Audio Autonomy Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 10 godzin temu, exepowered napisał: Co mogłoby być jeszcze przyczyną buczenia?Przy unitrze problemu nie było. Pewnie ta prowizoryczna przejściówka Zrób, tak jak @tomek4446 pisze, porządnie okablowanie i problem zniknie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Daj zdjęcia Wegi i pozostałych drapaków. 😁 @exepowered Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exepowered Napisano 10 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Wyślę foty jutro albo w niedzielę, bo jadę jeszcze odebrać tego Technicsa. Ogólnie ta Wega to wizualnie fajny stan. A dałem dokładnie 45EUR. Wyślę, że świetna okazja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 (edytowany) Sprawdź jeszcze przewody z ramienia w miejscu łączenia z wkładką. Tam też coś może nie łączyć. Spróbuj poruszać przewodami z wkładki. Wydaje mi sie, że problem też może tkwić w łączeniu masy. Kolejną przyczyną może być też przetarcie przewodów sygnałowych. Audio Autonomy ma rację - sprawdź CAŁE okablowanie. To buczenie (możliwe ze brum) jest przyczyną takiej atrakcyjnej ceny. Czasem warto lepiej zapłacić drożej, ale mieć ,,świety spokój,, i słuchać od razu, a nie dopiero za jakiś, bliżej nieokreślony, czas. Sam ostatnio mam mały problem ze sprzętem kupionym okazyjnie. Tyle tylko, że nie 45 euro, a kilkanaście razy drożej. Edytowano 10 stycznia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exepowered Napisano 10 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Okazyjna cena ale byłem świadomy, że być może będę musiał coś naprawić. Lutować potrafię, nawet jak będzie trzeba to wymienię komponenty układu. Lutowałem efekty gitarowe dosyć długo 😛 Dzisiaj idę zakupić parę kabli i zobaczymy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 19 godzin temu, exepowered napisał: Aktualne połączenie do testów to ucięty din i skręcony cinch A tak dopytam - mógłbyś rozrysować jak połączyłeś "na szybko" te cinche? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exepowered Napisano 10 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 (edytowany) Nie mam jak rozrysować, ale czerwona żyła do czerwonej, neutralny do neutralnego. To samo z żyłą białą. Tak czy inaczej, kupiłem właśnie dobrej jakości kabel przystosowany pod phono, oraz konektory neutrika. Zalutuję i dam znać czy brumienie zniknęło. Oprócz tego mam też nowy headshell z nowym okablowaniem. Gramofon dostanie też dzisiaj trochę dedykowanego smaru od pro-jecta. Edytowano 10 stycznia 2020 przez exepowered Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 4 godziny temu, Rega napisał: Sam ostatnio mam mały problem ze sprzętem kupionym okazyjnie. Co nabyłeś ? I co się dzieje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Odpowiedziałem w wiadomościach prywatnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 1 godzinę temu, exepowered napisał: Tak czy inaczej, kupiłem właśnie dobrej jakości kabel przystosowany pod phono, oraz konektory neutrika. Zalutuję i dam znać czy brumienie zniknęło. Jak czujesz się na siłach to wlutuj bezpośrednio kable ramienia do IC , pomiń styki na płytce , kabel uziemienia wyprowadź z punktu masy w gramofonie , tam też wlutuj ekran / ekrany / kabla IC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exepowered Napisano 11 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 (edytowany) Kable wymienione, ale głównym problemem brumienia okazał się headshell z pośniedziałymi stykami czego wcześniej nie zauważyłem. Wega dostała nowy headshell, kabelki i została nasmarowana. Gra jak nowiutka, udało mi się z tą promocyjną ceną 😛 Na odbiór Technicsa umówiłem się na inny dzień. @1Ender prosiłeś o zdjęcia VID_20200111_142855.mp4 Edytowano 11 stycznia 2020 przez exepowered Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 (edytowany) @exepowered Masz teraz piękny oryginalny gramofon. Gratulacje!! Kup sobie ze 2 oryginalne headshelle Sony. Będziesz mieć na zabawę z wkładkami. 😁 Ten co był zamontowany Sonego spróbuj naprawić, poczyszcić. Zawsze to lepiej wygląda z logo Sony lub Wega. Pozdrawiam PS. Z tego co słyszałem do smarowania drapaków używa się 2 lub 3 rodzai smarów. @Audio Autonomy prawda to? Edytowano 11 stycznia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exepowered Napisano 11 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Tam był headshell zmieniony na jakiś JVC... Kupię oryginalne headshelle na pewno. Za jakiś czas będę chciał w to włożyć wkładkę Nagaoka MP110. Wczoraj kupując kable w sklepie HIFI miałem okazję porozmawiać z gościem i jej posłuchać. Mówi, że będzie dobrym zakupem do tego drapaka, biorąc pod uwagę muzykę jaką słucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Nie szalej 😁!!! Wkładkę kupuje się pod rodzaj muzyki i preferencji dźwiękowych. Najpierw upewnij się że ten typ spełni Twoje oczekiwania. W doborze wkładek pomogą koledzy. @Audio Autonomy , @tomek4446 , może kolega @Rega i może @Fafniak Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 (edytowany) @1Ender- nie przeceniaj moich wiadomości. Na pewno nie pomogę w doborze wkładek. Po prostu nie znam się na nich i nie mam pojęcia jak która brzmi i do jakiej muzyki jest odpowiednia. Moje doświadczenia z drapakami są zbyt małe, aby doradzac Kolegom. Sam posiadam trzy i dwóch nawet nie wypróbowalem. Polecam kontakt z Kolegą Audio Autonomy - to fachowiec od drapaków. Na pewno pomoże po bezpośrednim zwróceniu się do Niego. PS Na początek proponuję AT-95. To dobra wkładka do prób i eksperymentowania. Nie jest droga i zapewni nienajgorszą jakość w stosunku do ceny. Edytowano 11 stycznia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exepowered Napisano 11 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Właśnie teraz używam At95, będę chciał zrobić wkrótce upgrade Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 (edytowany) No to chyba trafiłem z umiejscowieniem źródła brumienia😊. U mnie kiedyś było podobnie. Znalazłem problem po kilkunastu minutach. Jednak po jakimś czasie znowu pojawił się przydźwiek i tu już byłem bezradny. Zaradził fachowiec czyli Audio Autonomy. Pozdrawiam. Edytowano 11 stycznia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 16 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2020 Dnia 11.01.2020 o 14:52, 1Ender napisał: PS. Z tego co słyszałem do smarowania drapaków używa się 2 lub 3 rodzai smarów. @Audio Autonomy prawda to? To zależy od konstrukcji gramofonu. W różnych gramofonach są potrzebne różne smary, a w niektórych nie trzeba ich praktycznie w ogóle... jedynie do windy. Różne smary stosuje się do różnych silników. Windy też potrzebują smarów o różnych lepkościach. Sam mechanizm (jeżeli takowy istnieje w gramofonie) zwykle można smarować jednym smarem. Łożysko talerza potrzebuje jeszcze innego smaru (zależnie od konstrukcji) @exepowered - gratuluję zakupu gramofonu! Jeżeli chodzi o wkładki, to Nagaoka, to bardzo fajny trop. Warto pomyśleć o przeskoczeniu od razu na MP-150. Na Allegro widziałem ostatnio używkę w cenie tylko trochę wyższej od MP-110 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2020 @Audio Autonomy Nagaoka pod jaką muzykę? Jak to gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 16 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2020 W zasadzie każdej muzyki. Jak zwykle wszystko zależy od naszych preferencji co do brzmienia i od reszty sprzętu audio. Generalnie wkładki Nagaoka grają dosyć szczegółowo, ale nie męczą ostrą górą. Średnica jest dosyć przyjemna. Ogólnie dźwięk jest zrównoważony i wyważony. Moim zdaniem wśród wkładek MM, Nagaoka ma bardzo korzystny stosunek ceny do jakości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Mogę prosić o namiary do tego komisu w Łodzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Rozumiem, że pytasz o pana Piotra z HIFI https://www.facebook.com/hifimarket/?locale=pl_PL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 9 maja 2023 Udostępnij Napisano 9 maja 2023 Dnia 6.05.2023 o 21:41, Chilli napisał: Rozumiem, że pytasz o pana Piotra z HIFI https://www.facebook.com/hifimarket/?locale=pl_PL Tak, dziękuję 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts