Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Kupiłem kolumny podłogowe Dali zensor 7 z chęcią rozbudowy w przyszłości pod zestaw 5.1 i zastanawiam się nad doborem amplitunera pod kino i muzykę między Yamaha RX-V585 a RX-V685. Różnica w cenie znaczna a czy w jakości też ? Proszę o pomoc

Napisano

Z tego co czytałem to sam wzmacniacz nie nada się do 5.1. gdy budżet w granicach 2000zł. Zależy mi na funkcjonalności jak spotify, dolby atmos itd. A jaka jest przewaga amplitunerów stereo na zwykłymi ? Porównując cenowo Yamaha MusicCast R-N602 do RX-V585 ma mniejszą moc na wyjściu 

Napisano

Nie jestem specjalistą ale te moce to można między bajki włożyć :) . Przy systemie 5.1 i taki nie doświadczysz atmosa.  Przede wszystkim amplituner stereo zaoferuje Ci lepszą jakość dzwięku przy odtwarzaniu muzyki, A Yamaha rn 602 też oferuje spotify jak i inne funkcje sieciowe. Zastanów się czy chcesz iść w dobre stereo czy godzić kino i stereo na amplitunerze AV.

Napisano

Tak, masz tam kilka wejść cyfrowych. Najlepiej podjedz do jakiegoś salonu ze sprzętem audio i sprzwadź, która opcja jest dla Ciebie lepsza. Albo wypożycz amplituner stereo i amplituner AV do domu :) . Ale przede wszystki odpowiedz sobie na pytanie w jakim kierunku chcesz iść w budowaniu swojego systemu.

Napisano

Witaj,

jeśli chcesz w przyszłości rozbudować system do konfiguracji 5.1, to do kolumn Dali Zensor poza urządzeniami od Yamaha, proponowałbym także spojrzeć na Onkyo TX-NR686. W przypadku Yamaha gorąco namawiam na model wyższy RX-V685. Szczególnie przy odsłuchu muzyki model wyższy zaoferuje wyraźnie lepszą jakość. Yamaha gra bardziej efektowanie, świetnie sprawdzi się w kinie domowym, wyraźniej eksponuje skraje pasma. Onkyo także jest świetnym amplitunerem kinowym, oferując potężną moc, szybkość, dokładność. Lepiej natomiast sprawdzi się w spokojniejszych gatunkach muzycznych.Jeśli natomiast chcesz pozostać przy stereo, są dwa amplitunery sieciowe, wyposażone taka w złącza HDMI. Jest to Onkyo TX-8270 oraz najnowszy Denon DRA-800H

Przmyśl temat, jeśli rzeczywiście główny nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, warto pomyśleć o klasycznym dwukanałowy amplitunerze. Nawet wersje bez HDMI możesz bez problemu połączyć z innymi źródłami audio-video. 

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny dla forumowicza.

Napisano

Według specyfikacji są dość podobne. Ale patrząc wewnątrz to jednak zmian jest więcej. 685 ma dodatkowo 2 kanały więcej widać. Chyba Ci to nie potrzebne? Podejrzewam, że dźwiękiem w szczególności w stereo będzie lepiej a niż na 585.

Napisano

Jeśli chcesz rozbudowywać to kup amplituner kinowy i akceptuj gorsza jakość dźwięku.

585 to 485 z dodatkowymi wyjściami na kolumny. Moim zdaniem nie opłacalny model. 685 jest znacznie lepszy.

Jeśli natomiast stereo to Yamaha 602 to dobra opcja pod zensor.

Zapraszam po wyceny

Napisano

Z Kina można mieć na prawdę pożytek. Zapomniałem dodać powyżej, że zawsze możesz sobie skorzystać z auto kalibracji "YPAO"  Znajomy ostatnio kalibrował RXA1050. Różnice przed i po były zauważalne.