teytey Napisano 24 marca 2019 Udostępnij Napisano 24 marca 2019 Witam eskpertów z forum, Od dawna śledzę różne wątki w tym dziale w poszukiwaniu inspiracji do zestawu KD do nowego mieszkania. Z moich obserawacji wynika jednak, że każdy przypadek jest dość specyficzny, stąd zakładam osobny wątek. Budżet jakim dysponuję to ok 5-5.5k PLN, preferowałbym sprzęt nowy, ale używany też wchodzi w grę w zależności od stanu itd. Pokój to salon z aneksem kuchennym o sumarycznej powierzchni około 32m, przy czym salon to ok 25m. Dodatkowe info: Pod ekranem projektora jest szafka wysoka na 45cm, na niej będą się znajdować przednie kolumny - stąd raczej odpadają niestety podłogówki. (druga połówka, nie ma dyskusji) Ze względu na to, że na przeciw ekranu jest okno narożne, nie ma możliwości powieszenia monitorów z tyłu - jestem chyba skazany na podstawki (lub może warto wtedy postawić z tyłu podłogówki?) Zastosowanie powiedziałbym 60% kino, 40% muzyka o dość szerokim spektrum (od Milesa Davisa, przez rock 70's-80's, do współczesnej muzy elektronicznej). Odległość od przednich kolumn do tylnich to będzie ok 4 metrów Mieszkanie w nowym budownictwie, więc raczej za głośno słuchać nie będziemy Na razie typuję amplitunery i na liście mam: Onkyo TX-NR686 Yamaha RX-V485 Denon AVRX2500H Natomiast jestem w zupełnej kropce jeśli chodzi o kolumny do tego. Większość z polecanych zestawów tutaj niestety zawiera podłogówki, które nie bardzo wchodzą w grę (przynajmniej na front). Wszelkie porady i sugestie będą zbawienne Pozdrawiam, Jurek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 marca 2019 Udostępnij Napisano 25 marca 2019 Witaj, Jeśli możemy trochę powiększyć budżet, moja propozycja to amplituner Denon AVR-X2500H w połączeniu z kolumnami Heco Aurora 300 Set 5.1 lub zbudowanie zestawu na Polk Audio Signature (na przód S20E, jako efektowe S15E). To zestawy, które bez problemu nagłośnią Twój salon i dobrze sprawdzą się tak w muzyce, jak i kinie domowym. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 marca 2019 Udostępnij Napisano 25 marca 2019 Yamaha 485 zdecydowanie tu nie pasuje. Pozostałe amplitunery są po prostu lepsze. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś zbudował system oparty o kolumny podstawkowe a te tylne dał na standach. Polk to jedna z opcji. Kolejne to monitor audio bronze 2/FX, magnat quantum 723. W każdym secie nie zapominaj o subie. To jeden z ważniejszych elementów systemu kinowego. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teytey Napisano 25 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2019 Dzięki za sugestie - spojrzę na proponowane przez Was głośniki i spróbuję gdzieś tu lokalnie w Warszawie ogarnąć odsłuch, żeby móc porównać. Pytanie jeszcze odnośnie tych monitorów na tył - ceny sensownych standów są na takim poziomie, że chyba równa się to cenowo z podłogówką (podstawkowa + stand), a rodzi się dodatkowa komplikacja w postaci dobierania standu (druga połówka, względy estetyczne i takie tam ). Czy to w jakimś stopniu przeszkadza, że z tyłu byłyby podłogówki? Czy tylko raczej kwestia tego, że nie wykorzystam ich potencjału? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 marca 2019 Udostępnij Napisano 25 marca 2019 Nie ma problemu żeby zastosować kolumny podłogowe na tył, ale bez przesady żeby standy kosztowały tyle, co dopłata do podłogówek. Para standow to wydatek 300-500 zł. za parę, spójrz np. na ofertę Norstone. Myślę, że będzie to lepsz rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 marca 2019 Udostępnij Napisano 26 marca 2019 Jest problem. Gdyż kolumna stojąca bierze więcej prądu. Więc tyły ni mogą być duże bo następuje duży spadek mocy na frontach przy scenach akcji. Nie stosuje się takich rzeczy. Standy na tył na allegro kupisz za 150-400 zł parę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 26 marca 2019 Udostępnij Napisano 26 marca 2019 @teytey w Warszawie mamy 3 salony, Naruszewicza, Nowogrodzka i Andersa. W każdym z nich możesz na spokojnie przesłuchać kilku konfiguracji. Zwróć uwagę na zestaw oparty o Yamahę ale odpowiednią jakościowo do konkurentów- RX-V685 a mianowicie RX-V685 + Indiana line Tesi 261 + Tesi 241 + Tesi 761, żywiołowa i dynamiczna Yamaha wraz z łagodnymi i muzykalnymi Indianami tworzą bardzo zgrany duet, kolumny są świetnie wykonane jak na swój budżet i dodatkowo fronty maja br z przodu co w Twoim przypadku jest dość istotne (chyba, że możesz odstawić mebel na kilkadziesiąt cm). jako alternatywę przełuchałbym Missionów z serii LX. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Świde Napisano 31 marca 2019 Udostępnij Napisano 31 marca 2019 Hej. A ile pasuje Tobie brzmnienie Denona to bierz smiało z Polk audio. Ja mam caly zestaw narazie bez suba i jest super. Jak chcesz to napisz na pw to wpadniesz do mnie posłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 To jeszcze sub. To będzie granie! Bo jednak na monitorach bez suba to nie ma kina. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Świde Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 14 godzin temu, S4Home napisał: To jeszcze sub. To będzie granie! Bo jednak na monitorach bez suba to nie ma kina. Piotr Będzie i sub. A co byś polecił? Pokój 11m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Tannoy ts2.8 ci spokojnie wystarczy. A ma bardzo ładna barwę. Jako drugą alternatywa elac eq10 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Dnia 1.04.2019 o 22:49, Piotr Świde napisał: Będzie i sub. A co byś polecił? Pokój 11m2 Dobre subwoofery ma Polk Audio, w Twoim salonie model HTS 10, ewentualnie Klipsch R-100SW. Jeśli masz trochę wyższy budżet, REL HT1003. Zapraszam na odsłuchy i wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Świde Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Dnia 2.04.2019 o 08:38, S4Home napisał: Tannoy ts2.8 ci spokojnie wystarczy. A ma bardzo ładna barwę. Jako drugą alternatywa elac eq10 Piotr A co myślisz o Dali sub e9f? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Ciekawy sub ale nie jestem jego fanem. Duży skok membrany, ma moc ale barwa nie moja. W tej cenie już wchodzisz w ts2.10 to już na prawdę dużo ciekawiej Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Świde Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 9 godzin temu, S4Home napisał: Ciekawy sub ale nie jestem jego fanem. Duży skok membrany, ma moc ale barwa nie moja. W tej cenie już wchodzisz w ts2.10 to już na prawdę dużo ciekawiej Piotr Ok. Dziękuje bardzo za informację. Chyba będę musiał posłuchać jak gra a co myślicie o velodyne eq max 10? zależy mi głównie na kinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Dużo lepszy sub. Świetna kalibracja. Velodyne zna się na robocie. Nie są to jednak suby tanie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Świde Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 5 godzin temu, S4Home napisał: Dużo lepszy sub. Świetna kalibracja. Velodyne zna się na robocie. Nie są to jednak suby tanie. Piotr Poproszę o wycenę na priv Ewentualnie jeszcze myślę nad Velodyne minivee który lepszy? Velodyne minivee czy Velodyne eq max10??? Najbardziej zależy mi na kinie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2019 Eqmax Napisz do nas maila. Powołaj się na rozmowę ze mną. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teytey Napisano 13 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 Dnia 26.03.2019 o 16:20, Top Hi-Fi Poznań napisał: @teytey w Warszawie mamy 3 salony, Naruszewicza, Nowogrodzka i Andersa. W każdym z nich możesz na spokojnie przesłuchać kilku konfiguracji. Zwróć uwagę na zestaw oparty o Yamahę ale odpowiednią jakościowo do konkurentów- RX-V685 a mianowicie RX-V685 + Indiana line Tesi 261 + Tesi 241 + Tesi 761, żywiołowa i dynamiczna Yamaha wraz z łagodnymi i muzykalnymi Indianami tworzą bardzo zgrany duet, kolumny są świetnie wykonane jak na swój budżet i dodatkowo fronty maja br z przodu co w Twoim przypadku jest dość istotne (chyba, że możesz odstawić mebel na kilkadziesiąt cm). jako alternatywę przełuchałbym Missionów z serii LX. Udało mi się przesłuchać zestaw RX-V685 z Indiana Line Tesi 261+241+761 z subem Yamahy (nie pamiętam dokładnie który model). Do tego zestaw na Onkyo TX-NR686 u kolegi, w weekend jeszcze planuję Denona. I w sumie to stwierdzę, że ja to chyba z tych głuchych jestem albo przerwa pomiędzy odsłuchaniami jest za długa, bo większych różnic nie udało mi się dostrzec (dosłyszeć?) :). Tak więc finalnie chyba zdecyduje cena + walory wizualne kolumn (narzeczona musi zaakceptować). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teytey Napisano 14 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2019 Ok, po odsłuchu Denona to stanęło na wyborze pomiędzy: Denon + zestaw na Polk Signature (tutaj pytanie pomocnicze - czym różnią się kolumny z Serii Signature od Signature E - np. S20E vs S20?) Yamaha V685 na Indiana Line Tesi Został tylko dobór subwoofera - i tutaj niestety kolejny dylemat. Tam gdzie narzeczona się zgodziła na umieszczenie pudła subwoofera, po zmierzeniu wyszło że jest za mało przestrzeni (konkretnie nic sensownego nie zmieści się na wysokość). Po pobieżnym przejrzeniu dostępnych modeli jedyne co da się tam wcisnąć to chyba Yamaha YST-FSW050. I teraz pytanie - ma to jakiś sens czy lepiej nazwijmy to "ponegocjować" z narzeczoną nad innym miejscem dla suba? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 14 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2019 (edytowany) Signature E to nowsza seria, poprawiono parę elementów, teoretycznie mają grać lepiej, czyściej,ja mam starszą serie, a czy jest duża różnica w dźwięku między nimi to nie wiem,tu zapewne branża powinna odpowiedzieć na to pytanie. W stosunku do pierwotnej serii Signature zmianom poddano: przetworniki liniowe wymieniono na lepiej działające zmieniono topologię ulepszono komponenty zwrotnicy zmodernizowaną scenę dźwiękową lepiej dostrojono bas dodatkowo usztywniono obudowy. Jeżeli chodzi o subwoofer to bym negocjował z narzeczoną w końcu wydajecie na to pieniądze i niech ten sub spełnia swoją rolę,to jak kupić lodówkę, wiecznie mieć w niej drzwi otwarte i później, czemu nie chłodzi. Edytowano 14 kwietnia 2019 przez maverick2005 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 Moim zdaniem jednak denon z Polk audio to lepszy zestaw. A co do Yamahy to moim zdaniem celuj w inne suby. Nie są źle. Ale też nie specjalnie tanie. Więc jest w czym wybierać. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teytey Napisano 15 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 34 minuty temu, S4Home napisał: Moim zdaniem jednak denon z Polk audio to lepszy zestaw. A co do Yamahy to moim zdaniem celuj w inne suby. Nie są źle. Ale też nie specjalnie tanie. Więc jest w czym wybierać. Piotr Pytanie tylko czy są inne niskie suby poza tą konkretną Yamahą, które grają jakoś sensownie? Jak nie, to pozostaje negocjacja przestrzeni w salonie na subwoofer... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 Negocjuje przestrzeń. I nie ograniczaj się. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 dokładnie tak... tu już nawet nie chodzi o to, jaki sub wybrałeś, ale gdzie go chcesz umieścić. Już sam fakt, że wspominasz o jakimś "wciskaniu go w kąt" (gdzie się nie mieści) świadczy o tym, że nie będzie dobrze. Sub potrzebuje przestrzeni, musi mieć czym oddychać, jaki by nie był. Może doprecyzuj kolego, gdzie dokładnie chcieliście go umieścić - wtedy będzie łatwiej się odnieść, ale już po tych szczątkowych informacjach, mi osobiście zapaliła się czerwona lampka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts