Damian Wojciechowski Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 Witam Na początku witam serdecznie wszystkich użytkowników . Mam takie pytanko . Jak poprawnie podłączyć Tv ze smartem do systemu stereo ? Chodzi mi o wykorzystanie tv jak źródła yootuba czy Spotify . Teraz mam tv podłączony z wyjścia optycznego przez takie pudełeczko które konwertuje dźwięk z formy optycznej do analogowej ( taki DAC za 46 zł ) . Posiadam zestaw Rotela przedwzmacniacz RC-1070 Końcówkę RB-1080 i DVD też Rotela z tej samej serii. Kolumny na Sasach made in home 😉 . Całość gra bardzo przyzwoicie z dobrej płyty CD dobrze zrealizowanej. Jednak z Yotuba gra znacznie ciszej . Spotyify lepiej ale nie tak jak CD. CO mogę poprawić aby strumieniowanie było na lepszym poziomie. I jeszcze jedno pytanko Jak to wszystko zgrać aby wykorzystać laptopa do magazynowania plików np.192 i przesyłanie ich bez kabla do DAC przez WI-FI czy Bluetooth ? Pozdrawiam Damian Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 1 godzinę temu, Damian Wojciechowski napisał: CO mogę poprawić aby strumieniowanie było na lepszym poziomie. I jeszcze jedno pytanko Jak to wszystko zgrać aby wykorzystać laptopa do magazynowania plików np.192 i przesyłanie ich bez kabla do DAC przez WI-FI czy Bluetooth ? Te problemy rozwiązuje odtwarzacz sieciowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 Zwróć uwagę na yamaha wxad10, który powinien poprawić jakość brzmienia. Alternatywą może być Klipsch gate, który charakteryzuje się większą szczegółowością dźwięku i czystością. Oba urządzenia mam na stanie i możesz wziąć je na przetestowanie w swoim systemie. Zapraszam do kontaktu w celu wyceny bądź ustalenia warunków wypożyczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Wojciechowski Napisano 20 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 21 minut temu, Q21 napisał: Zwróć uwagę na yamaha wxad10, który powinien poprawić jakość brzmienia. Alternatywą może być Klipsch gate, który charakteryzuje się większą szczegółowością dźwięku i czystością. Oba urządzenia mam na stanie i możesz wziąć je na przetestowanie w swoim systemie. Zapraszam do kontaktu w celu wyceny bądź ustalenia warunków wypożyczenia. O jak dobrze czasem się doszkolić 😉 Nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Czy to jest coś podobnego do Google Chromecast Audio ? Jakie są różnice i czym się różni od DAC-ów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 Można tak powiedzieć, że są to podobne urządzenia. Niemniej jednak zdecydowanie lepszą jakość uzyskasz na tych co Ci podałem. Można powiedzieć, że streamer taki jak wxad10 czy Klipsch Gate to DAC z opcjami sieciowymi. Masz dostęp do Spotify, tidal czy radia internetowego, a wszystkim sterujesz z telefonu czy tabletu za pomocą dedykowanej aplikacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 3 godziny temu, Damian Wojciechowski napisał: Teraz mam tv podłączony z wyjścia optycznego Jeśli chcesz podłączyć TV do odtwarzacza (do słuchania Youtube), to musi on mieć dodatkowo wejście cyfrowe optyczne. Nie wszystkie mają takie wejście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 Cyfrowe optyczne lub cyfrowe koaksjalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Wojciechowski Napisano 20 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 (edytowany) Celna uwaga , a już myślałem że sobie kupie taki jak proponował kolega Q21 ale własnie niestety one nie mają wejścia optycznego. A oprócz tego , że chce mieć możliwość wysyłania materiału z laptopa to tv też powinien być do niego podłączony a wyjście ma tylko optyczne. Może macie jakieś polecone konstrukcje ? Tylko w budżecie tak powiedzmy około 1K. Chyba że tv będzie się komunikował z nimi po wi-fi ? Edytowano 20 stycznia 2020 przez Damian Wojciechowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2020 To szukasz po prostu playera. WXAD10 ma możliwość ściągania plików po sieci wieć z laptopa też pójdą. Ewentualnie do dobrego systemu jaki masz dozbieraj, poczekaj i kup uzywany Cambrdige CXN. Tu masz wszystko. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2020 Telewizor niestety nie jest dobrym źródłem i zastosowanie DACa za 20k zł także niewiele zmieni w porównaniu z tańszymi rozwiązaniami. Tutaj trzeba się liczyć z tym, że dźwięk będzie gorszy niż z płyty CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 21 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2020 11 godzin temu, Damian Wojciechowski napisał: Może macie jakieś polecone konstrukcje ? Tylko w budżecie tak powiedzmy około 1K. W tej cenie odtwarzacz sieciowy to tylko używany Cambridge Audio Stream Magic 6. Jeśli nowy sprzęt to może być Topping D50s. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Wojciechowski Napisano 22 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 (edytowany) Dnia 21.01.2020 o 07:47, S4Home napisał: Ewentualnie do dobrego systemu jaki masz dozbieraj, poczekaj i kup uzywany Cambrdige CXN. Tu masz wszystko. Ok coś się zaczyna rysować . Przyznam szczerze , że nawet nie wiedziałem o istnieniu takich konstrukcji ;-). Aby nie narobić niepotrzebnego bałaganu i nie poczynić błędnych wyborów mam dalsze pytania. 1 to czym się różni CXN od Cambridge Audio Stream Magic 6 ? cena x2 to już wiem ;-). ( trochę poczekam i CXN jest do ogarnięcia ) . 2 to jeśli już się bawimy to dojdzie następna zmienna 😉 Jak to wszystko zrobić biorąc pod uwagę, że ja mam w salonie mojego w/w Rotela , a syn w swoim pokoju posiada Pionieera A 676 z kolumnami na czeskich ARN i Visatonie ( defakto pierwsza moja konstrukcja DIY 😉 całkiem przyjemnie to gra ) . Też nie posiada żadnego normalnego źródła smartfon spotyify i kabel jack. Doczytałem coś o multirom cz jakoś tak. Co byśmy potrzebowali aby zrobić użytek z tego CXN czy Cambridge Audio Stream Magic 6 na dwa pokoje ? I czy w ogóle jest to możliwe ? Chęć odtwarzania z tv spotify czy yotube do tej pory powodowane było wygodą i przyjemną obsługą. Wybaczcie nawał pytań ale chciałbym poniekąd skorzystać z waszej wiedzy i nie nakupować niepotrzebnych rzeczy. Pozdrawiam Damian Edytowano 22 stycznia 2020 przez Damian Wojciechowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 12 minut temu, Damian Wojciechowski napisał: czym się różni CXN od Cambridge Audio Stream Magic 6 SM6 jest w dwóch wersjach: v1 i v2. Wersja 1 odtwarza w sieci pliki do 24/96 oraz Spotify. Pliki 24/192 odtwarza tylko jako DAC przez wejście USB. SM6 v2 odtwarza w sieci pliki do 24/192 i chyba DSD64 (tego nie jestem pewien) oraz Spotiy i Tidal. CXN to w środku SM6 v2, różni się obudową i ma kolorowy wyświetlacz. Jeśli planujesz multiroom, to nie z tymi urządzeniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 Dokładnie to po prostu nowa linia tego playera zgrana z cał ą linią CD i wzmacniacza. No teraz już przeginasz CXN do dwóch pomieszczeń? No to rozgałęźnik analoga. Oczywiscie nie bardzo to przejdzie bo kable nie powinny być takie długie. CXN czy SM6 to odtwarzacz do jednego systemu nie multiroom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Wojciechowski Napisano 23 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 (edytowany) Ok dziękuję za podpowiedzi . Już wiem co robić , na początek kupię tą Yamahę WXAD10 . Sprawdzę sobie jak to się sprawi a w następnej kolejności Yamaha do syna a do mnie CXN lub SM6 v2. Edytowano 23 stycznia 2020 przez Damian Wojciechowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 No to w razie czego zapraszam po wyceny. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Wojciechowski Napisano 2 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 A więc. Pożyczyłem od kolegi tą magiczną skrzyneczkę Yamahy i niestety za dużo nie wniosła do poprawy brzmienia w porównaniu z wyjściem optycznym z pre amp z telewizora. Jedynie wyższy poziom sygnału porównywalny z CD. Źródłem był TIDAL HIFI, spotyfi i youtube. Żeby było śmieszniej najlepszą jakość i dynamikę mieliśmy na YouTube na kawalkach tak zwanych hq audio. Podłączałem nawet różne kolumny. I tu pytanie kolejne. Czy ten Cambrige Audio CXN. Zrobi robotę czy też nie wniesie sobą rewolucji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 9 godzin temu, Damian Wojciechowski napisał: Żeby było śmieszniej najlepszą jakość i dynamikę mieliśmy na YouTube na kawalkach tak zwanych hq audio To akurat nie jest śmieszne. Te kawałki są podrasowane dlatego brzmią lepiej :):) 9 godzin temu, Damian Wojciechowski napisał: Czy ten Cambrige Audio CXN. Zrobi robotę czy też nie wniesie sobą rewolucji? No gra lepiej od WXAD10. Pytanie czy dla Ciebie. Też wypożycz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 Cambridge Audio cxn v2 to zupełnie inna liga niż wxad10 i różnica powinna być ogromna. Na źródle można zyskać bardzo dużo dlatego zachecam do spróbowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Wojciechowski Napisano 6 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 Witam Myślę i myślę i nic nie wymyślę jak nie posłucham. No to jeśli jest możliwość wypożyczenia to się skusze . Cambridge audio CXN v2 . Myślę że 3850 zł będzie uczciwie ale to już sami ocenicie .JEŚLI TO MI ZAGRA TO ZOSTANIE . Srebrny , czarny nie ma różnicy mam Rotela czarno srebrnego. Tak dla uczciwości mam źródło yotuba spotyfi i tidala z tv optycznym puszczone przez taką kosteczkę za kilkadziesiąt zł do pre ampa idzie z tej kostki rca . ( tv dość drogi samsung seria q ) Yamaha wxad10 nie wniosła nic do systemu oprócz mocniejszego sygnału Jeśli uważacie że AXN coś wniesie to wypożyczę ale jeśli nie to szkoda czasu i pieniędzy na wysyłki. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 Uczciwe. No to działamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts