Kamill00 Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 Witam. Panowie....czy dokładanie Dac-a typu CAMBRIDGE AUDIO DACMAGIC 100 do Yamahy AS 701 ma sens? Moim 2 źrodłem poza gramofonem jest muzyka z yt, spotify itp za posrednictwem optyka TV- wzmacniacz.....czy Waszym zdaniem jest sens zakupu zewnętrznego dac-a w tych $ tzn 600-700 zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Witaj, przy YT na pewno nie ma sensu, przy Spotify różnica będzie. Przetwornik wbudowany w A-S701 to bardzo podstawowa, budżetowa konstrukcja. Ale czy ta poprawa jakości jest warta ceny DacMagic, nie wiem... Wypozycz u nas ten przetwornik i po prostu sprawdź, jak stwierdzisz, że to nie ma sensu, odeślesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Jeśli do tv to nie ma to sensu. Lepiej kup yamahe wxad10 i ciesz się dobrą jakością dźwięku. Pomijaj tv jako źródło muzyki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Też bym obstawiał WXAD-10. Odchodząc nawet od samego dzwięku to masz wygodniejsze sterowanie z aplikacji Yamahy czy spotify, możliwość odtwarzania muzyki z udostępnionych zasobów sieciowych, radio internetowe i nie musisz uruchamiać TV same plusy. Tą yamahę podłaczysz sobie kablem RCA, który jest w zestawie, więc dalej masz wolne gniazda optyczne we wzmacniaczu np na TV czy konsolę. W środku masz Burr-Brown PCM 5121 , w AS7101 masz PCM 5102 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 18 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2019 2 godziny temu, Tomasz Syta napisał: Też bym obstawiał WXAD-10. Odchodząc nawet od samego dzwięku to masz wygodniejsze sterowanie z aplikacji Yamahy czy spotify, możliwość odtwarzania muzyki z udostępnionych zasobów sieciowych, radio internetowe i nie musisz uruchamiać TV same plusy. Tą yamahę podłaczysz sobie kablem RCA, który jest w zestawie, więc dalej masz wolne gniazda optyczne we wzmacniaczu np na TV czy konsolę. W środku masz Burr-Brown PCM 5121 , w AS7101 masz PCM 5102 Dzięki za podpowiedzi, tak zrobiłem i Wxad juz zamowione.... mogę jeszcze prosić o przetłumaczenie na polski jaka jest różnica między PCM 5121 a 5102 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Tak jak w samochodzie jest silnik tak w DAC pierwsze skrzypce gra chipset. Te akurat się dużo nie różnią, 5121 jest nowsza rewizją. Mogą przetwarzać pliki o takim samym probkowaniu. Ogólnie ważna jest implementacja tego chipsetu. Wxad gra na prawdę spoko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 18 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2019 7 godzin temu, Tomasz Syta napisał: Tak jak w samochodzie jest silnik tak w DAC pierwsze skrzypce gra chipset. Te akurat się dużo nie różnią, 5121 jest nowsza rewizją. Mogą przetwarzać pliki o takim samym probkowaniu. Ogólnie ważna jest implementacja tego chipsetu. Wxad gra na prawdę spoko Hmmmm- powiem tak: pojechałem, kupiłem, podłączyłem i.....jestem Zadowolony Muzyka z TV po optyku a z tego małego urzadzenia- niebo, a ziemia. Dzięki Wszystkim za podpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Super ! Sprawdź sobie jeszcze Tidal w wersji HiFi, za darmo masz 30 dni, jeżeli poczujesz różnicę to mogę Ci opisać jak założyć takie konto za ok 14 zł miesięcznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Warto od razu wykupić sobie konto w Tidalu HiFi. No gra to lepiej od klasycznych MP3. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 1 godzinę temu, S4Home napisał: Warto od razu wykupić sobie konto w Tidalu HiFi. No gra to lepiej od klasycznych MP3. Piotr Tidal HIFI lepiej zagra jak Spotify Premium? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 12 minut temu, Kamill00 napisał: Tidal HIFI lepiej zagra jak Spotify Premium? Takie pytania to lepiej tutaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 30 minut temu, Kamill00 napisał: Tidal HIFI lepiej zagra jak Spotify Premium? Tak i nie. Tidal w HiFi odtworzy FLAC w jakości 16 bit / 44kHz czyli wyżej niż Spotify. Czy różnica dla Ciebie będzie słyszalna ? Moim zdaniem zdecydowanie tak i to nawet na telefonie ale najlepiej sprawdzić to samemu. Masz 30 dni testowania za darmo. Ja od siebie polecam. Jeżeli chodzi o domowe audio to tutaj akustyka i kolumny robią przede wszystkim robotę. Sam byłem zdziwiony jak różnie brzmi system stawiając kolumny wyżej niż zwykle. Fajnie jest potestować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 41 minut temu, Kubakk napisał: Takie pytania to lepiej tutaj Dzięki.....76 stron o porównaniu na ślepo plików mp3 vs flac. 16 minut temu, Tomasz Syta napisał: Tak i nie. Tidal w HiFi odtworzy FLAC w jakości 16 bit / 44kHz czyli wyżej niż Spotify. Czy różnica dla Ciebie będzie słyszalna ? Moim zdaniem zdecydowanie tak i to nawet na telefonie ale najlepiej sprawdzić to samemu. Masz 30 dni testowania za darmo. Ja od siebie polecam. Jeżeli chodzi o domowe audio to tutaj akustyka i kolumny robią przede wszystkim robotę. Sam byłem zdziwiony jak różnie brzmi system stawiając kolumny wyżej niż zwykle. Fajnie jest potestować Dzięki Tomasz za konkretną odpowiedz. Dziś po pracy ogarnę Tidala.....Spoti juz mam i zobacze jak jest z różnica na tych samych utworach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Mega prosty test. Wybierz 5 ulubionych piosenek i posłuchaj pojedynczo na 1 potem na drugiej platformie. Jak dla mnie Tidal lepszy dźwięk, Spotify wygodniejsza obsługa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 3 minuty temu, Tomasz Syta napisał: Mega prosty test. Wybierz 5 ulubionych piosenek i posłuchaj pojedynczo na 1 potem na drugiej platformie. Jak dla mnie Tidal lepszy dźwięk, Spotify wygodniejsza obsługa. Tak zrobię i uczciwie napisze o swoich wrażeniach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Nie tak i nie, tylko zdecydowanie tak. Testowałem wszystkie znane mi płyty. Cała platforma tidal gra lepiej. A HiFi w jakości FLAC gra znacznie lepiej od Spotify. Spotify korzystam już teraz tylko na urządzeniach mobilnych. Bo jednak obsługa stoi na wyższym poziomie. W domu tidal. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 2 minuty temu, S4Home napisał: Nie tak i nie, tylko zdecydowanie tak. Testowałem wszystkie znane mi płyty. Cała platforma tidal gra lepiej. A HiFi w jakości FLAC gra znacznie lepiej od Spotify. Spotify korzystam już teraz tylko na urządzeniach mobilnych. Bo jednak obsługa stoi na wyższym poziomie. W domu tidal. Piotr Dzięki Piotr za odp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Mam Spotify Premium i Tidal Hifi. Tutaj nie ma co porównywać jeśli chodzi o jakość dźwięku. Porównywałem wiele albumów bezpośrednio z moimi Cd i zdecydowanie Tidal Hifi jest najbliższy oryginałowi. Spotify nawet w wersji Premium ma dużo albumów , którym sporo brakuje do mp 320 kbps, szczególnie jeśli chodzi o muzykę ciężką. Na Tidal Hi Fi nie ma takich kwiatków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Czekamy i czekamy kiedy Spotify wprowadzi jakość HiFi. Będzie rewolucja. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts