Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Posiadam aktualnie głośniki monitor audio mr6. 

Do tego posiadam wZmacniacz nad 356bee i audiolab q-dac. 

Mam moiwosc zamienić to na jedno pudełko Cambridge audio cxa80. 

Myślicie ze byłby to krok w przód czy niekoniecznie?

Głośniki zostaja

Napisano

Ja bym powiedział że krok w bok. Uzyskasz po prostu inne brzmienie. 

Nad jest gęsty, mocny, z wysunięta średnica. Z kolei przy Cambridge otworzy ci się góra , kolumny stana się bardziej swobodne. Z tym że dźwięk nie będzie tak potężny. 

Napisano

Tak jak napisał s4home nad daje dużo mięsa, potężniejszy dźwięk, a CXA da dużo więcej przejrzystości, szczegółów, świeżości choć nieco mniej basu (w porównaniu). Czy go wystarczy do Twojej muzyki - ciężko powiedzieć. Mi np przy cięższym metalu nieco dołu brakowało.

Napisano

Nie zmieniaj, w Twojej konfiguracji i preferencjach niekoniecznie będziesz zadowolony. Jeśli chcesz iść zdecydowanie do przodu, poszukaj innego wzmacniacza, chociaż moim zdaniem większy progres uzyskasz przy zmianie kolumn.

Napisano (edytowany)
14 godzin temu, Q21 napisał:

Nie zmieniaj, w Twojej konfiguracji i preferencjach niekoniecznie będziesz zadowolony. Jeśli chcesz iść zdecydowanie do przodu, poszukaj innego wzmacniacza, chociaż moim zdaniem większy progres uzyskasz przy zmianie kolumn.

Tez jestem tego samego zdania wzmacniacz zostaw i zmien kolumny.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano (edytowany)

Szkoda mi je troche sprzedac bo pewnie za duzo za nie dostane pomimo iz maja 2 lata i sa jak salonowe.

Mam jeszcze pytanie. W tym zestawie mam tez Chromecast audio. Jak najlepiej je podlaczyc by jakosc dzwieku z niego byla najlepsza?

1 Bezposrednio do Wzmacniacza jack-jack

2 ewentualnie jack-2rca?

3 Czy moze do Daca optycznym mini toslink-toslink

4 ewentualnie mini jack - coax?

W Dac mam tylko po jednym wejsciu coax i optycznym a chce jeszcze tv podlaczyc do niego tyle ze tv ma wyjscie wylacznie optyczne i nie chce mi sie co chwila przepinac kabli.

Edytowano przez Motylferbi
Napisano

Słuchałem 1 i 2 gdyz optyk mialem zajęty od tv. Jest tylko jedno optyczne jak pisalem i musze przepisać za kazdym razem  ::/ nie ma jakiejs innej opcji bez przepinania? Szkoda ze dac nie ma dwoch optycznych wejsc.. 4 rozumiem nie mozna jakos wykorzystać.? Z tv badz cheomecastem?

Napisano (edytowany)
48 minut temu, Motylferbi napisał:

Słuchałem 1 i 2 gdyz optyk mialem zajęty od tv. Jest tylko jedno optyczne jak pisalem i musze przepisać za kazdym razem  ::/ nie ma jakiejs innej opcji bez przepinania? Szkoda ze dac nie ma dwoch optycznych wejsc.. 4 rozumiem nie mozna jakos wykorzystać.? Z tv badz cheomecastem?

Kup sobie TAKI konwerter i puść TV po coax do DACa, a Chromecasta bezpośrednio po optyku. Sam stosuje takie rozwiązanie do TV i działa bezproblemowo. 

Ewentualnie TAKI switcher.

Edytowano przez kukocz
Napisano

No widzisz o cos takiego mi chodzi wlasnie. Tylko teraz tak.

Rzecz jasna z chromecasta dźwięk bedzie lepszy niz z tv. A wg mojej wiedzy w dacu wejscie lepszej jakości to coax niz optyczne.

Zatem na moj rozum czy nie lepiej takim konwerterem podłączyć chromecasta do coaxa a tv puscic gorszym optykiem? Czy bez roznicy. Jestem bardzo ciekawy opinii kogos krowie na tym zna. 

Napisano

Zależy od konkretnego urządzenia. Trzeba by połączyć pod analizator i pomierzyć. Czasami coax wychodzi ciut lepiej niż optyczny ale to nie jest regułą. Na forum ASR nie znalazłem testów tego modelu.
 Z drugiej strony wprowadzając dodatkowy konwerter w torze narażamy sygnał na kolejne zniekształcenia (dlatego zaproponowałem podpiąć pod konwerter TV zamiast chromecasta). Najlepiej będzie przetestować taką i taką opcję choć szczerze wątpię czy usłyszysz jakąkolwiek różnicę.

Napisano

Widzialem jeszcze taki konwerter z toslink na 2xrca tyle ze wtedy trzeba bezposrednio do wzmacniacza stereo podłączyć. Domyslam sie ze teoretycznie lepszy dźwięk uzyskam przez dac No ale pewnosci nie mam.

W sumie to ciekawy jestem czy dac poprawi jakość dźwięku z tv poprzez taki konwerter w porownaniu do połączenia tv ->konwerter->wzmacniacz

Napisano

Konwerter z Toslink na RCA to po prostu DAC i tego typu urządzenie na pewno nie będzie tak dobre jak Twój DAC. TV to i tak przeciętne źródło dźwięku, ale jestem zdania że konwersja z Toslink>Coax>Twój DAC i tak będzie lepsza niż tani konwerter (DAC) z Toslink>RCA. 

Napisano

Może jest coś na lokalnych serwisach aukcyjnych? Nie szukałem.
Nigdzie nie napisałem, że dodatkowy konwerter może cokolwiek poprawić :) Co najwyżej nie pogorszy go na tyle, żeby było to słyszalne. Dlatego zaproponowałem, żeby to TV podpiąć przez konwerter, a chromecasta bezpośrednio (bo zakładam, że to z niego chcesz uzyskać najlepszą jakość dźwięku).

Napisano
18 minut temu, S4Home napisał:

Nie kupuj jakiegoś badziwengo DACa skoro masz całkiem dobry w CXA.

Lepiej zmienić sygnał z optyka na coaxial.

Nie mam cxa tylko q-dac. To jak mam zmienic sygnał optyczny z tv do coaxiala w dacu? Jesli o to chodzi..