Drago_02 Napisano 7 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2019 Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące plików DSD. Chciałbym używać komputera jako odtwarzacza. Używam AIMP który świetnie sobie z DSD radzi. Amplituner którego używam to Denon 6500h. Po podłączeniu pendrive z plikami DSD do Denon amplituner rozpoznaje pliki i je odtwarza bez problemu. Pytanie jak podłączyć kompa do amplitunera żeby przesłać pliki tak żeby Denon rozpoznał je jako DSD (jaka karta ? poprzez HDMI ?). Będę wdzięczny za sugestie i w miarę łopatologiczne wyjaśnienie. Pozdrawiam Robert Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 8 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2019 (edytowany) Masz kilka możliwości,tak myślę: -przez USB (DSD na dysku zewnętrznym) -Bluetooth (lub AirPlay2 macOs) -Kabel optyczny (TOSLINK) Edytowano 8 grudnia 2019 przez S-Works Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 8 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2019 16 godzin temu, Drago_02 napisał: Używam AIMP który świetnie sobie z DSD radzi. Nie wiem co rozumiesz przez "świetnie", ale AIMP nie odtwarza plików DSD natywnie, tylko konwertuje je na PCM. Zatem finalnie nie słuchasz DSD tylko PCM. https://www.aimp.ru/forum/index.php?topic=60081.0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drago_02 Napisano 8 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 2019 marecki, nie wiedziałem dziękuję za spostrzeżenie. Możesz zasugerować jakiego programu użyć ? S-Works rozumiem ,że masz na myśli podłączenie dysku prosto do amplitunera ? Bluetooth z tego co się orientuję wprowadza dodatkowe zakłócenia (szumy) a chciałbym tego uniknąć , jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Kabel optyczny nie próbowałem, ale tak jak pisałem chciałby przesyłać pliki z komputera musiałbym się zaopatrzyć w wyjście optyczne (da się zrobić) tylko czy aby na pewno tego rodzaju sygnał (DSD) można przesłać przez optyka ? Przykładowy plik ([DSF] [5:28] Phil Collins - A1 In The Air Tonight </5644 kHz/11290 kbps/441,63 MB/>) Może to ktoś potwierdzić ? A co HDMI ? Mam niewielki starszy komputer który chce przeznaczyć do odtwarzacz plików muzycznych oraz filmów czy też koncertów po za wyjściem analogowym z karty muzycznej i VGA z grafiki (obie karty wbudowane) komputer nie posiada wyjść cyfrowych. Zastanawiam się czy można by zainstalować dodatkową kartę graficzną z wyjściem HDMI 1.4 lub nowszym przez które można by przesłać sygnał cyfrowy do amplitunera. Czy pozwoliłoby to na odtwarzanie filmów 4K i wielokanałowego dźwięku oraz DSD ? Pewnie sam do tego dojdę prędzej czy później ale z chęcią zapoznam się z Waszymi sugestiami/doświadczeniami. Dzięki i pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 8 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2019 Polecam po prostu DAC z wejsciem USB i obsługą DSD. Komputer podłączasz do DAC kablem usb. DAC do wzmacniacza podłączasz zwykłym kablem RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2019 (edytowany) Dsd tylko z dac po rca a z kompa usb audio kablem usb a-b. Tania opcja dac z odczytem dsd Np topping d10. Pzdr Edytowano 8 grudnia 2019 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2019 Denon 6500 to amplituner kina domowego. Dlaczego koniecznie chcesz odtwarzać na nim pliki dsd które są stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2019 (edytowany) Też się zastanawiam jednak po co wnikać, jak to mówią klient nasz Pan 😉 trzeba Koledze poradzić. Pzdr Edytowano 9 grudnia 2019 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 9 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2019 13 godzin temu, Drago_02 napisał: Kabel optyczny nie próbowałem, ale tak jak pisałem chciałby przesyłać pliki z komputera musiałbym się zaopatrzyć w wyjście optyczne (da się zrobić) tylko czy aby na pewno tego rodzaju sygnał (DSD) można przesłać przez optyka ? Sorry,zagalopowałem się bo w moim macbook-u mam optyka w gniazdku słuchawkowym a w PC-tach tego raczej nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 9 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2019 (edytowany) 16 godzin temu, Drago_02 napisał: Możesz zasugerować jakiego programu użyć ? Najbardziej popularny jest Foobar 2000, ale wymaga instalacji dodatkowych wtyczek i konfiguracji. Jeśli nie chcesz się męczyć z konfiguracją to TuneBrowser, odtwarza DSD od razu po instalacji. Mogą też być Audirvana, Jriver i chyba Jplay. Sygnału DSD nie można przesłać przez optyka, w Twoim przypadku najlepiej skorzystać z wyjścia usb. Jeśli amplituner nie ma wejścia USB audio, to możesz zastosować konwerter USB-SPDiF. Na przykład taki: https://www.q21.pl/m2tech-hiface-two.html Ale nie wiem, czy można w ten sposób przesłać DSD. Edytowano 9 grudnia 2019 przez marecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 Dnia 8.12.2019 o 09:58, S-Works napisał: Masz kilka możliwości,tak myślę: -przez USB (DSD na dysku zewnętrznym) -Bluetooth (lub AirPlay2 macOs) -Kabel optyczny (TOSLINK) Wg specyfikacji na pewno AirPlay i chyba bluetooth nie przesyłają plików w jakości DSD, ale najwyżej CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts