Bartek Chojnacki Napisano Czwartek o 11:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:25 pewnie, wielokrotnie, generalnie wełna drzewna jest spoko jako warstwa wierzchnia zamiast np. płyt typu PET, czyli walimy 10 cm wełny i na to wełnę drzewną nawet taką cienką. Ja używałem trochę HeraDesign, zoabczcie sobie ich katalog i lookbook tam jest dużo inspiracji. Wełna drzewna zdecydowanie nie pyli, ale sama w sobie jest zazwyczaj za cienka, dlatego łączymy ją z wełną normalną skalną albo mineralną btw. jak pytasz czy ktoś coś widział czy ktoś coś wie... proponuję szybką wycieczkę. Do najbliższego McDonalda od lat standardem wykończenia w tym przybytku jest wełna drzewna na suficie, z wełną oczywiście, więc McDonald ma ogarniętą akustykę. W wielu Orlenach też, tylko Orlen powoli wdraża te innowacje 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Czwartek o 13:28 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:28 1 godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał: Wełna drzewna zdecydowanie nie pyli, ale sama w sobie jest zazwyczaj za cienka, dlatego łączymy ją z wełną normalną skalną albo mineralną Ok. A kilka warstw samej drzewnej? Zaciekawił mnie ten brak pylenia. Np 20cm drzewnej vs 20cm wełny skalnej. Akustycznie sprawuje się Podobnie? Ps: pytam bo w necie wpadło mi w ręce porownanie między innymi właśnie wełny drzewnej do innych produktów i źródło dźwięku umieszczone (jak domyslam sie) pod różnego typu wygłuszeniem brzmiało ciszej, ale jednak nieco inaczej w tymże porównaniu (jakby wygłuszane były nieco inne czestotliwosci)?🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Czwartek o 20:47 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:47 nie wiem jaki test widziałeś ale nie brzmi jak jakieś pro badanie... więc trzymałbym dystans nie widziałem nigdy bezpośredniego porównania 20 cm wełny drzewnej vs coś innego bo nie widziałem takiej grubej wełny, tak jak pisałem zazwyczaj daje się trochę drzewnej bo recykling wygląd itd, a resztę normalnej wełny. Taka gruba wełna drzewna kosztowałaby fortunę, a nie ma też żadnego powodu żeby była lepsza niż normalna wełna 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Czwartek o 23:21 Udostępnij Napisano Czwartek o 23:21 Witam .Panie Bartku na audio show powiedział Pan, że kolumny generują nasilniejsze odbicie od tylniej ściany. No przecież kolumny grają do przodu i mogą stać naprzykład ponad metr?.Ja powiedziałem że boczne ściany....tym bardziej że kolumny mogą stać blisko ścian bocznych . Wiele razy też Pan Bartek mówił że ściany boczne powinno się tłumić i powinny stać tam absorbery, a dyfuzory, z racji dużego kąta padania nie wiele z nich użytku. No i trzecie pytanie .Dlaczego nie powinniśmy stosować dywanu ,tam też jest silne odbicie. Mogę powiedzieć że zmiany akustyczne w pokoju zaadoptowanym było wyraźnie słychać. Choć na moje niby wymagania pewnie chciałbym spektaularnych zmian słyszalnych ./ Otwarte przejście do pokoju i hałas zzzzzzz!!!/.Takie przemyślenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Sobota o 08:05 Udostępnij Napisano Sobota o 08:05 chyba nie będę na to jakoś szczegółowo odpisywał patrząc jak jest napisane, ciężko z tego wydobyć pytania... zresztą przecież na tym samym wykładzie na wszystko odpowiedziałem a o to że najsilniejsze jest odbicie od tylnej ściany, to nawet tak nie powiedziałem tylko powiedziałem że od tylnej i od przedniej, tylko od bocznych jest słabsze i wyjaśniłem od razu dlaczego, chyba nie do końca słuchałeś, tak samo 5 minutowych wyjaśnień na temat dywanów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Sobota o 11:17 Udostępnij Napisano Sobota o 11:17 Z dywanem wiem bo chodzi żeby nie dawać go po całym pomieszczeniu.Ale chyba zrozumiałem że najsilniejsze odbicie jest od tylniej ściany.Szkoda że tego nie nagrałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Sobota o 12:16 Udostępnij Napisano Sobota o 12:16 Raczej jestem tego pewny .Pamięta Pan Bartek jak się odezwałem głośno, że boczne ściany?.Nikt wtedy na sali się nie odezwał tylko ja i to głośno pamięta Pan tak?.Myślę że bez dwóch zdań każdy może się pomylić, a wiem co powiedziałem,i wiem co usłyszałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Sobota o 12:50 Udostępnij Napisano Sobota o 12:50 Mogę powtórzyć to samo... odbicia boczne są słabsze bo wystraszy z samego faktu że są pod kątem to mniejsza część energii się odbija i wynika to z prawa cosinusów Lamberta. Jeżeli chcesz żebym odpowiadał na pytania to musisz je formułować bo tu ich nie widzę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Sobota o 18:27 Udostępnij Napisano Sobota o 18:27 No nie wiem co mam myśleć...Bo akurat moje kolumny stoją blisko ścian bocznych,a do tylniej ściany mają dużo ponad metr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Sobota o 19:21 Udostępnij Napisano Sobota o 19:21 53 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał: do tylniej ściany mają dużo ponad metr Zechciałbyś napisać dlaczego ponad metr. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Sobota o 22:27 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 22:27 Najsilniejsze odbicia są od ściany za słuchaczem (czy to przednia, czy tylna, to by się trzeba raz na zawsze umówić). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano Niedziela o 08:16 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:16 Czytając wcześniejsze wpisy nie byłem pewien która to tylnia czy przednia. Tak jak zaproponował Kraft, dobrze byłoby się umówić. Dla mnie przednia ściana to ta co jest przede mną czyli za kolumnami, tylnia - za moimi plecami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Niedziela o 08:45 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:45 27 minut temu, Amarok napisał: Czytając wcześniejsze wpisy nie byłem pewien która to tylnia czy przednia. Tak jak zaproponował Kraft, dobrze byłoby się umówić. Dla mnie przednia ściana to ta co jest przede mną czyli za kolumnami, tylnia - za moimi plecami. To jest poprawne. Tylko Radek źle to oznaczył ale wcześniej w tym wątku raczej wszystko było poprawne. Przednia za kolumnami, tylna za słuchaczem 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 08:45 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:45 A boczne? Która to lewa, która prawa? Za plecami, za kolumnami. Wtedy będzie ok. Nie dla 100%, ale potrzebujemy iść dalej. A kto nie chce iść, nic na to nie poradzimy. Można doprowadzić konia do wodopoju, ale napić się za niego nie możemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Niedziela o 08:49 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:49 Przed chwilą, AudioTube napisał: A boczne? Która to lewa, która prawa? Wszystko jedno akurat, ale jak już musimy to to oznaczenie dotyczy patrzenia z pozycji słuchacza. Nie wiem , dla mnie to dość oczywiste i naturalne tak patrzeć... ludzie tylko dziwnie potem interpretują ścianę za kolumnami jako tylna bo wiecie, ona jest ZA kolumnami, ale patrzenie że strony słuchacza że ta za kolumnami jest przednia jest zupełnie naturalne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 08:54 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:54 Jasne. W tym filmie mamy „dwóch” bohaterów”. Oczy i ściana. Kolumny tu jako statyści. @Bartek Chojnacki odłożyłem pieniądze. Kiedy będę mógł zamówić książkę od Pana. Z autografem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 08:58 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 08:58 Dnia 2.11.2024 o 09:05, Bartek Chojnacki napisał: ...tylko powiedziałem że od tylnej i od przedniej, tylko od bocznych jest słabsze... I tego nie rozumiem. Piszesz dalej: 20 godzin temu, Bartek Chojnacki napisał: Mogę powtórzyć to samo... odbicia boczne są słabsze bo wystraszy z samego faktu że są pod kątem to mniejsza część energii się odbija i wynika to z prawa cosinusów Lamberta. Skoro kolumna na boki promieniuje mniej energii, to czy do tyłu nie będzie jej promieniować jeszcze mniej? Wyjaśnij mi proszę, dlaczego mimo tego odbicia od ściany przedniej są silniejsze niż od bocznych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 08:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:58 Przeczytałem gdzieś, kiedyś, że ma Pan zamiar napisać. Dla mnie warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Niedziela o 09:03 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:03 14 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: No nie wiem co mam myśleć...Bo akurat moje kolumny stoją blisko ścian bocznych,a do tylniej ściany mają dużo ponad metr. Poprawię to bo źle to napisałem za błąd serdecznie przepraszam.Chodzilo mi o przednią ścianę za kolumnami. Tak mam prawie 1,30 m .A to dlatego że podsuwając kolumny bliżej do przedniej ściany tworzyły się inne problemy na niskich częstotliwościach.Więc musiałem wybrać takie miejsce ,które najbliżej były dobrej akustyce. Wykonując pomiary lepiej wychodziły parametry pomiary w ogólnym rozrachunku niż bliżej ściany przedniej. Coś mi się kojarzy że bardzo rósł mi pik na częstotliwości 60hz ale już dobrze nie pamiętam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 09:09 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:09 3 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał: Wykonując pomiary lepiej wychodziły parametry W 100% rozumiem. Czy ustawienie kolumn bliżej przedniej ściany, na odległość około 50cm do tylnej ścianki kolumn, a zmiana pozycji sweet spot nie była lepsza na „ucho”? Czy stosujesz DSP? Na pasmo 20-100Hz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Niedziela o 09:10 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:10 3 minuty temu, Kraft napisał: I tego nie rozumiem. Piszesz dalej: Skoro kolumna na boki promieniuje mniej energii, to czy do tyłu nie będzie jej promieniować jeszcze mniej? Wyjaśnij mi proszę, dlaczego mimo tego odbicia od ściany przedniej są silniejsze niż od bocznych? W zakresie częstotliwości w którym pierwsze odbicia są najmocniejsze czyli np. 250-1000 Hz kierunkowosc dźwięku nie jest jeszcze taka duża więc kolumna promieniuje dość dookólnie. Oczywiście w częstotliwościach +2000 Hz sytuacja się zmienią i najmocniejsze jest odbicie od ściany tylnej ale boczne staje się mocniejsze niż to od ściany przedniej, ale nie uważam tego za istotniejsze bo w takich częstotliwościach generalnie pierwsze odbicia są słabsze. Więc ten problem i jego interpretacja na zakres 250-1000 Hz jest dużo ważniejsza. A prawo Lamberta działa zawsze, tj cosinus 45 stopni wynosi jakoś 0.7 i te odbicia są zawsze jakieś 25% słabsze z racji tego kąta padania Oczywiście można sobie wyobrazić sobie sytuację gdzie ten kat będzie bardzo mały bo kolumny stoją bardzo blisko słuchacza... I ktoś będzie miał silne odbicia boczne. Ale na serio, od wszystkiego można by takie wyjątki porobić biorąc pod uwagę zróżnicowanie sprzętu audio 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Niedziela o 09:13 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:13 Nadal nie mam pewności i utwierdzenia przynajmniej w teorii dlaczego nie powinno być przy ścianach bocznych najsilniejszego odbicia.Zaznacze kolumny stoją bardzo blisko ścian bocznych. No i kolumny grają ciśnieniem do przodu bo tam mamy przetworniki Panie Bartku. Chciałbym to zrozumieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Niedziela o 09:16 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:16 To że stoją bliżej nie ma znaczenia, 1m różnicy to prawie nic jeżeli chodzi o tłumienie propagacji dźwięku w przestrzeni, a co do umieszczenia przetworników to popatrz sobie jak działa zjawisko kierunkowosci dźwięku i na fakt że kolumna nie promieniuje tylko tam gdzie patrzy, zwłaszcza w niskich i średnich częstotliwościach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Niedziela o 09:21 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:21 Ale już na wysokich tak.Dziekuje Panie Bartku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Niedziela o 09:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:24 Na wysokich to nie ma większego znaczenia bo wtedy liczy się praktycznie tylko odbicie od tylnej ściany... A jak masz kolumnę blisko ściany bocznej to jeszcze bardziej liczy się to co mówiłem bo masz jeszcze większy kąt pierwszego odbicia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts