Nitro Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Dobry wieczór, od jakiegoś czasu zapałałem chęcią posiadania gramofonu. Troszkę poczytałem i mam wrażenie, że chciałbym kupić Thorensa 318, nie wiem tylko czy to dobry wybór i ewentualnie na co zwracać uwagę przy zakupie. Z góry dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam "Nitro" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 @Nitro, to to fajny gramofon. Przy zakupie zwróć uwagę na to jakie ma ramię i wkładkę. To są elementy, które mogą mocno wpływać na cenę całego gramofonu. Zwróć też uwagę na stan zawieszenia - czy część "pływająca" plinty nie leży podejrzanie krzywo i czy faktycznie ładnie amortyzuje pod naciskiem dłoni na talerz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro Napisano 21 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Dziękuję, mnie osobiście podoba się on przede wszystkim wizualnie - taki klasyczny design. Podpowiesz mi jeszcze, czy jako początkujący użytkownik mogę napotkać na jakieś problemy z regulacją, bądź ustawieniami? A może wręcz przeciwnie i wszystko jest do zrobienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Jeżeli gramofon będzie dobrze zabezpieczony, to podróż powinien przeżyć dobrze. Wtedy tylko sprawdzić czy wkładka jest dobrze ustawiona, czy plinta trzyma poziom. Generalnie wszystko jest do zrobienia - na spokojnie podejdź do tematu i będzie dobrze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro Napisano 22 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Czas mnie nie goni, dlatego poszukam na lokalnym ryneczku Ponoć w Łodzi jest jakiś entuzjasta Thorensów, tylko nie bardzo wiem jak na niego trafić, bo to bardziej hobbysta/zapaleniec niż handlarz ale na zamówienie ponoć potrafi coś ogarnąć. Jak uda mi się coś namierzyć, to dam Wam znać z zapytaniem czy warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro Napisano 30 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2019 Przeglądam również oferty na alledrogo i przyznam, że szału to nie ma. Czy to tak mało popularny gramofon? Myślałem również o 320, bo bardzo podobny, ale tu jest jeszcze gorzej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 31 marca 2019 Udostępnij Napisano 31 marca 2019 Właśnie to dosyć dobre i popularne gramofony. Duża część posiadaczy po prostu nie chce się ich pozbywać Zerknij jeszcze tutaj na ogłoszenia: https://www.hifi.pl/gielda/audio-lista.php?grupa=gramofony Zostaje też oczywiście ebay. W razie potrzeby mogę pomóc ściągnąć coś zza granicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro Napisano 31 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 marca 2019 Na ebayu, niestety znakomita większość ofert jest tylko na terenie Niemiec, pytałem dwóch typów o ewentualną wysyłkę do Polski i bardzo niechętnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 Dnia 22.03.2019 o 21:27, Nitro napisał: Jak uda mi się coś namierzyć, to dam Wam znać z zapytaniem czy warto. Jak chcesz mieć sprawdzony gramofon , z gwarancją , po przeglądzie i za " normalne " pieniądze to polecam udać się / zadzwonić/ do Komisu Piotrkowska 204, 90-369 Łódź. Na miejscu możesz posłuchać , poprosić o poradę w wyborze , oczywiście mowa wyłącznie o gramofonach z dobrej ery czarnego krążka. Ostatnio widziałem świetną Yamahę , Telefunkena S600, parę Technicsów , Thorensów, Sony, Gramofon otrzymujesz zawsze z wkładką i igłą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 @Nitro, tutaj masz w Łodzi takiego Thorensa (słaba wkładka, ale cena chyba znośna): https://www.olx.pl/oferta/gramofon-thorens-td-318-CID99-IDz7B71.html#a85cae5aa8 Wspomniany przez tomka4446 Telefunken S600, to też bardzo dobry gramofon. Świetny automat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro Napisano 1 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 tomek4446 to ten sklepik z wielkim szyldem HiFi? Jeśli tak, to byłem tam ze dwa razy i jakoś sprzedający nigdy nie miał czasu i ciągle z kimś gadał Audio Autonomy, dzięki, widziałem tą ofertę i zastanowiło mnie czy nie jest zbyt tani, ale może warto zainteresować się nim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 3 minuty temu, Nitro napisał: to ten sklepik z wielkim szyldem HiFi? Jeśli tak, to byłem tam ze dwa razy i jakoś sprzedający nigdy nie miał czasu i ciągle z kimś gadał Tak to ten komis , Piotr jest specyficznym facetem , ale doskonałym fachowcem , Zawsze jest tam pełno ludzi, bo to miejsce pełni rolę swoistego klubu audio. Jak będziesz chciał to napisz kiedy będziesz w Łodzi to podjadę do komisu i gwarantuje , że znajdzie czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro Napisano 2 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Kurcze, chciałem umówić się na weekend i okazało się, że jestem drugi w kolejce, bo ktoś ma w sobotę podjechać na oględziny. No cóż zobaczymy. Dopytam jeszcze, czy w razie jakiejś awarii takiej 318 to wszystko jest potencjalnie do naprawienia (części itp.)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 To prosty gramofon nic nie powinno się zepsuć. Trzeba uważać poziomując plintę by nie ukręcić śrubek z linkami, kosztują sporo choć można też dorobić. Przed transportem zablokuj plintę przy pomocy śruby która powinna być w komplecie i obowiązkowo ściągnij talerz! Bez tego transport, czy wysyłka są ryzykowne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 15 godzin temu, Nitro napisał: Kurcze, chciałem umówić się na weekend i okazało się, że jestem drugi w kolejce, bo ktoś ma w sobotę podjechać na oględziny. Kto pierwszy ten lepszy niestety Trzymaj rękę na pulsie, może jeszcze uda się obejrzeć i ewentualnie kupić tego Thorensa... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Dnia 19 marca 2019 o 21:56, Nitro napisał: Troszkę poczytałem i mam wrażenie, że chciałbym kupić Thorensa 318, nie wiem tylko czy to dobry wybór i ewentualnie na co zwracać uwagę przy zakupie. Seria 318 i 320 to udane modele i chwalone przez użytkowników. Trochę informacji jest w klubie Thorensa (zakładka "kluby") na naszym forum. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts