dzbanek #1 Napisano 23 marca 2019 Cześć, Jestem na etapie projektowania salonu w swoim mieszkaniu i szukam zestawu do kina domowego. Załączyłem plan salonu/kuchni. Jako, że nie ma tam miejsca na kolumny za sofą, to podłączyłem kabel do głośników zamieszczonych w suficie podwieszanym (zaznaczone na czerwono - oczywiście można to poprzesuwać). Fajnie by było, gdyby boczne głośniki na lewo/prawo od telewizora stałyby albo na szafce podwieszanej albo były zamontowane na ścianie. Budżet to około 5 tys zł. ale można naciągnąć. Salon głównie używany do oglądania filmów. Nie mam żadnych zestawów na oku jak na dzisiaj, najlepiej jakby to był jeden gotowy zestaw - dwa głośniki do sufitu podwieszanego, subwoofer i kolumienki Z góry dziękuje za porady. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #2 Napisano 23 marca 2019 Z tymi głośnikami w suficie to chyba nie najlepsze rozwiązanie (sufitowe to chyba raczej do atmosa a nie jako suroundy). Myślę, że branża podpowie Ci co i jak . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dzbanek #3 Napisano 23 marca 2019 Dzięki za odpowiedź. Czy to znaczy, że rekomendujesz 2.1 w tym wypadku? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #4 Napisano 23 marca 2019 Niczego nie rekomenduję. Myślę, że branża doradzi lepiej :). Określ tylko w jakich proporcjach set ma służyć do filmów i muzyki. Jeżeli ma być przewaga muzyki idź w kierunku wzmacniacza bądź amplitunera stereo. Jeżeli przeważać mają seanse filmowe buduj set na bazie amplitunera AV i kombinuj coś z tymi kolumnami surround. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dzbanek #5 Napisano 23 marca 2019 Zdecydowanie częściej będzie używane do filmów. Mogę skrócić szafkę pod telewizorem jeśli mają być kolumny podłogowe - chciałbym wiedzieć, czy w ogóle warto się bawić w kolumny montowane na ścianie albo stawiane na szafce Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #6 Napisano 23 marca 2019 Fronty, czy będą podłogowe, czy podstawkowe wieszane, bądź stojące na szafce, nie zrobią w "kinie" większej różnicy. Twoim głównym problemem kolego są surroundy, które chcesz umieścić w suficie, a to, jak już wskazał kolega Seba, nie jest najszczęśliwszym pomysłem Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dzbanek #7 Napisano 23 marca 2019 Nie upieram się przy nich. Jeśli w tym układzie są one zbędne to ich nie zainstaluje. Tylko zastanawiam się dlaczego to zły pomysł? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #8 Napisano 23 marca 2019 gdyż odbiór sceny dźwięku, w układzie 5.1 będzie niewłaściwy. Dźwięk zamiast z tyłu/boku, będzie dochodził z góry. Na upartego można, ale jest to bardzo dalekie od referencyjnego ustawienia. Może warto zastanowić się nad uchwytami mocowanymi do sufitu, które pozwolą podwieszenie surroundów w tych miejscach, obniżając ich pułap. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yahoo111 #9 Napisano 24 marca 2019 Przecież są rozwiązania surround w suficie. Nawet KEF ma serię Ci zaprojektowaną dokładnie w tym celu i certyfikowaną przez THX. Dawniej dźwięk b5.1 i 7.1 (bok i tyły) realizowany było przez dźwięk maksymalnie rozproszony, dopiero Atmos to zmienił. Dziś się od tego odchodzi, bo Atmos zakłada punktowe źródła front i surround na poziomie uszu, a w suficie tylko dźwięk obiektowy. Rada dla OP: oprócz otworów z tyłu, wywierć dwa otwory przed miejscem odsłuchu i doprowadź tam kable. Jeśli kiedyś zrobisz rozbudowę do Atmosa, będziesz miał jak znalazł (5.1.4 z kolumnami na podstawkach za sofą). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dzbanek #10 Napisano 24 marca 2019 Uchwyty to też jest opcja - jak się domyślacie muszę wszystko konsultować z siłą decyzyjną którą ciężko przekonać Jako, że czynnik estetyczny jest bardzo ważny, myślę o podbiciu budżetu. Wiem, że np. takie Denon Rubicon 6 byłyby "akceptowalne". Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #11 Napisano 25 marca 2019 Witaj Ale nie łączy się Denona z dali. Więc już odpada. Zmieścisz dali rubicon na podłodze? Już nie muszą wisieć? Zachęcam się do sprawdzenia sprzętu przed kupnem w warunkach domowych Wypozyczacz od nas i testujesz. Bo jednak tu jest sporo na "może". Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dzbanek #12 Napisano 25 marca 2019 @S4Home jestem na etapie projektowania, więc muszę po prostu zdecydować czy kolumny mają wisieć czy stać na podłodze z jakimś akceptowalnym dystansem od ścian. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 26 marca 2019 Jeśli mogą to niech stoją. Wiszące kolumny powodują olbrzymie ograniczenia w dźwięku. Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach