytalismy się na forum jak to temu czy tamtemu sprzęt gra tak, że kapcie ze stóp spadają. Pozdrawiam Edytowano 11 godzin temu przez KrólKiczu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Jak już pisałem chciałbym odrobinę dociążyć brzmienie. A brakuje mi przestrzeni. Cały dźwięk jest ściśnięty pomiędzy kolumnami , nic nie wychodzi poza ten obszar. Jak czytam opisy co to się nie dzieje w The Ballad of Bill Hubbard czy Amused to death to też bym tak chciał. Oczywiście jestem w stanie stwierdzić że ten dźwięk jest z lewej a inny z prawej że coś jest bliżej a coś dalej ale tyle i tylko tyle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 32 minuty temu, KrólKiczu napisał: Myślisz o profesjonalnym akustyku O takim, który wykona po inżyniersku pomiar i doradzi, co zastosować, by w określonym budżecie dawał najkorzystniejsze brzmienie. Moje obserwacje pozwalają mi na tezę. Wszyscy mamy ten sam gust, jeśli chodzi o brzmienie. Gdy opaska na oczach, lubimy „czyste”, zróżnicowane barwowo brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Jak już pisałem chciałbym odrobinę dociążyć brzmienie. A brakuje mi przestrzeni. Cały dźwięk jest ściśnięty pomiędzy kolumnami , nic nie wychodzi poza ten obszar. Jak czytam opisy co to się nie dzieje w The Ballad of Bill Hubbard czy Amused to death to też bym tak chciał. Oczywiście jestem w stanie stwierdzić że ten dźwięk jest z lewej a inny z prawej że coś jest bliżej a coś dalej ale tyle i tylko tyle A możesz przypomnieć na czym grasz 🙂? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Cały dźwięk jest ściśnięty pomiędzy kolumnami U mnie stanem takiej rzeczy zawsze winny był wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu .Eversolo DMP A6 Master Edition - Chord Epic X Rca - Denon PMA 2500 - ProAc Responce D2R. Kable głośnikowe to odziedziczone po poprzednim systemie Ariniaudio Indywidual. Poprzedni system był bardzo jasny i te kable miały to uporzadkowac. Grają trochę jak Tellurium Q Black a trochę jak Ricable Magnus. Jest to element do wymiany. Nie chcę tutaj kolejnej kabloburzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Jak już pisałem chciałbym odrobinę dociążyć brzmienie. A brakuje mi przestrzeni. Cały dźwięk jest ściśnięty pomiędzy kolumnami , nic nie wychodzi poza ten obszar. No tutaj niestety cudów nie oczekuj. Odsunięcie kolumn od przedniej ściany to często eksperyment, który jednoznacznie pokazuje ile głębi i przestrzeni zyskujemy. Nigdy tego nie testowałem ale wielokrotnie czytałem, że umieszczenie absorberów na ścianie za kolumnami trochę imituje ten efekt odsunięcia od ściany. Może spróbuj takiego podejścia? A to co czytałem to nie były opinie akustyków. @Bartek Chojnacki czy mógłbyś coś dodać w tym temacie? Czy jest to efekt, którego można by było się spodziewać? Umieszczenie absorbera szerokopasmowego za kolumnami to generalnie pierwszy z kroków jakie większość robi. Warto takie absorbery 10cm wstawić? A może pójść krok dalej i np. taki AcouSTAND 20cm? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts