Skocz do zawartości

Wymiana starych klocków na all-in-one 5-6 tys? Ma to sens?

Recommended Posts

Napisano

Cześć wszystkim,

Zwracam się do Was z gorącą prośbą o pomoc w moim przemyśleniach i ewentualnym wyborze. Większość z Was przesłuchała duuużoo więcej sprzętu niż ja przez swoje życie :)

W salonie ok 25m2 z otwarą kuchnią mam:

- kolumny podłogowe B&W 603 S3

- wzmacniacz Primare A20 mk2 2x70W 8Ohm dwa monoblocki

- CD Marantz 6004

- streamer Yamaha NP-S303

- odnowiony i ładnie grający gramofon Dual 721 z wkładką Shure V15 Type III

- przedwzmacniacz gramofonowy Art DJ PRE II

- telewizor podłączony do Primare przez Fiio D03 

- słuchawki Sennheiser RS180 podłączone do wyjścia PREOUT Primare

w sumie dużo kabli i zasilaczy....

Sprzęt służy jako podstawowe audio dla telewizora oraz do słuchania. Primare wydaje się dawać rady z napędzeniem tych kolumn - dźwięk mi odpowiada, głośność w zupełności wystarczająca (rzadko przekraczam pół skali)

Muzyka której słucham to w zasadzie prawie wszystko. Instrumenty (Jazz, pianino), rock, hip-hop, drum&bass też czasami. Lubię dobry bas - Marcus Miler, Victor Wooten, nie pogardzę też dobrym wokalem. No w sumie prawie wszystko :)

Co mi chodzi po głowie? - Wymiana części z tych klocków na jedno urządzenie all-in-one za ok 5000-6000 tys

- kolumny oraz CD zostają

- zamienić Primare, przedwzmacniacz gramofonowy, FiiO D03 oraz streamer Yamaha na jedno urządzenie all-in-one.

- moje wstępne typy:

= nowy Marantz PM7000N

= NAD C368 (ew C388 ale to już drożej) + moduł BluOS

= Cyrus ONE Cast

Zależy mi na tym, żeby dźwięk z nowego rozwiązania nie był gorszy od obecnego, pewnie w przypadku gramofonu i telewizora i tak będzie lepszy. Potrzebuję czegoś co w miarę dobrze zgra się z kolumnami. Dodatkowo zależy mi na wyjściu PREAMP ze wzmacniacza do podłączenia słuchawek RS180 (czy nowy Marantz to zapewnia przez wyjście RECORDER ?

Pozdrawiam serdecznie,
Michał

P.S. Dziękuję q21 za dotychczasowe uwagi

Napisano

Oprócz tych opcji dorzucę jeszcze jedną,żeby zamieszać. Może NAD c658 ? Zalatwi Ci to przedwzmacniacz, streamer, DAC, wzmacniacz słuchawkowy i pre gramofonowe,  a skoro brzmienie primare z kolumnami b&w Ci opowiada to można je zostawić.

Napisano

Ten NAD c658 w sumie trochę kusi. Nie miałbym co prawda jednego 'klocka' tylko dwa, ale jakość dźwięku z tych dwóch (Primare jako wzmacniacz + robiący wszystko C658) byłaby pewnie lepsza niż z jednego urządzenia all-in-one. Naciągnąć trochę budżet i kupić jeszcze kartę MDC-HDM2 do której podpiąć 3 urządzenia AV i TV na wyjście...? Dźwięk też byłby pewnie lepszy niż z wyjścia optycznego z TV...

Ma ktoś c658? Przejrzałem cały wątek na https://www.avsforum.com/forum/90-receivers-amps-processors/3038854-official-nad-c658-thread.html - trochę ludzie narzekają, ale parę poprawek już wydali przez ostatni rok - także wydaje się, że jest to już całkiem dopracowany product. No i Dirac może być też ciekawy...

Napisano

Poza NAD C368, Cyrus One Cast i Marantz PM7000N, może spójrz także na Primare I15 Prisma, szczególnie jeśli odpowiada Ci charakter grania Primare.

A najlepiej wpadnij do nas na odsłuchy, mamy wszystko powyższe urządzenia, porównasz je w jednym miejscu a które będziesz chciał, wypożyczysz do domu. Zapraszam.

Napisano

Pod gramofon to skłaniałbym się raczej w kierunku PM7000N - ma bardzo przyzwoitą sekcję Phono, chyba tą samą co w PM8006. NAD C368 z BluOS to przede wszystkim bardzo dobre funkcje sieciowe. Jak dla mnie absolutny top na poziomie z Sonosem, ale ludzie narzekają na sekcję analogową, tak więc sprawdź ze swoim gramofonem zanim kupisz.

Napisano (edytowany)

Hmm - dzisiaj posiedziałem z 1,5h-2h i porównywałem to co mam u siebie (tam gdzie możliwe Tidal HiFi lub Master). 

Pod Primare podpięte: CD Marantz 6004, gramofon Dual 721 wkładka Shure V15 przez Art DJ Pre II, streamer Yamaha NP-S303 i telefon z Dragonfly Cobalt.

1) Nick Cave - Red Right Hand

- najsłabiej Yamaha NP-S303

- CD całkiem dobrze - nawet bardzo dobrze - podpięte analogiem bo Primare A20 to tylko analog.

- najlepiej telefon przez Dragonfly Cobalt - chociaż tylko ciut lepiej niż CD

2) Dire Straits - Money for Nothing

- nasjłabiej znowu Yamaha

- telefon 2-gie miejsce

- wyraźnie wygrał Dual na LP

3) Breakout - Gdybym był wichrem

- Yamaha znowu najsłabiej

- 2-gie miejsce Dual i LP - nie wiem czy to wina słabo nagranej płyty czy przedwzmacniacza Art DJ Pre II ???

- wygrywa telefon z Dragonfly Cobalt

Generalnie słuchałem paru innych kawałków i telefon z Cobaltem 'rozwala' Yamahę - wszytko słuchane przez Tidal. Większa przestrzeń, dynamika i selekcja dźwięków. Czasami ciut za dużo góry.... - no ale nowiutki jest - może coś się zmieni....

Jak się tego nie porówna to wszystko niby gra całkiem OK. Ale jak się porówna na tym samym utworze to zaczyna być słychać różnicę :)

Co jak co, ale Cobalt robi fajną robotę :)

Wynika z tego, że jest co poprawiać. Chociaż powoli zaciera się pierwotny zamysł zmniejszenia ilości klocków :(

Pzdr,
Michał

Edytowano przez Michal C
Napisano

Faktycznie u ciebie to mamy do czynienia ze zlepkiem sprzętu. Jak mniemam to zbierałes go partiami i dokładałes kolejne segmenty.

Ciekawi mnie kwestia że primare odpowiada ci dźwiękowo z bowersami. Mi to połączenie nie leży i jak bym miał ci coś doradzić to szedł bym w Cyrus cast. Tu połączenie było by lepsze. Ale jeśli chcesz zostać róży obecnym go faktycznie i15 prisma.

Pozostaje do twojej dyspozycji.

Zapraszam na odsłuch.

Napisano

Primare i Bowersy kupiłem już dosyć dawno - 18 czy 19 lat temu :) Przyzwyczaiłem się do tego dźwięku a i nie miałem okazji słuchać innych zestawów za bardzo. Kiedyś kolaga wpadł z równie starym chyba Rotelem (nie pamiętam jaki model) i Bowersy lepiej grały z Primare.

Zastanawiam się dalej nad urządzeniem all-in-one, ale w sumie za około 5-6 tyś to tylko Marantz PM7000N spełnia moje wymagania - nie wiem tylko jak się zgra z Bowersami.

- Cyrus One Cast - ciut za mało złącz i nie przekonuje mnie Google cast - wolę inne rozwiązania - Musiccast mi odpowiada i czegoś podobnego szukam.

- Primare I15 Prisma - brak phono (to mógłym przeżyć), ale nie ma opcji podłączenia słuchawek, nie ma PRE OUT - a to muszę mieć

- NAD 368 lub 388 też spełnia wymagania, ale sam nie jestem przekonany.

W sumie najbardziej rozwojową opcją jest kupienie NAD C658 i podłączenie pod Primare. W przyszłości mógłbym Primare zastąpić jakąś końcówką mocy.

Jak wypada wejście phono w tym NADzie?

Napisano

No i do dyspozycji masz dirac live. :)

potrafi to zdziałać na prawdę wiele. Nie testowałem na tymu rządzeniu ale na arcamie. Różnica olbrzymia.

czy ktoś miał przyjemność tudzież nieprzyjemność dłużej obsługiwać tego nada z poziomu aplikacji? Bo ja tego nie robiłem. Ciekaw jestem jak pod tym kątem stoi. 

Napisano

Lekko naciągając budżet jest jeszcze Peachtree Nova 150. Ma wszystko co mi potrzeba i na początku roku ma się pojawić moduł WiFi do niego.

TopHiFi pewnie będzie wiedział jak to się zgrywa z Bowersami :)