Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej,

Już od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna gramofonu i w końcu jestem. :)

Szukam sprzętu pod Harmana 3390, którego do tej pory używam w połączeniu z STX 130-f z odtwarzaniem głównie z komputera poprzez DAC. Wiem, że głośniki nie są wspaniałe i też czeka je zmiana. :(

Chciałbym wydać do 1500 zł, nie szukam pół środków, więc jeśli miałbym dopłacić trochę więcej za dużo lepszy dźwięk, dajcie znać. 

+ Cudownym dodatkiem z Waszej strony będzie polecenie jakiś kolumn, które godnie zastąpią wieloletnie już STXy. :)

++ Zawsze doceniam dodatkowe zdanie "dlaczego" coś jest polecane. Jestem trochę skrzywiony jeżeli o to chodzi, a decyzję co do sprzętu podejmę pewnie za kilka miesięcy. :)

+++ Używki wchodzą w grę. 

W razie gdybym zostawił za mało informacji, proszę o wskazanie co jeszcze powinienem poruszyć. :)

Dzięki!

ps

Edytowano przez Somnam
Dodanie informacji
Napisano (edytowany)

Rozumiem że chcesz korzystać z wbudowanego(w twoim harmanie) przedwzmacniacza gramofonowego.

Dobry dźwięk to niestety zwykle inwestycja w osobny przedwzmacniacz (ale to można dokupić później)

wkładka gramofonowa - ważne

Co do propozycji gramofonów używanych - przejrzyj wątki - często są tam konkretne propozcyje

Dużym zaufaniem mozna obdarzyć propozycje technics-a - bardzo solidne produkty których jest dużo na rynku więc i dawców części w razie czego jest dość dużo.

Bardziej audiofilsko to Lenco :)

Tylko nie wpadnij na pomysł kupowania nowego :) - to nie ta sama firma

szczerze polecam forum

https://www.winyl.net/index.php

dlaczego? Bo tam są maniacy ;)

często jest dużo ogłoszeń o sprzedaży od znanych na forum ludzi. Często te same gramofony które sa aktualnie sprzedawane, były opisywane na forum, co w nich serwisowano, wymieniono itd.itp.

Ogromna kopalnia wiedzy i podpowiedzi. Dzięki temu kupiłem dobrą wkładkę za około połowę krajowej ceny sklepowej :)

Edytowano przez Fafniak
Napisano
Dnia 20.09.2019 o 22:17, Somnam napisał:

Cieszę się , że zainteresowałeś się torem analogowym. Co do wyboru drapaka to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy będziesz miał czas na to urządzenie. Bo jest tak , jak ma odtwarzać płyty przy minimalnej ingerencji z Twojej strony, czyli taki CD tylko na czarny krążek, to w Twoim budżecie są nowe ślicznie wyglądające nowiutkie gramofony. Grać będzie , dźwiękiem tym samym , bo jesteś właściwie skazany na jedną wkładkę ,ale w instrukcji stoi , że wyjmujesz z pudełka i ...gra. Opcja druga to już normalny gramofon , ale w tzw. full automacie / choćby mój niedawno sprzedany Universum F 2095/ , gramofon już wymagający kalibracji , z wymiennym headshellem , wkładkami itd. ale komfort polega na tym , że wciskasz " start" i ...zapominasz , bo ramię samo się uruchomi , na końcu płyty wróci , obroty reguluje quartz / lub manualnie/ , i masz jeszcze  powtarzanie. I trzecia opcja to gramofon półautomatyczny / ramię wraca na końcu płyty/ lub w pełni manualny. Te dwa ostatnie warianty wymagają już wiedzy / ale nie trzeba kończyć specjalnych studiów :) / i cierpliwości. Po za tym gramofon to akcesoria , a więc waga , szablony, płyta testowa, myjka do płyt, płyn antystatyczny , szczoteczki do czyszczenia igły i płyt .

Chciałbym wydać do 1500 zł, nie szukam pół środków, więc jeśli miałbym dopłacić trochę więcej za dużo lepszy dźwięk, dajcie znać. 

Za tą kwotę można już kupić naprawdę przyzwoity gramofon , a o dźwięku i tak decyduje wkładka . Ceny wkładek oscylują od 100 zł do ok. 40k. zł. 

Kupując wkładkę warto spojrzeć ile kosztuje igła , wkładkę otrzymujemy wraz z igłą, ale jest to element ulegający zużyciu i potem może się okazać , że igła kosztuje prawie tyle co wkładka :) 

Na razie nie inwestował bym w przedwzmacniacz gramofonowy , podłącz do HK i będzie dobrze.

Przykłady :

https://allegro.pl/oferta/gramofon-pionner-pl-516x-8477045104

https://allegro.pl/oferta/technics-sl-1510-rasowy-gramofon-7993506931

https://allegro.pl/oferta/potezny-sony-ps-636-flagowyl-audiofeel-studio-7909789462

https://allegro.pl/oferta/technics-sl-qx300-8075420108

Napisano

Hej,

Szukam sprzętu pod Harmana 3390, którego do tej pory używam w połączeniu z STX 130-f z odtwarzaniem głównie z komputera poprzez DAC. Wiem, że głośniki nie są wspaniałe i też czeka je zmiana. :(

+ Cudownym dodatkiem z Waszej strony będzie polecenie jakiś kolumn, które godnie zastąpią wieloletnie już STXy. :)

++ Zawsze doceniam dodatkowe zdanie "dlaczego" coś jest polecane. Jestem trochę skrzywiony jeżeli o to chodzi, a decyzję co do sprzętu podejmę pewnie za kilka miesięcy. :)

+++ Używki wchodzą w grę. 

W razie gdybym zostawił za mało informacji, proszę o wskazanie co jeszcze powinienem poruszyć. :)

Dzięki!

ps

Cześć,

W budżecie którym planujesz przeznaczyć z nowych gramofonów, proponujemy Regę Planar 1 i Pro-Jecta z nowej serii T-1. Całkiem przyjemne gramofony na początek. Jeżeli spodoba Ci się zabawa z czarną płytą,  z czasem będziesz mógł wymienić wkładkę na coś lepszego. Nie mniej jednak na początek wystarczy. Śmiało możesz je skonfrontować ze starszymi modelami w podobnym pułapie cenowym, z naszego doświadczenia wcale nie wypadają gorzej, wręcz przeciwnie :)

Pozdrawiam i zapraszamy na prezentację.

Q21.r

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

z czasem będziesz mógł wymienić wkładkę na coś lepszego.

Ok. mam kilka pytań , jakie wkładki proponujecie zamienne, w Redze Planar 1, do montowanej fabrycznie Regi Carbon? Jak skalibrować Regę po wymianie wkładki , jaki jest overhang dla tego ramienia i jaki jest zakres przesuwu wkładki na niewymiennym headshellu , czy przy lżejszych lub cięższych wkładkach zadziała automatyczny antyscating i na czym polega automatyczny antyscating  , rozumiem , że mogę zamontować dowolna wkładkę , ustawić dowolna siłę nacisku i działa. Co z ustawieniem VTA , czy można regulować wysokość ramienia ?

Napisano
9 godzin temu, krisdebowski napisał:

za 1000 zł mam na giełdzie pro-ject debut 3 + nad pp2. z wyposażeniem, w kartonach

Zacznę od końca , NAD Pp2 to niezły pre gramofonowy i wg. mnie warto kupić , co do gramofonu to jak już wcześniej pisałem nie jestem fanem gramofonów z ramieniem ze sklepanej rurki na końcu , headshell powinien być wymienny byśmy mogli swobodnie operować wkładkami poszukując swojego brzmienia. Producent a raczej sklep podaje ustawienie overhang 22 mm , i dla fabrycznie montowanej wkładki Ortofona jest to zapewne możliwe , ale czy dałoby się ustawić przy Shure to już wątpię . A i jeszcze taka ciekawostka, właśnie wszedłem na stronę drugiego sklepu i już parametr overhang zmienił się przy tym samym ramieniu do 18,5 mm :) W efektywnej masie ramienia też są podane różne parametry .

https://nautilus2.pl/index.php?route=product/product&product_id=6454

https://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/PRO-JECT_AUDIO_SYSTEMS/GRAMOFONY/DEBUT_III__DC__PIANO?bid