Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam przymierzam się do zakupu kina domowego które zagra w pomieszczeniu o powierzchni 20m2.

Zestawu będę używał głównie do kina 85% kino 15% muzyka.

Aktualnie myślę o "Yamaha MusicCast RX-V485" i do tego kolumny  "Indiana Line Nota 550 X/240 X/740 X" co o tym myślicie?

Jak ten zestaw będzie się sprawował w kinie?

Proszę o w miarę szybką odpowiedź do chciałbym jak najszybciej jakiś zestawik zakupić. 

Edit: A po za budżetem myślałem o subie tak do 1500zl, moją uwagę przykół Klipsch R-120SW ale nie wiem jak to będzie wszystko że sobą współgrać, co myślicie? 

Edytowano przez Mateusz Jena
Napisano

Tego typu zestawienie to typowe kino pewnie wielokrotnie oceniane i opisywane na forach. Bez strachu możesz wchodzić w taki set przy takim budżecie oferuje niezłe brzmienie, które zadowoli wiele osób. Zapraszam do kontaktu i indywidualne wyceny.

Napisano
5 godzin temu, Mateusz Jena napisał:

Dzięki za odpowiedź a co myślisz o Klipsch R-120SW  do tego zestawu? Czy może inny sub? 

Jak najbardziej polecam, chyba że trochę droższy z wyższej serii SPL-100.

Napisano

Witaj

To dobry set kina absolutnie nie ma sie do czego przyczepić.

W 20 metrach i użytkowaniu kina nie potrzebujesz też większych kolumn.

Ale co do suba to proponuje dwa suby magnat sub 302a które zagrają i klasę lepiej od jednego klipscha. Ewentualnie heco aurora sub które zestawił bym obok suba klipsch ma jednak miekszy i głębszy bas.

Pozdrawiam

Napisano

Myślałem o magnat sub 302a x2 ale nie mam tyle miejsca by ustawić 2 subwoofer,dlatego decyzja padła na 1 ale lepszy do mojego max budżetu 1500zł.

Ale temat już do zamknięcia już zakupiłem

Yamaha MusicCast RX-V485"+"Indiana Line Nota 550 X/240 X/740 X  + Klipsch R-120SW 

Dzięki za wszelką pomoc i wielki + dla Szymon z sklepu Q21 za pomoc w zakupie i dobry rabat . 

• 2 weeks later...
Napisano

Po przetestowaniu mojego zestawu w filmach jestem bardzo zadowolony,wręcz rewelacja :

W muzyce też jest ok słucham w trybie STRAIGHT,teraz bardzo korci mnie ulepszenie sprzętu by poprawić znacznie jakość muzyki.

Tylko nie mam pojęcia w co celować w końcówkę mocy czy wzmacniacz stereo który by  robił jako końcówka?Co z tego będzie lepsze i dlaczego?I jaki sprzęt polecacie żeby pasował do mojego zestawu  do wydania mam max 1,5 tysiąca 

Napisano

To było moje 1 kino,więc nie wiedziałem na co zwrócić uwagę :(

Trudno zostanę przy tym co mam i tak jest spoko,a jak dozbieram więcej $ to sprzedam aktualny apli i dołożę do modelu 685 tam te wejście jest i wtedy pomyślę o wzmacniaczu,tylko teraz chciałbym wiedzieć  w jaką końcówkę mocy celować.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, S4Home napisał:

Po co się zatem spieszyłes?

Albo zastosuj dzielnik napięcia.

Przy tej klasie sprzętu zdecydowanie można. 

Przed zakupem wiedziałem,że chcę zestaw praktycznie tylko do kina a podłączeniu i odsłuchaniu kilku utworów  (ROCK) szczęka mi opadła i wtedy % co był 85 kino a 15 muzyki zmienił się  kolosalnie do 50% muzyki i 50% filmy. Nie powiem bardzo mi się dźwięk w muzyce podoba ale również nadeszła chęć na uzyskanie jeszcze lepszej jakości,wtedy wyczytałem własnie o końcówce mocy,wzmacniaczu itd. Tak to zawsze jest, gdy człowiek dostanie to o czym marzył ,zaczyna pragnąć czegoś nowego jeszcze lepszego.

A co do "dzielnik napięcia"  na czym to polega?

Napisano (edytowany)

Przemyślałem sprawę i nie będę się bawił w "dzielnik napięcia" czy wymianę amplitunera,bo jak powiedziałem w kinie rewelacja ,a muzyka jet ok,więc nie będę kombinował teraz jeszcze z takim budżetem poczekam rok i zmienię ampli na Marantz SR6013  Denon AVR-X4500H albo Onkyo TX-RZ840 tylko wtedy wypożyczę te ampli do odsłuchów i wybiorę najbardziej mi odpowiadający.

Natomiast mam pewien problem mianowicie z ułożeniem suba aktualnie mam go ułożonego w następujący sposób :

IMG_20190725_005854.thumb.jpg.9a3d7f3111084cbdfbbd24b37cd0de28.jpg

Ale chciałbym go umieścić tutaj gdzie zaznaczyłem krzyżykiem wystarczy zdemontować szufladę i ściągnąć półkę i tutaj zaczyna się problem czy jak go tam umieszczę,w tak zwanej zabudowie,czy to wpłynie negatywnie na bas czy odwrotnie?

IMG_20190725_010518.thumb.jpg.85415d4b3e7fba0fa838802d9ed07292.jpg

Napisano

Ja do tego dorzucił bym jakiś dywan. A odnośnie wzmacniacza i nowego ampli na przyszłość - nie musisz kupować tak wysokich modeli amplitunerów, wystarczy najniższy z wyjściem pre out plus lepszy wzmak. Takie moje zdanie. 

Napisano

Tyle że wymiana na taki wyższy model amplitunera nadal nie spowoduje stereo jak że wzmacniacza. Wiesz o tym?

No dobrze by było jakby ta twoja szafka była jednak mniejsza. Wówczas położenie i kolumn i suba można by poprawić.

Moim zdaniem masz już to w domu więc zmieniasz ustawienia testujesz i tyle. Nie pytasz :)

Napisano

gdybyś wyciął jeszcze kawałek korpusu tej szafki, tak, żeby sub stał tam na podłodze, to może by się to sprawdziło, w innym wypadku, z subem stojącym w szafce może być lipa. Ale tak jak koledzy pisali, jak nie przetestujesz, to się nie przekonasz

Napisano (edytowany)

Już 1h testuję dane ustawienie  które wygląda tak:

IMG_20190725_132745.thumb.jpg.387a60b0c6bd001840f9e4f799733a80.jpg

Co do basu to na szczęście nie ma dudnienia a nawet można powiedzieć ,że minimalnie lepsza głębia,więc jestem bardzo zadowolony.Za tydzień przerobie komodę i skrócę  ją o 1 cześć tak żeby ustawienie pozostało,a sub leżałby bezpośrednio na podłodze w samym koncie.

Za 2 tygodnie i tak będę miał remont tv pójdzie na ścianę tak samo jak tyle głośniki,wtedy będę mógł przestawić głośnik centralny na komodę pod tv a nie jak jest teraz bo przez te ułożenie często w filmach denerwuje mnie wydobywający się głos z dołu.

S4Home a co do ampli to jak będę kupował to na pewno się odezwę by odpowiednio dobrać sprzęt zarówno do muzyki jak i filmów. 

Napisano
7 godzin temu, maverick2005 napisał:

Miejsce na amplituner też jest nie do końca najlepsze. 

Tym mnie zaciekawiłeś, mógłbyś rozwinąć dlaczego? 

Może również zmienię ułożenie ampli, jeśli będę wiedział co w danym ustawieniu jest nie tak.