Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. 

Chcę wymienić wysłużony odtwarzacz DVD na BD. Wpadły mi w oko dwie możliwości:

YAMAHA BD-S667 

oraz

PIONEER BDP-LX52

Odtarzacz będzie podpięty pod amplituner Onkyo TX-8130 i pracował w systemie 2.0. 

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie. 

Napisano

Niestety modele, które wymieniłeś  są nieprodukowane chyba że chcesz kupić używane co w tym wypadku wiąże się ze sporym ryzykiem ze względu na trwałość tych urządzeń. Jeżeli interesowałoby Cię coś z obecnie produkowanej oferty nowe i na gwarancji to masz coraz mniejszy wybór i tak możesz przejrzeć ofertę Yamahy np.  BD-S681 i BD-A1060 i doskonały Pioneer UDP-LX500.

Napisano

Myślałem właśnie o używanym przez wzgląd na  wykorzystania go jedynie do odtwarzania filmów i to niestety rzadko. Obecny posiadany przeze mnie Sony DVP-SR760H wywołuje u mnie frustracje, gdyż wydawany przez niego dźwięk raczej przypomina rzężenie przedśmiertne. 

Napisano

A czy nie lepiej kupić jakiś budżetowy odtwarzacz za 200 - 300 PLN, który poza możliwością odtwarzania płyt Blu Ray będzie oferował też obsługę mkv, ts i innych formatów. Poza tym podlaczajac go do swojego amplitunera przez wejście optyczne będzie też transportem dla płyt CD. 

Napisano

Hmm...dajecie mi do myślenia. ;)

I jak do tego wszystkiego ma się przetwornik C/A w odtwarzaczu ? Na co przede wszystkim warto zwrócić uwagę ? Bowiem siedzę sobie teraz i oglądam "Gladiatora" (z dvd), na pożyczonym od kuzyna Blue Ray'u Denona, podpiętego do ampli  coaxialem i powiem nieskromnie że dźwiękiem bije na łeb w/w DVP Sony. 

Dźwięk jest pełniejszy i żywszy; no może basu by się więcej zdało ;)

Napisano

Jeżeli puszczasz dźwiek po kablu optycznym to przetwornik C/A w odtwarzaczu nie ma żadnego wpływu na jakość dźwięku. Odpowiada za niego DAC w Twoim amplitunerze. Dlatego uważam, że szkoda wydawać kasy na jakieś "markowe" odtwarzacze blu ray. Kup jakiś odtwarzacz za góra 300 zł a jesli brakuje Ci basu to zaoszczędzone pieniądze przeznacz na zakup subwoofera :) .