Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry

Panie Bartku, która z wełn mineralnych /model ? (dostępnych w Polsce) będzie wg Pana wiedzy najskuteczniej pochłaniać najniższy subbas pasmo 25-60 Hz głównie, nie pochłaniając az tak mocno powyżej 80 Hz   bo tu mam OK,

Robię spory absorber w ścianie  za ścianką karton gips  w której wytnę wloty prostokątne spore!  prawie 90% wymiary 2 x po 220 cm x 80 cm zachowując tylko poziome wzmocnienia aby konstrukcyjnie się ta ścianka nie rozpadła ;) z przestrzenią ok 15-20 cm za tym ansorberem zachowując odstęp jeszcze za nim do ściany betonowej , z tyłu. (zwiększenie absorbcji - cel).

Policzyłem ze 20 a nawet nie 30cm będzie dobrze tylko założyłem dla 80 kg./m2  a tych wełn jest taka ilość na rynku, że cięźko zgadnąć która się sprawdza no i nie kruszy bardzo, łatwo układa.

Reasumując , którą Pan sugeruje wełnę do pochłaniania możliwie  najniżych pasm  ?

Z wyrazami szacunku

Marek.

Edytowano przez Marek333
Napisano
27 minut temu, Marek333 napisał:

Dzień dobry

Panie Bartku, która z wełn mineralnych /model ? (dostępnych w Polsce) będzie wg Pana wiedzy najskuteczniej pochłaniać najniższy subbas pasmo 25-60 Hz głównie, nie pochłaniając az tak mocno powyżej 80 Hz   bo tu mam OK,

Robię spory absorber w ścianie  za ścianką karton gips  w której wytnę wloty prostokątne spore!  prawie 90% wymiary 2 x po 220 cm x 80 cm zachowując tylko poziome wzmocnienia aby konstrukcyjnie się ta ścianka nie rozpadła ;) z przestrzenią ok 15-20 cm za tym ansorberem zachowując odstęp jeszcze za nim do ściany betonowej , z tyłu. (zwiększenie absorbcji - cel).

Policzyłem ze 20 a nawet nie 30cm będzie dobrze tylko założyłem dla 80 kg./m2  a tych wełn jest taka ilość na rynku, że cięźko zgadnąć która się sprawdza no i nie kruszy bardzo, łatwo układa.

Reasumując , którą Pan sugeruje wełnę do pochłaniania możliwie  najniżych pasm  ?

Z wyrazami szacunku

Marek.

żadną, takich rzeczy nie robi się wełną ani żadnym innym materiałem porowatym/włóknistym, nie da się bo to by musiało mieć ze 2 m grubości

tu trzeba rezonator zbudować, płytowy lub inny

Napisano
3 godziny temu, Bartek Chojnacki napisał:

trudna sprawa, bo walka z modem osiowym a tutaj taki masz to trochę kopanie się z koniem... nawet dobrze nastrojona pułapka, ale taka mała jak CBT, nie wniesie moim zdaniem jakiejś epickiej poprawy. Możesz spróbować, ale na cuda bym nie liczył, jak już to kłaść ją na płasko na ziemi minimum 2 sztuki

moim zdaniem właściwe rozwiazanie to było by zrobienie sufitu podwieszonego z płyt GK + wełna, z szybkiej kalkulacji mi wyszło że na 50 Hz to byłoby płyta np. Knauf Akustik lub inna ok. 9 kg/m2 + 10 cm wełny np. Rockwool Acoustic. Tylko pamiętaj że knauf akustik, nie akustik plus, bo plus ma ponad 12 kg/m2 i będzie pochłaniać niższy zakres niż potrzebujesz

Taki sufit to będzie pułapka basowa na całej powierzchni sufitu, czyli mniej więcej to co potrzebujesz

Ech, to tego się obawiałem. Z tak dużą ingerencją w pomieszczenie na razie się wstrzymam do najbliższego remontu. Wtedy postaram się podziałać.

Z ciekawości jednak spróbowałbym z dwoma CBT i zmierzyć na ile jest popraw. Mega Acoustic mi wypożyczy za kaucją? (pytam tu, bo mają urlop)

Napisano
42 minuty temu, jaknb napisał:

Ech, to tego się obawiałem. Z tak dużą ingerencją w pomieszczenie na razie się wstrzymam do najbliższego remontu. Wtedy postaram się podziałać.

Z ciekawości jednak spróbowałbym z dwoma CBT i zmierzyć na ile jest popraw. Mega Acoustic mi wypożyczy za kaucją? (pytam tu, bo mają urlop)

nie robi wypożyczeń w ogóle, ale zgodnie z prawem możesz sobie kupić te 2 szt i w ciągu 2 tygodni od otrzymania zwrócić bez podania przyczyny, więc jest ta opcja. Dla nich to po prostu dużo większa szansa że może nie zwrócisz a już będziesz miał nowy gotowy produkt ;) 

57 minut temu, Kraft napisał:

@Bartek Chojnacki, czy masz jakieś zdanie o pułapkach basowych PSI Audio?

Mają pasywne i aktywne. Już analogowe są ponoć 25 razy skuteczniejsze od konkurencyjnych o tych samych wymiarach. Cyfrowe nawet 45 razy. Deklaracje robią wrażenie.

https://www.psiaudio.swiss/avaa-c20-active-bass-trap/

psi-audio-avaa-c20-white_1_REC0014079-000.webp.f938b08b6db77ca4dc7c9370e1f63d97.webp

https://www.psiaudio.swiss/avaa-c214-active-bass-trap/

AVAA-C214-Black-and-White-1.webp.42ffa87402359ee207322387121aa8ae.webp

tak mam, 25x skuteczniejsze i 45x skuteczniejsze to jeszcze nie słyszałem ^^ ja się zatrzymałem jak mówili że jest 10x skuteczniejsze niż podobnego rozmiaru pułapka pasywna, to im powiedziałem że no chyba nie. Udało mi się dostać 2 te analogowe C18 na testy i sobie pomierzyłem, jak 10 pasywnych na pewno nie, tym bardziej nie jak 25, ale działają podobnie jak 4-6 pasywnych. Co i tak jest dużym zyskiem i jak masz duży budżet to serio się opłaca, bo jeżeli teraz aktywna pułapka PSI kosztuje 15 tys a 6 dobrych pułapek pasywnych jakieś 11-12 tys. to już nie jest tak duża różnica, a masz zamiast tego jedną małą pułapkę a nie ogromnego grata. Poza tym ta pułapka jest w stanie naprawdę sporo trudnych rzeczy wyprostować a nie tylko jedną częstotliwość, więc tak jak mówię - jak tylko ktoś ma kasę żeby dużo włożyć w adaptację to ja bardzo często idę w te pułapki. No tylko to musi być raczej naprawdę spory budżet skoro ma pójść min. 30 tys w same pułapki ;) 

Jak chcesz, to łap wykres poniżej - otwarty salon z kuchnią ok. 45 m2, adaptacja zrobiona na podstawie dołożenia pochłąniania na suficie i rozpraszania z tyłu, a pomiary masz zrobione w różnych opcjach ustawień pułapek PSI Audio C214. One mają apke do tego i można im gain regulować, włączać, wyłączać, a proszę zobaczyć jak zbiły nawet pierwszy rezonans 

kraftpsiaudio.jpg.dc904b6330c5e9299907e1178f691478.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał:

to też jest ważne żeby mieć przynajmniej 2, jak się ma 1 to nie zawsze efekt jest jakiś bardzo duży

A jak się mają te aktywne pułapki do zestawu z korekcją akustyki, np. Dirac Live? A jakby do takiego DL dodać dwa suby? Zrobiłby to samo? 

Napisano

oj nie, zdecydowanie nie, istota działania jest zupełnie inna

Dirac próbowałby za wszelką cenę wyprostować charakterystykę w punkcie gdzie było mierzone i mocno ingerował w sygnał, to co jest nadawane

zwróć uwagę że te pułapki robią zupełnie co innego, mierzą sobie co jest najmocniej wzbudzane w punkcie tam gdzie stoją i dostosowują swoje pochłanianie do tego. Zasada działania jest mniej więcej taka że ta pułapka dostosowuję impedancję głośników które są w środku żeby pochłaniały to co trzeba, ale raczej nie emituje dodatkowej energii do pomieszczenia. To by było słychać raczej bo miałoby opóźnienia, a to przecież nie dostaje sygnału ze źródła

Napisano
42 minuty temu, Bartek Chojnacki napisał:

mierzą sobie co jest najmocniej wzbudzane w punkcie tam gdzie stoją i dostosowują swoje pochłanianie do tego. Zasada działania jest mniej więcej taka że ta pułapka dostosowuję impedancję głośników które są w środku żeby pochłaniały to co trzeba, ale raczej nie emituje dodatkowej energii do pomieszczenia. To by było słychać raczej bo miałoby opóźnienia, a to przecież nie dostaje sygnału ze źródła

Zaciekawiłeś tym wpisem🤔 a co sie dzieje w przypadku grania na poziomie cichym, średnim i głośnym? Czy zachodzi jakaś adaptacja do głośności systemu? Wszak nie jest to powiązane jak pisałeś powyżej z sygnałem źródłowym.

Napisano

wiesz ja nie wiem w 100% co ta pułapka robi, nie produkuje ani nie rozwalałem tego :P jakiś czas temu miałem pracę inżynierską gdzie student zrobił coś podobnego i też jakoś działało, dużo słabiej, ale działało, na tej zasadzie którą opisałem

działanie takiego systemu nie będzie miało znaczenia od tego czy jest cicho głośno czy średnio, ta pułapka tylko identyfikuje poszczególne zakresy w których ma pochłaniać a gdzie nie i raczej ustawia się wtedy "na maxa" niezależnie od tego czy jest głośno czy cicho bo redukować rezonanse trzeba zawsze, a to jak się te rezonanse wzbudzają nie zależy od głośności, zakładamy że kolumny są raczej liniowe. Bo jakby miały nie działać w zakresie liniowym, to raczej i tak jest głośność nie do słuchania ;) 

Napisano
25 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

a to jak się te rezonanse wzbudzają nie zależy od głośności

Myślałem że mody są tym silniejsze w danej czestotliwosci im podajemy wieksza energię z membrany w danym środowisku akustycznym🤔 może błędnie to interpretuję.

Napisano

no to powiedz z czym się nie zgadzasz a nie że nie zgadzasz się i koniec

jak jest głośniej to rezonanse się wzbudzają głośniej bo jest głośniej a nie dlatego że coś działa na nie bezpośrednio w zakresie akustyki wnętrza tylko po prostu jest ogólnie głośniej, jak jest ciszej to wzbudzają się ciszej, to jakie częstotliwości się wzbudzają jest stałe ale też nie ma takiego zjawiska że problem się zmienia zależnie od głośności odsłuchu. Z czym tu się nie zgadzać, że jak jest ciszej to są problemy z innymi rezonansami niż jak jest głośniej?

Napisano
38 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Z czym tu się nie zgadzać, że jak jest ciszej to są problemy z innymi rezonansami niż jak jest głośniej?

Nie nie to miałem na myśli. Można spać spokojnie 😛

Chodziło mi o te kwestię

39 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

jak jest głośniej to rezonanse się wzbudzają głośniej bo jest głośniej a nie dlatego że coś działa na nie bezpośrednio w zakresie akustyki wnętrza tylko po prostu jest ogólnie głośniej, jak jest ciszej to wzbudzają się ciszej

I z tym sie zgadzam. O to mi właśnie chodziło. W poprzednich wpisach zrozumiałem Twoja wypowiedź że ciszej/głośniejszego nie ma wpływu na głośność modów pomieszczenia. 

Napisano
9 godzin temu, Bartek Chojnacki napisał:

żadną, takich rzeczy nie robi się wełną ani żadnym innym materiałem porowatym/włóknistym, nie da się bo to by musiało mieć ze 2 m grubości

tu trzeba rezonator zbudować, płytowy lub inny

Rozmiem, dziękuję.
Pozdrawiam.