Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 

Często ostatnio proszę Was o pomoc ale to ze względu na brak doświadczenia.Moje kolejne pytanie dotyczy rozchodzenia się dźwięku. Przy stosunkowo niskim poziomie głośności dźwięk w mieszkaniu jest bardzo przyjemny natomiast raczej zrównoważony żadne pasmo się nie wychyla do przodu.Natomiast w miejscu odsłuchu czyli na przeciw tv (foto poniżej) bas podnosi włosy na klacie czy to prawidłowy efekt ?Chodzi mi o to czy bas powinien być równy w całym mieszkaniu a to że w miejscu odsłuchu jest wielokrotnie silniejszy od razu zaznaczam że nie słychać dudnienia a dość niski mocne uderzenie.Glosniki może nie widać ale są odsunięte max jaki żona zaakceptowała ok 15 cm od ściany.Po prawej niestety drzwi😑.Czy ten efekt spowodowany jest załamywaniem się fali  akustycznej akurat w odległości w jakiej siedzę?Czy po prostu opowiadam pierdoły.Chce zrozumieć efekt jaki się tworzy.

IMG_20190314_144419.jpg

Napisano

Cześć

Co do efektów jakie opisujesz nie pomogę.Nie jestem akustykiem. Ze swojej strony,to próbowałbym zmienić lekko ustawienie kolumn.Kolumny ustawione pod kątem do słuchacza,a miejsce odsłuchu wraz z kierunkiem ustawienia skrzynek ma tworzyć trójkąt. Powinno to dać efekt przestrzenności.

Co do basu,to możesz też próbować zaslepić otwór/otwory bass reflex gąbką.Nie miałem jednak heco i nie wiem jak reagują na takie zabiegi.

Napisano
1 godzinę temu, Mar Ka napisał:

Cześć

Co do efektów jakie opisujesz nie pomogę.Nie jestem akustykiem. Ze swojej strony,to próbowałbym zmienić lekko ustawienie kolumn.Kolumny ustawione pod kątem do słuchacza,a miejsce odsłuchu wraz z kierunkiem ustawienia skrzynek ma tworzyć trójkąt. Powinno to dać efekt przestrzenności.

Co do basu,to możesz też próbować zaslepić otwór/otwory bass reflex gąbką.Nie miałem jednak heco i nie wiem jak reagują na takie zabiegi.

Bas mi nie przeszkadza wręcz bym powiedział że jestem miło zaskoczony, chciałem zrozumieć i możliwie maksymalnie wykorzystać możliwości mojego zestawu. Przy okazji,zmieniając temat czy puszczanie utworu w jakości FLAC ma sens z komputera przez kabel HDMI podłączony do vsx1020 czy mój sprzęt i tak nie wykorzysta w pełni tej ścieżki.

Napisano (edytowany)
13 minut temu, Wiewik1 napisał:

czy puszczanie utworu w jakości FLAC ma sens z komputera przez kabel HDMI podłączony do vsx1020 czy mój sprzęt i tak nie wykorzysta w pełni tej ścieżki.

Jak piosenka ładna, to ma to sens;) 

A jaką masz alternatywę, by puścić ten sam utwór w inny sposób?

Edytowano przez Kraft
Napisano

Spotify przez konsole(HDMI), YouTube tv optykiem podłączony pod ampli.usb w Amplitunerze(a raczej kinie domowym vsx1020)chodź raczej nie odtworzy z USB FLAC muszę sprawdzić hm i to by było tyle źródeł zostaje komputer (HDMI)

Mam jeszcze Pioneera dw300 i zastanawiam się czy jest sens go podłączyć?

Napisano

Mam ten sam "problem" 😁

Dźwięk w miejscu odsłuchu jest mocniejszy niż w pozostałych częściach mieszkania. Nic nie dudni, brak poglosow itp a bas jak z suba. Czuć moc na klacie i to na wyzerowanych ustawieniach. Nawet jak jest to niezgodne ze sztuka to mi nie przeszkadza😁

Napisano

No to tylko trzeba się cieszyć, jeśli lubisz w ten sposób słuchać w miejscu gdzie kumuluje się bas.

W przypadku przesyłania dźwięku z komputera przez HDMI to najpewniej będzie się odbywał w formacie PCM w tej samej postaci co poprzez złącze cyfrowe SPDiF. Jedyny problem jaki może tu powstać to ograniczenie częstotliwości próbkowania w przypadku plików flac HD. W przypadku skonwertowanych płyt CD, nie powinno być problemu.

Napisano
3 minuty temu, MobyDick napisał:

No to tylko trzeba się cieszyć, jeśli lubisz w ten sposób słuchać w miejscu gdzie kumuluje się bas.

W przypadku przesyłania dźwięku z komputera przez HDMI to najpewniej będzie się odbywał w formacie PCM w tej samej postaci co poprzez złącze cyfrowe SPDiF. Jedyny problem jaki może tu powstać to ograniczenie częstotliwości próbkowania w przypadku plików flac HD. W przypadku skonwertowanych płyt CD, nie powinno być problemu.

Myślisz że warto podłączyć Pioneer dw 300 jako źródło płyt CD?

Napisano

Chodzi o użycie DVD jako transport do odtwarzania płyt CD ? Z założenia każdy DVD i BD jest do tego przeznaczony. Czy będzie dobrym transportem? Pozostaje sprawdzić. Pozostaje ewentualna konieczność korzystania z menu na ekranie TV.

Napisano

Jeśli masz możliwość użycia obu opcji, to najlepiej porównać je :) . Jeśli podłączasz DVD do amplitunera kd i będziesz korzystał z jego procesora cyfrowego to zdecydowanie lepiej powinno sprawdzić się wyjście cyfrowe. Jeśli jednak korzystasz z wzmacniacza w trybie bez obróbki dźwięku, pozostaje sprawdzić które połączenie będzie Ci bardziej pasowało. 

Napisano
3 minuty temu, MobyDick napisał:

Jeśli masz możliwość użycia obu opcji, to najlepiej porównać je :) . Jeśli podłączasz DVD do amplitunera kd i będziesz korzystał z jego procesora cyfrowego to zdecydowanie lepiej powinno sprawdzić się wyjście cyfrowe. Jeśli jednak korzystasz z wzmacniacza w trybie bez obróbki dźwięku, pozostaje sprawdzić które połączenie będzie Ci bardziej pasowało. 

Dzięki śliczne za pomoc pozdrawiam

Napisano
Dnia 16.03.2019 o 10:34, MobyDick napisał:

hej mam jeszcze jedno pytanie pliki flac moj pioneer nie czyta, przekonvertowałem je Wav bo z tym sobie moj pioneerek radzi i po zapuszczeniu utworu z usb mam  2304kbps czyli jakbym nic  po drodze nie stracil z jakosci . Dobrze to rozumiem?

Napisano

Teoretycznie przy plikach .flac nic nie tracisz na jakości, bo to format bezstratny. Przekonwertowałeś taki plik do postaci .wav bez kompresji i otzrymałeś sposób zapisu tożsamy z tym co jest na płycie CD, czyli PCM.

Napisano

To że ilość basu w różnych miejscach tego samego pomieszczenia jest inna, jest normalne.

Masz kilka stron demo w których wpisując parametry pomieszczenia i i kolumn poznajesz te miejsca w których jest więcej lub mniej. Oczywiscie to demo, nie uwzględnia mebli i innych rzeczy ale teoretycznie działa :D.

Dlatego za każdym razem zachęcamy do poświęcenia soboty na takowe testy.

Piotr

Napisano
Dnia 18.03.2019 o 12:54, MobyDick napisał:

Teoretycznie przy plikach .flac nic nie tracisz na jakości, bo to format bezstratny. Przekonwertowałeś taki plik do postaci .wav bez kompresji i otzrymałeś sposób zapisu tożsamy z tym co jest na płycie CD, czyli PCM.

Dzisiaj podłączyłem dvd o którym pisałem wyżej może to nie najwyższy model ale nie o to chodzi. Właśnie usłyszałem ta różnice o której się wszyscy rozpisują.Muzyke którą mam na komputerze w formacie Flac super jakość ....ale jak usłyszałem CD bez żadnych wspomagaczy czyste stereo😁poezja.

Napisano
4 godziny temu, MobyDick napisał:

Gdy źródłem cyfrowego dźwięku dla DAC-a jest komputer , również można zrezygnować z wspomagaczy, To jest zalecany sposób słuchania muzyki.

Gdybym nie wydał całego budżetu na głośniki😂 no cóż może pod koniec roku się coś odłoży i sprawie sobie DAC-a