Vert85 #1 Napisano 4 lipca 2019 (edytowany) Witam serdecznie, Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze sprzętu po tv Sony Zf9. Sprzęt będzie znajdował się w salonie 33 m, kanapa stoi centralnie na środku przed tv który wisi na scianie. Swoje przed wyborem soundbara HT Zf9 z dwoma głośnikami dodatkowymi. Komplet mogę mieć w dobrej cenie za ok. 2500 zł. Słuchajcie czy w tej cenie coś lepszego polecicie? Dodam że głównie chodzi o dobry efekt przy oglądaniu filmów, muzyka słuchana sporadycznie. Poledzcie proszę a może lepiej pójść w ampli plus kolumny? Jak uważacie? Dzieki Edytowano 4 lipca 2019 przez Vert85 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #2 Napisano 4 lipca 2019 (edytowany) A możesz wstawić jakiś rzut pomieszczenia bądź też jego zdjęcie? I odpowiadając na Twoje pytanie - każdy na tym forum odradzi Ci zakup soundbara. Pozdrawiam. Edytowano 4 lipca 2019 przez seba3002 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vert85 #3 Napisano 4 lipca 2019 Rzut pomieszczenia to w sumie kwadrat 5,6 x 5,6. Tv Zf9 65 cali wisi na ścianie, kanapa na wprost od tv w odległości 3m. Żona za bardzo nie chce kabli. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #4 Napisano 4 lipca 2019 Osobiście uważam, że wydawanie 2500 PLN na coś co ma tylko poprawić dźwięk z TV mija się z celem, ale patrząc na to ile osób kupuje soundbary to nie wiem co o tym myśleć. Za 2500 nie ma mowy o zbudowaniu kina domowego. Chyba, że będziesz robił to stopniowo. Proponuję wybrać się do jakiegoś dobrego salonu AV i "nausznie" sprawdzić jaka jest różnica między soundbarem a przyzwoitym zestawem kina domowego. Ew możesz pójść w AMP stereo, który zapewni Ci podobną wygodę do amplitunera wielokanalowego ale konfigurację dwukanalowa. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vert85 #5 Napisano 4 lipca 2019 Wg. mnie bar poprawia jakość dźwięku tv i to znacznie, mówię tu o zestawie tej listwy z sub i 2 satelitami. A poleciłbys jakies stereo ampli plus 2 kolumny w cenie do max 3000. Fajnie jakby ampli miał WiFi czy bluetooth ( ile jest coś takiego) :). Może dałoby się coś zbudować z kolumnami klipscha? Dzieki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #6 Napisano 4 lipca 2019 Oczywiście, że poprawia - ale czy jest to warte 2500 PLN? - śmiem wątpić. Jeśli chodzi o amp stereo to może być np Yamaha R N602 plus np Indiana Line tessi 561 - trochę przekroczy budżet, ale może branża zaproponuje rabat, bądź coś w podanym przez Ciebie budżecie. Niestety nie słuchałem kolumn klipsh i na ich temat się nie wypowiem. Jeszcze raz proponuję udać się na odsłuch, żeby wiedzieć co Ci odpowiada 🙂. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #7 Napisano 4 lipca 2019 8 godzin temu, Vert85 napisał: Wg. mnie bar poprawia jakość dźwięku tv i to znacznie I taki właśnie był zamysł producentów przy tej "manipulacji". To nie bar gra tak dobrze, tylko głośniki w TV są tak gówniane, że byle grajbelka przy nich brzmi jak złoto. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vert85 #8 Napisano 4 lipca 2019 Faktycznie, dziś byłem w SONY Centre słuchałem: HT-ZF9 z dwoma SA-Z9R, słuchałem także HT-ST5000 (brajbelka za bagatela 4999 zł) i słuchałem także zestawu ciekawego zestawu stero amplituner SONY STR-DH790 z kolumnami klipsch R-24F (linki poniżej): ampli SONY DH790 Klipsch R-24F Pisząc ciekawego stero chodzi mi o to, że na moje ucho to grało lepiej niż bar ZF9 jak i flagowej grajbelki sony na 5 tysi. Panowie, postanowiłem zrezygnować z soundbara, i jednak pójść w stero. Przynam się że te kolumny klipsch bardzo mi się spodobay wizualnie bo mają takie kompaktowe rozmiary w sensie szerokości 16,5 cm. Co uważacie o takim zestawieniu? Mam jednak kilka pytań czy taki zestaw można rozbudować w przyszłości o jakiś sub lub jakies głośniki ale bezprzewodowo? Czy można będzie np. puszczać muzyke z tel łącząc się z tym amplitunerem - jest wyposażony w wifi i bluetooth'a. Ciekawi mnie Wasza opinia o tym zestawie, ale także czy w tej cenie takie 4 tyś. da się złożyć coś lepszego? Zależy mi na pewno na tej kompaktowości kolumn no i muszą być czarne. Ampli natomiast aby można było w przyszłości rozbudować w sensie dokupić właśnie jakieś głośniki dodatkowe czy suba ale koniecznie bezprzewodowo? Grajbelke mi wybiliście z głowy, mam nadzieje, że teraz pomożecie coś dograć fajnego Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yahoo111 #9 Napisano 4 lipca 2019 Jak szukasz kompaktowych, to lepiej niż te Klipsche grają np. Monitor Audio Radius 270, szczególnie starsza wersja HD. Dobrze, że zrezygnowałeś z soundbara. Ja wziąłem jako sprzęt przejściowy, bo trafiła się okazja na JBL Bar 5.1, ale on nadaje się tylko do pokoju o max. 2-2,5 m odległości od telewizora. Przy 3,5 m u mnie efekt stereo jest słaby. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #10 Napisano 5 lipca 2019 Nie idź w soundbar 🥺🥺 Lepiej wydaj to na wycieczkę , dobra butelkę , stereo. Nie na soundbar! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yahoo111 #11 Napisano 5 lipca 2019 (edytowany) Oj tam. Jak się trafi mało używany JBL Bar 5.1 w cenie poniżej 2200, to jest perspektywa odsprzedaży z zyskiem, a można się przekonać, ile to warte i na spokojnie zorientować się, gdzie najlepiej w pokoju będą brzmieć głośniki satelitarne. Podobnie rzecz się ma z wynalazkami Philipsa B5 i E6, ale one lepiej trzymają ceny (przez co wypadają dużo drożej). Edytowano 5 lipca 2019 przez yahoo111 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #12 Napisano 9 lipca 2019 Twoje pieniążki. Rób jak chcesz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach