Bubus Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 (edytowany) Witam, zamówiłem subwoofer aktywny KM0536 i zastanawiam się jak połączyć go z ampli onkyo 686. Tzn. Subwoofer ma line in L, R gdzie z tego co wiem R to LFE (podobno nie działa w stereo a chciałbym też suba w stereo). Natomaist onkyo ma tylko 1 pre out. Panowie, jak to podłączyć żeby sub grał również w stereo? Kupić chinch który z Rca x 2 przechodzi w 1rca i ten pojedynczy wpiać do sub out w onkyo a L/R do subwoofera? Czy poprostu rca x2 z suba do ampli bo teoretycznie L/R w subie jest Edytowano 21 lutego 2019 przez Bubus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlosuk Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 Ja zastosowałem tak zwany Y dwa kable schodzą do jednego,miałem tak przy Yanaha 767 i mam teraz przy Marantz 7007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 lutego 2019 Co to znaczy nie działa w stereo? Sub zawsze jest mono. A czy ma działać w stereo czy nie to ustawienia amplituner. Na tym da się zrobić tak żeby działal. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 22 lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 lutego 2019 Jeśli chcesz używać subwoofer w stereo zgodnie ze sztuką powinieneś zakupić model z wejściem high level i podłączyć go pod zaciski głośnikowe we wzmacniaczu. Jeśli kupiłeś subwoofer z wejściem na LFE, to jest to typowe urządzenie do kina domowego, podobnie jak amplituner KD, ktory posiadasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubus Napisano 22 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2019 (edytowany) 11 godzin temu, S4Home napisał: Co to znaczy nie działa w stereo? Sub zawsze jest mono. A czy ma działać w stereo czy nie to ustawienia amplituner. Na tym da się zrobić tak żeby działal. Piotr Chodzi mi o to ze ten sub wyjscie "line in" kanał R obsługuje LFE low frequency effects czyli efekty strikte do scieżek filmowych ew. gier. Natomiast muzyka nie jest napisana pod ścieżke LFE. Więc tutaj pytanie czy będe mógł używać suba w muzyce w trybie stereo czyli 2.1. Czy mogę podłączyć to pojedynczym RCA z pre out do line in R w subie żeby grał w filmach i muzyce w trybie dwie kolumny plus subwoofer?Ps. Po co w subie Line in R/L? Co da połączeniem suba kablem RCA Y do ampli pre out względem pojedynczy RCA? Edytowano 22 lutego 2019 przez Bubus Edycja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Storm Napisano 22 lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 lutego 2019 Pojedynczy RCA z pre out amplitunera do L/LFE suba. Mam tak w 686 i gra normalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlosuk Napisano 23 lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 lutego 2019 22 godziny temu, Bubus napisał: Więc tutaj pytanie czy będe mógł używać suba w muzyce w trybie stereo czyli 2.1. Własnie sprawdzałem u siebie na Marantz SR7007 +UD 5005 sub działa u mnie normalnie w 5.1 przy filmach jak i w 2.1 puszczając muze z cd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Dokładnie. Dnia 22.02.2019 o 19:01, Bubus napisał: Chodzi mi o to ze ten sub wyjscie "line in" kanał R obsługuje LFE low frequency effects czyli efekty strikte do scieżek filmowych ew. gier. Natomiast muzyka nie jest napisana pod ścieżke LFE. Więc tutaj pytanie czy będe mógł używać suba w muzyce w trybie stereo czyli 2.1. Czy mogę podłączyć to pojedynczym RCA z pre out do line in R w subie żeby grał w filmach i muzyce w trybie dwie kolumny plus subwoofer?Ps. Po co w subie Line in R/L? Co da połączeniem suba kablem RCA Y do ampli pre out względem pojedynczy RCA? Podłączasz normalnie. Jeśli w opcjach amplitunera włączysz funkcje aby grał w stereo to amplituner tworzy kanał LFE z basu który idzie na fronty. Powiela go, nie kasuje z frontów. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubus Napisano 27 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 lutego 2019 Dnia 25.02.2019 o 08:38, S4Home napisał: Dokładnie. Podłączasz normalnie. Jeśli w opcjach amplitunera włączysz funkcje aby grał w stereo to amplituner tworzy kanał LFE z basu który idzie na fronty. Powiela go, nie kasuje z frontów. Piotr Super, dzięki za doskonałą odpowiedź. Pozdrowienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystiantyper Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Dnia 22.02.2019 o 22:35, Storm napisał: Pojedynczy RCA z pre out amplitunera do L/LFE suba. Mam tak w 686 i gra normalnie. Witam. A jakieś dodatkowe ustawienia w amplitunerze, bo mój nie gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszWawa Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 14 godzin temu, Krystiantyper napisał: Witam. A jakieś dodatkowe ustawienia w amplitunerze, bo mój nie gra? A masz jaki tryb dźwięku włączony? Jak coś w stylu pure/direct to sub nie jest używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 20 godzin temu, Krystiantyper napisał: Witam. A jakieś dodatkowe ustawienia w amplitunerze, bo mój nie gra? Ustaw kolumny na "małe" i sprawdź. Jaki to amplituner? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 W ustawieniach kolumn speaker configuration zobacz czy w ogóle jest włączony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts