Mateusz Jena Napisano 9 lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 lipca 2019 (edytowany) Witam przymierzam się do zakupu kina domowego które zagra w pomieszczeniu o powierzchni 20m2. Zestawu będę używał głównie do kina 85% kino 15% muzyka. Aktualnie myślę o "Yamaha MusicCast RX-V485" i do tego kolumny "Indiana Line Nota 550 X/240 X/740 X" co o tym myślicie? Jak ten zestaw będzie się sprawował w kinie? Proszę o w miarę szybką odpowiedź do chciałbym jak najszybciej jakiś zestawik zakupić. Edit: A po za budżetem myślałem o subie tak do 1500zl, moją uwagę przykół Klipsch R-120SW ale nie wiem jak to będzie wszystko że sobą współgrać, co myślicie? Edytowano 9 lipca 2019 przez Mateusz Jena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 lipca 2019 Tego typu zestawienie to typowe kino pewnie wielokrotnie oceniane i opisywane na forach. Bez strachu możesz wchodzić w taki set przy takim budżecie oferuje niezłe brzmienie, które zadowoli wiele osób. Zapraszam do kontaktu i indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 9 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 lipca 2019 Dzięki za odpowiedź a co myślisz o Klipsch R-120SW do tego zestawu? Czy może inny sub? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 lipca 2019 5 godzin temu, Mateusz Jena napisał: Dzięki za odpowiedź a co myślisz o Klipsch R-120SW do tego zestawu? Czy może inny sub? Jak najbardziej polecam, chyba że trochę droższy z wyższej serii SPL-100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 Witaj To dobry set kina absolutnie nie ma sie do czego przyczepić. W 20 metrach i użytkowaniu kina nie potrzebujesz też większych kolumn. Ale co do suba to proponuje dwa suby magnat sub 302a które zagrają i klasę lepiej od jednego klipscha. Ewentualnie heco aurora sub które zestawił bym obok suba klipsch ma jednak miekszy i głębszy bas. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 10 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 Myślałem o magnat sub 302a x2 ale nie mam tyle miejsca by ustawić 2 subwoofer,dlatego decyzja padła na 1 ale lepszy do mojego max budżetu 1500zł. Ale temat już do zamknięcia już zakupiłem Yamaha MusicCast RX-V485"+"Indiana Line Nota 550 X/240 X/740 X + Klipsch R-120SW Dzięki za wszelką pomoc i wielki + dla Szymon z sklepu Q21 za pomoc w zakupie i dobry rabat . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 To teraz podziel się wrażeniami 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 10 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 Zestaw zakupiony, teraz tylko czekam na kuriera, ale jak jak go tylko przetestuję to napewno podzielę się wrarzeniami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 22 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2019 Po przetestowaniu mojego zestawu w filmach jestem bardzo zadowolony,wręcz rewelacja : W muzyce też jest ok słucham w trybie STRAIGHT,teraz bardzo korci mnie ulepszenie sprzętu by poprawić znacznie jakość muzyki. Tylko nie mam pojęcia w co celować w końcówkę mocy czy wzmacniacz stereo który by robił jako końcówka?Co z tego będzie lepsze i dlaczego?I jaki sprzęt polecacie żeby pasował do mojego zestawu do wydania mam max 1,5 tysiąca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 22 lipca 2019 Udostępnij Napisano 22 lipca 2019 Jest tylko jeden szkopuł, ta Yamaha nie ma pre-out na fronty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 22 lipca 2019 Udostępnij Napisano 22 lipca 2019 Moment,ale przecież Twoja Yamaha nie ma wyjść pre out.Raczej nie dorzucisz do niej końcówki ani wzmaka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 22 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2019 To było moje 1 kino,więc nie wiedziałem na co zwrócić uwagę Trudno zostanę przy tym co mam i tak jest spoko,a jak dozbieram więcej $ to sprzedam aktualny apli i dołożę do modelu 685 tam te wejście jest i wtedy pomyślę o wzmacniaczu,tylko teraz chciałbym wiedzieć w jaką końcówkę mocy celować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 22 lipca 2019 Udostępnij Napisano 22 lipca 2019 świeży zakup, więc pogadaj ze sprzedawcą o wymianie obecnego 485 na 685 z "małą" dopłatą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 lipca 2019 Udostępnij Napisano 23 lipca 2019 Albo wymiana amplitunera co nie bardzo ma sens ekonomiczny. Po co się zatem spieszyłes? Albo zastosuj dzielnik napięcia. Przy tej klasie sprzętu zdecydowanie można. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 23 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2019 (edytowany) 5 godzin temu, S4Home napisał: Po co się zatem spieszyłes? Albo zastosuj dzielnik napięcia. Przy tej klasie sprzętu zdecydowanie można. Przed zakupem wiedziałem,że chcę zestaw praktycznie tylko do kina a podłączeniu i odsłuchaniu kilku utworów (ROCK) szczęka mi opadła i wtedy % co był 85 kino a 15 muzyki zmienił się kolosalnie do 50% muzyki i 50% filmy. Nie powiem bardzo mi się dźwięk w muzyce podoba ale również nadeszła chęć na uzyskanie jeszcze lepszej jakości,wtedy wyczytałem własnie o końcówce mocy,wzmacniaczu itd. Tak to zawsze jest, gdy człowiek dostanie to o czym marzył ,zaczyna pragnąć czegoś nowego jeszcze lepszego. A co do "dzielnik napięcia" na czym to polega? Edytowano 23 lipca 2019 przez Mateusz Jena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 24 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 lipca 2019 (edytowany) Przemyślałem sprawę i nie będę się bawił w "dzielnik napięcia" czy wymianę amplitunera,bo jak powiedziałem w kinie rewelacja ,a muzyka jet ok,więc nie będę kombinował teraz jeszcze z takim budżetem poczekam rok i zmienię ampli na Marantz SR6013 Denon AVR-X4500H albo Onkyo TX-RZ840 tylko wtedy wypożyczę te ampli do odsłuchów i wybiorę najbardziej mi odpowiadający. Natomiast mam pewien problem mianowicie z ułożeniem suba aktualnie mam go ułożonego w następujący sposób : Ale chciałbym go umieścić tutaj gdzie zaznaczyłem krzyżykiem wystarczy zdemontować szufladę i ściągnąć półkę i tutaj zaczyna się problem czy jak go tam umieszczę,w tak zwanej zabudowie,czy to wpłynie negatywnie na bas czy odwrotnie? Edytowano 24 lipca 2019 przez Mateusz Jena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 Moim zdaniem, masz możliwość to przestaw i sprawdź jak będzie grał, ale ciekaw jestem czy nie będzie dudnienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 Ja do tego dorzucił bym jakiś dywan. A odnośnie wzmacniacza i nowego ampli na przyszłość - nie musisz kupować tak wysokich modeli amplitunerów, wystarczy najniższy z wyjściem pre out plus lepszy wzmak. Takie moje zdanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 Tyle że wymiana na taki wyższy model amplitunera nadal nie spowoduje stereo jak że wzmacniacza. Wiesz o tym? No dobrze by było jakby ta twoja szafka była jednak mniejsza. Wówczas położenie i kolumn i suba można by poprawić. Moim zdaniem masz już to w domu więc zmieniasz ustawienia testujesz i tyle. Nie pytasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 gdybyś wyciął jeszcze kawałek korpusu tej szafki, tak, żeby sub stał tam na podłodze, to może by się to sprawdziło, w innym wypadku, z subem stojącym w szafce może być lipa. Ale tak jak koledzy pisali, jak nie przetestujesz, to się nie przekonasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 25 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 (edytowany) Już 1h testuję dane ustawienie które wygląda tak: Co do basu to na szczęście nie ma dudnienia a nawet można powiedzieć ,że minimalnie lepsza głębia,więc jestem bardzo zadowolony.Za tydzień przerobie komodę i skrócę ją o 1 cześć tak żeby ustawienie pozostało,a sub leżałby bezpośrednio na podłodze w samym koncie. Za 2 tygodnie i tak będę miał remont tv pójdzie na ścianę tak samo jak tyle głośniki,wtedy będę mógł przestawić głośnik centralny na komodę pod tv a nie jak jest teraz bo przez te ułożenie często w filmach denerwuje mnie wydobywający się głos z dołu. S4Home a co do ampli to jak będę kupował to na pewno się odezwę by odpowiednio dobrać sprzęt zarówno do muzyki jak i filmów. Edytowano 25 lipca 2019 przez Mateusz Jena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 Miejsce na amplituner też jest nie do końca najlepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Jena Napisano 25 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 7 godzin temu, maverick2005 napisał: Miejsce na amplituner też jest nie do końca najlepsze. Tym mnie zaciekawiłeś, mógłbyś rozwinąć dlaczego? Może również zmienię ułożenie ampli, jeśli będę wiedział co w danym ustawieniu jest nie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 Temat nie raz poruszany na forum, chodzi o to że amplituner powinien mieć odpowiednią wentylację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij Napisano 26 lipca 2019 Brak odpowiedniego odprowadzenia ciepła, może powodować przegrzewanie się amplitunera, a to elektronice nie służy, co może wiązać się z różnymi awariami np. padające płyty hdmi itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts