Fafniak Napisano 30 października 2019 Udostępnij Napisano 30 października 2019 A jesteś pewny prawidłowości skali? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 października 2019 Udostępnij Napisano 30 października 2019 6 godzin temu, Marlboro napisał: Akurat w tym zestawie, do którego teraz chcę dobrać wkładkę chcę mieć najlepszą wkładkę na jaką mnie stać, bo (i) nie mam wątpliwości, że zauważę różnicę Nadal twierdzę , że chcesz po prostu wydać trzy kafle i tyle, by mieć wkładkę za trzy kafle, ale to nie moja sprawa. Pisałem już wkładki dobiera się pod brzmienie systemu, a nie pod kątem ceny, moja ADC za 650 zł "gra" gatunek typu rock , metal , hard rock o niebo lepiej niż Goldring za 2400 zł. 6 godzin temu, Marlboro napisał: czy jeśli chodzi o słuchawki A na tym to akurat się nie znam , mam Senki HD650, ale rzadko na nich słucham , wolę dźwięk z kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 31 października 2019 Udostępnij Napisano 31 października 2019 Kup sobie 2 gramofon, półautomat, lub pełen automat. Jakiś tani. Używany. I wtedy zacznie się zabawa 😁. Kilka headshelli ze 3 tanie wkładki. Jakbyś chciał pomożemy coś wybrać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2019 Udostępnij Napisano 31 października 2019 (edytowany) 3 godziny temu, 1Ender napisał: Kup sobie 2 gramofon, półautomat, lub pełen automat. Jakiś tani. Używany. I wtedy zacznie się zabawa 😁. Kilka headshelli ze 3 tanie wkładki. Jakbyś chciał pomożemy coś wybrać. Pozdrawiam Dajże spokój. Człowiek ma fajnie wyglądający gramofon. Ma kasę na wkładkę wystarczy znaleźć sklep który mu prawidłowo zainstaluje i skalibruje Ortofon black to niezła propozycja a q21 deklaruje że prawidłowo ustawi Można poszukać Nagaoka mp 500 lub 300 Kwestia po prostu czy przy ograniczonych możliwościach przesuwu na ramieniu - da radę prawidłowo je ustawić Ja sprowadziłem z Japonii MP200 za ok 1100zł Jeżeli chcesz kupić u nas w sklepie to mieścisz się w 2000zł + montaż (chociaż część sklepów oferuje montaż w cenie przy droższych wkładkach) Wkładki MC zwykle mają niewymienne igły Edytowano 31 października 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 31 października 2019 Udostępnij Napisano 31 października 2019 Marantz TT15S1 to całkiem fajny gramofon. Jego mankamentem jest tylko headshell, który trochę ogranicza możliwość ustawienia kąta prowadzenia wkładki i tzw. przesięgu. Można to jednak obejść. Są dwie możliwości: - spiłować dwa trzpienie, wystające z części headshella przykręconego bezpośrednio do wkładki (zaznaczone na zdjęciu), - dorobić u jakiegoś ślusarza taki sam element, tylko pozbawiony tych trzpieni. Dzięki temu będziemy mieli możliwość zamontowania dowolnej wkładki Jeżeli chodzi o wybór MM czy MC... cóż, ja zwykle w takich momentach proponuję wejście we wkładki MC. Pomijam już sam fakt konieczności posiadania preampa MC. Przy takim budżecie jak Twój @Marlboro, można już kupić naprawdę przyzwoitą MC, np. AT OC9 lub Ortofon Rondo Blue. Wybór zależy od tego jakiego dźwięku szukasz (ciepło, klimat, czy analityczność i chirurgiczna precyzja). A kalibracja wkładki to nie tylko ustawienie siły nacisku. Warto się tu dokładnie przysiąść i precyzyjnie ustawić kąt prowadzenia, przesięg i azymut oraz VTA (o ile jest to możliwe w danym gramofonie). Im lepsza wkładka i im ostrzejszy szlif, tym ważniejsza jest poprawna kalibracja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 Dnia 30.10.2019 o 20:40, tomek4446 napisał: moja ADC Jaka to wkładka?...szukam do systemu po jasnej stronie mocy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 9 minut temu, ziko369 napisał: Jaka to wkładka?...szukam do systemu po jasnej stronie mocy... Zadajesz pytanie na które nie ma odpowiedzi Wkładka tworzy całość z resztą toru , ja mam raczej "ciepełko", więc ADC zakładam , gdy odpalam kolekcję Depp Purple , Saxon , Whitesnake ,AC/DC itd. a więc ciężkiego brzmienia. ADC równoważy ciepło Yamahy oraz Dali i dźwięk staje się bardziej ostry i liniowy. Ale powtarzam tak dzieje się u mnie , określanie sygnatury dźwięku wkładek w oderwaniu od reszty toru nie ma sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 16 minut temu, tomek4446 napisał: określanie sygnatury dźwięku wkładek w oderwaniu od reszty toru nie ma sensu. W to nawet nie wątpię...masz dźwięk systemu po drugiej stronie barykady... A więc nie dla mnie ta wkładka... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 1 minutę temu, ziko369 napisał: W to nawet nie wątpię...masz dźwięk systemu po drugiej stronie barykady... Do ciepłego , bardzo muzycznego grania zakładam Shure M91 ED , tracę na detaliczności , za to dźwięk wypełnia cały pokój i można słuchać bez końca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 (edytowany) 7 minut temu, tomek4446 napisał: Shure M91 ED O taki dźwięk mi chodzi...od detali mam tor cyfrowy... 😉 Edytowano 5 listopada 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 @ziko369 @tomek4446 😁 Potwierdzam, mam tę wkładkę. Świetna, niestety w moim systemie jest trochę za ciemno, ale poza tym dźwięk rewelacyjny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts