mkk Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 No właśnie tego wyczaiłem dzisiaj, i na nim się chyba skończy. K mi wystarczy https://allegro.pl/oferta/intel-nuc-nuc8i5bek-core-i5-8259u-120gb-8gb-9255354769 Dzięki za rady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanielinie Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 (edytowany) Jak tu nie lubić Roona:) Ożywił ze zmarłych mojego Squeezboxa Touch. Kupiłem go 2011 roku za 180£. Do dzisiaj trzyma cenę Genialne urządzenie, moje pierwsze okienko do świata plików z muzą Roon wydobył go z głębokiej szuflady:) Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Edytowano 22 stycznia 2021 przez tanielinie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Mały ten NUC Instalacja ROCKA 10 min , widać że ROON ma amerykańskie korzenie. Wszystko ładnie opisane. Let's party Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Dnia 18.01.2021 o 06:16, marecki napisał: Szkoda, że nie jest to ładowanie indukcyjne. Zastanawiam się, czy z czasem nie będzie problemu z kontaktem tych dodatkowych styków w tablecie. Szkoda. Ale może jakiś czas wytrzyma. Dziś dostałem tego Lenovo Smart Tab M8. Styki w tablecie i stacji ładującej nie wyglądają najgorzej >>> Podłączyłem, ustawiłem i wszystko fajnie pokazuje. Nikt mi teraz nie powie, że mam streamer bez wyświetlacza >>> 45 minut temu, mkk napisał: Let's party 👍👍👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Ależ musi siać fajny ten roon kusisz... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 No fajny. Bardzo. Dopóki nie trzeba płacić 😓 Ale mam jeszcze 11 mcy opłacone. To już drugi rok licencji wykupiłem. Następnym razem kupię "lifetime" o ile wciąż będzie mnie cieszyć. A może za rok będzie coś nowego na rynku... Przypomniało mi się, ktoś kiedyś narzekał, że w Roon wszystko razem (stream + własne pliki) wymieszane. Wystarczy otagować swoje albumy / ja mam do tego tag "storage" / i wtedy pokazuje tylko moje albumy. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ostatnio zaciekawiło mnie "file info" w Roon. Po wybraniu pokazuje kilka rzeczy o pliku. Niektórych "track gain" , "album gain" nie do końca rozumiem. Tutaj przykładowy plik z płyty Fear Inoculum - Tool >>> Dynamic Range 19 - to rozumiem ale tych obok nie bardzo. Volume leveling mam wyłączony. Tutaj do poczytania o tym >>> https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/volume-leveling 1 godzinę temu, mkk napisał: Mały ten NUC Zapomniałem zapytać, z czym i jak masz podłączony NUC? Ja mam NUC > USB > DAC ale czytałem, że to nie po audiofilsku jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Frost Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 @JohnDoe Track gain to parametr poziomu głośności dotyczący konkretnego utworu. Album gain dotyczy poziomu głośności całego albumu aby zachować różnice w głośności poszczególnych utworów w albumie przewidzianego przez autora, który może celowo umieszczać cichsze i głośniejsze utwory w ramach jednego albumu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 12 minut temu, JohnDoe napisał: Zapomniałem zapytać, z czym i jak masz podłączony NUC? Ja mam NUC > USB > DAC ale czytałem, że to nie po audiofilsku jest. No ja jestem melomanem a nie audiofilem i też mam tak jak Ty Ale I3 Pro ma opcję end pointa i lvds..... może się szarpnę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joseph_k78 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 [ Podłączyłem, ustawiłem i wszystko fajnie pokazuje. Nikt mi teraz nie powie, że mam streamer bez wyświetlacza >>> Ustaw jeszcze Roona na fullscreen, to zniknie Ci górna belka z godziną i dolna biała. Ładniej się wtedy prezentuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 (edytowany) 7 minut temu, Joseph_k78 napisał: Ustaw jeszcze Roona na fullscreen Właśnie nie chciałem ale jak to zrobić? To się ustawia w apce Roon czy w ustawieniach lenovo? Edytowano 23 stycznia 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joseph_k78 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Po rozwinięciu menu w lewym górnym rogu na prawo od Twojego imienia jest kwadratowa ikonka czterech strzałek. Tak samo jak na desktopie w PC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Ahhhh... no tak, przecież znam to z roon na windzie. Gapa ze mnie. Dięki 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joseph_k78 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Apkę na tablety od PC różni tylko to, że brak bit-perfect i wsparcia dla USB-Audio. Ciężko mi to zrozumieć, bo ostatnio uruchomiłem Malinę na RopieeeXL i Roon bez problemu wykrył, jakiego DACa do Maliny podłączyłem i jakie ma możliwości. Czemu nie idzie tego zrobić w aplikacji Roona na Androidzie? Tym bardziej, że temat już dawno był poruszany na forum Roona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 (edytowany) Dziś dostałem e-mail, nadchodzi aktualizacja Roon 1.8 >>> https://land.roonlabs.com/introducing-1-8?utm_source=email_blast&utm_medium=email&utm_campaign=1_8_software_launch&utm_content=email1 "MUZYKA KLASYCZNA W NOWEJ ODSŁONIE Sposób w jaki odkrywasz muzykę klasyczną jest inny; dlatego opracowaliśmy zupełnie nowy styl wizualny i układ informacji, zaprojektowany tak, aby ułatwić znalezienie klasycznych nagrań, których szukasz. Valence identyfikuje relacje między kompozytorami, dyrygentami i wykonawcami - i pomaga wyeliminować wydawnictwa bez nazwy - dzięki czemu można znaleźć dobrze ocenione wykonania dowolnej kompozycji" 09 lutego? - Bo tyle można wyczytać na community >>> https://community.roonlabs.com/t/roon-1-8-arrives-on-february-9th/138871 Edytowano 3 lutego 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 Hej Rooniarze, macie już aktualizację 1.8? Ja mam od dwóch godzin. Z tego co już widzę - są spore zmiany graficzne (jest wreszcie vertical scrolling w pulpicie "albumy") , nieco inny rozkład, wszystko wygląda fajnie. Jest kilka nowych opcji i będę się musiał nauczyć jak z nich korzystać. W każdym razie postęp widać, platforma się rozwija. Macie już jakieś wrażenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanielinie Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 Hej Rooniarze, macie już aktualizację 1.8? Ja mam od dwóch godzin. Z tego co już widzę - są spore zmiany graficzne (jest wreszcie vertical scrolling w pulpicie "albumy") , nieco inny rozkład, wszystko wygląda fajnie. Jest kilka nowych opcji i będę się musiał nauczyć jak z nich korzystać. W każdym razie postęp widać, platforma się rozwija. Macie już jakieś wrażenia? Wygląda świetnia, pierwsze wraźenie to łałWysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 (edytowany) @JohnDoe , jak Ci się udało zaktualizować NUCa ? U mnie po aktualizacji z apki wywaliło Brak systemu na nuc , a w dziale download mają jeszcze 1.7 edit : dobra, za 4tym razem poszło od strzała Edytowano 9 lutego 2021 przez mkk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanielinie Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 [mention=45063]JohnDoe[/mention] , jak Ci się udało zaktualizować NUCa ? U mnie po aktualizacji z apki wywaliło Brak systemu na nuc , a w dziale download mają jeszcze 1.7 edit : dobra, za 4tym razem poszło od strzała Poszło wszystko bez problemu, najpierw zrobiłem aktualizacje iOS do 1.8, reszta zadziałała z automatu.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 A Roon Radio działa Wam ? U mnie albo nic podobnego nie znajduje , albo limited to library .... Wrrrr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanielinie Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 A Roon Radio działa Wam ? U mnie albo nic podobnego nie znajduje , albo limited to library .... WrrrrZrobiłes aktualizacje roon remote?Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 Jasne. Ale jak czytam na community , to jest to ogólny problem. Live radio też wcięło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanielinie Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 Jasne. Ale jak czytam na community , to jest to ogólny problem. Live radio też wcięło U mnie działa, właśnie słucham 357Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 ok, wróciło . Ale Roon radia im nie daruje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanielinie Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 A Roon Radio działa Wam ? U mnie albo nic podobnego nie znajduje , albo limited to library .... WrrrrRoon Radio nie działaWysłane z iPad za pomocą Tapatalk ok, wróciło . Ale Roon radia im nie daruje Też wróci:)Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 (edytowany) Hmm... chyba zbyt wcześnie pochwaliłem aktualizację. Po kilku więcej godzinach część rzeczy już mi nie pasuje. Czcionki w niektórych miejscach (utwory w albumach) zbyt małe. Przy dużej czcionce w innych miejscach (nagłówkach) jakiś dziwny krój - niezbyt nowoczesny. Zbyt dużo pustego, niewykorzystanego miejsca. Pasek postępu utworu jest teraz zbyt krótki - co skurczyło i zabiło pasek "waveform" przy graniu plików własnych. No i kolory jakieś fioletoweeee??? yyyy... nie wiem na ile to przyzwyczajenie do poprzedniej wersji ale tamta miała taki "sznyt i blask" którego teraz jakoś mi brak 🤔 Poza rzeczami które mi się nie podobają, pojawiło się też sporo ciekawych i fajnych rzeczy do grzebania w muzyce, mnóstwo różnych powiązań. Podczas słuchania radia internetowego (przykładowo Radio 357 poniżej) można teraz kliknąć album / wykonawcę od którego pochodzi aktualnie grany utwór i przenosi nas do Tidal / Qobuz Fajna sztuczka 👍 Zobaczę jak będzie dalej. Póki co, mam mieszane odczucia. Edytowano 10 lutego 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts