Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

No i się kurna nigdy nie dowiem jak grają kable , a byłem tak blisko :) 

Ale dzięki za zaangażowanie.

Odgrzebane w audiofile dyskutują. Temat czy słyszysz różnice między MP3 a FLAC..........

Zobaczymy. Nigdy nie mów nigdy. 

Napisano

Tak, zdaje sobie sprawę.  Jestem ciekaw jaka będzie różnica w odsłuchu np. między takim Chord Clearway albo Kimbe 8PR, a Tellarium Black. I czy różnica będzie warta dołożenia większej ilości złotówek.

Wypożyczę

głośnikowe: Chord Clearway, Kimbe 8PR, Tellarium Blue i Black 

interkonekty:  Nordost,  Inakustik, Albedo Blue, (i tu mnie również kusi Tellarium )

Coś jest jeszcze warte uwagi w przedziale cenowym do Tellarium?

Napisano

No takich długości nie pożyczysz. Rozumiem że na czas odsłuchu musisz  "zbudować" inny układ.

Interkonekty spoko. Ale wątpię żeby ktoś miał obcięte kawałki z metra takich długości. O zarobionych raczej nie ma mowy. Ja mam do pożyczenia obcięte kawałki clearwaya i Kimbera ale nie takie długie.

• 6 months later...
Napisano
Dnia 16.09.2019 o 15:22, tomek4446 napisał:

A zwróciliście Panowie uwagę jak mały odsetek ludzi którym doradzano kable się potem odzywa na forum ? Dlaczego nie ma wypowiedzi , mówili , że kabel X poprawia bas i dziękuję za poradę , poprawił itp. Jakoś dziwnie następuje cisza w eterze ? 

Abym nie trafił do tego większego odsetka "pytał i przepadł", na dzień dzisiejszy zdecydowałem się na: 

kabel głośnikowy: Kimber 8PR bez konfekcji (wkręcony bezpośrednio we wzmacniacz i kolumny), ostatecznie wyszło 12 metrów. Kawał kabla. Jest moc, przestrzeń, myślałem, że będzie za ciemno ale jest ok. 

RCA: Tellurium Q Black. Moc, przestrzeń, szczegóły, fajniejsza scena. Miał to coś. W przypadku pozostałych słuchanych zawsze czegoś brakowało.

Zasilanie: Gigawatt PF-1e + kabel LC-1 EVO + Wireworld Stratus 7 + Tomanek DCB-1

Z proponowanych tutaj słuchałem jeszcze:

Chord Clearway - neutralny, płaski, nijaki, gorzej niż Qed Silver Anniversary XT
Albedo Blue - więcej szczegółów niż posiadana Melodika Purple Rain, czysty, bardzo przyjemny, choć ewidentnie do srebra mi coraz dalej
Nordost Lighting - subiektywnie gorzej niż Melodika Purple Rain, dźwięk stłumiony płaski, nic interesującego. 
Inakustik - jak na mnie za mało średnicy i coś dziwnego z basem zaczęło się dziać. Saksofon dziwnie brzmiał

Tellurium Q Black i to jest dla mnie dźwiękowo numer 1. Niestety zaważył 1 metr. 11 metrów jeszcze bym udźwignął natomiast 12 już nie. Na zamówienie, jedzie prosto z fabryki.
Dodatkowo kabel leży pod wyjściem na taras.  I tu Kimber jednak wydaję się być bardziej nieśmiertelny.

Tak zasilanie ma znaczenie. Zauważalnie poprawiło bas. Bardziej kontrolowany nic mi nie dudni w 50m2. A wcześniej się zdarzało. Czystsze wszystko się zrobiło.

Wszystko wybrane, zdroworozsądkowo jak dla mnie, z pewnymi kompromisami ale reasumując jestem zadowolony.

Wcześniej przez chwilę system grał w bloku, salon niecałe 20 m2.  I tu moje zaskoczenie. Myślałem, że w 50m2 będzie trzeba regulator rozkręcić bardziej niż w bloku. Żeby uzyskać ten sam poziom głośności. Ale nie. Godzina 9 i jest optymalnie. Natomiast bardzo wszystko nabrało przestrzeni. W małym pomieszczeniu wszystko było "zduszone". Słychać więcej. 

Jeszcze tak na koniec. Melodika wcale nie jest taka zła :)

pozdrawiam

Napisano
20 minut temu, ssskorpionixxx napisał:

Abym nie trafił do tego większego odsetka "pytał i przepadł"

Niezależnie od moich poglądów na temat kabli wszelkiej maści , podziwiam , że Ci się chciało. Tak to powinno wyglądać.

25 minut temu, ssskorpionixxx napisał:

ale reasumując jestem zadowolony.

i to jest bezcenne :)