MSzafran Napisano 31 stycznia 2020 Napisano 31 stycznia 2020 (edytowany) Witam, Przymierzam się do zakupu zestawu stereo złożonego z wzmacniacza sieciowego + 2 kolumn podłogowych. Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to 3000 zł. Sprzęt umieszczony zostanie w salonie połączonego z kuchnią 30 m2. Przeznaczony do słuchania muzyki głównie rockowej, alternatywnej i klasycznej. Zależy mi na nowym sprzęcie. Czy z takim budżetem można uzyskać fajne brzmienie? Pozdrawiam Edytowano 31 stycznia 2020 przez MSzafran Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 31 stycznia 2020 Napisano 31 stycznia 2020 W tym budżecie nie znajdziesz raczej wzmacniacza sieciowego. Chyba, że pisząc "wzmacniacz" masz też na myśli amplituner. Ale tak czy owak w tych pieniądzach to najpewniej sprzęt używany. Pozdrawiam Odpisz, cytując
MSzafran Napisano 31 stycznia 2020 Autor Napisano 31 stycznia 2020 Oczywiście chodziło mi o amplituner sieciowy Odpisz, cytując
yacool Napisano 31 stycznia 2020 Napisano 31 stycznia 2020 Witam, Przymierzam się do zakupu zestawu stereo złożonego z wzmacniacza sieciowego + 2 kolumn podłogowych. Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to 3000 zł. Sprzęt umieszczony zostanie w salonie połączonego z kuchnią 30 m2. Przeznaczony do słuchania muzyki głównie rockowej, alternatywnej i klasycznej. Zależy mi na nowym sprzęcie. Czy z takim budżetem można uzyskać fajne brzmienie? PozdrawiamZnajomy kupil cos ostatnio w tym budzecie i po 3 dniach zwrocil, nie dalo sie sluchac. Potem juz sie poradzil, kupil za polowe tej ceny uzywane klocki, do dzis nie moze wyjsc z podziwu jak to gra. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując
Q21 Napisano 31 stycznia 2020 Napisano 31 stycznia 2020 Budżet nie jest wysoki, ale jeśli minimalnie możemy go przekroczyć, proponuję amplituner Yamaha R-N602 lub Onkyo TX-8250, który połączyłbym z kolumnami Pylon Audio Pearl 27. To dwa moim zdaniem optymalne zestawy, które będą w stanie dobrze nagłośnić Twój salon. Zapraszam serdecznie na odsłuchy i indywidualne wyceny. Odpisz, cytując
Miras23 Napisano 31 stycznia 2020 Napisano 31 stycznia 2020 W taki cenie, można znaleźć Yamahę RN 402 z głośnikami Indiana 550X. Chyba najbardziej popularny na tym forum. Pamiętaj, że do każdego setupu trzeba dodać jakieś kable, bo po zakupie nie będziesz miał czym. Odpisz, cytując
Radziulas Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 Cześć Kolego, moim skromnym zdaniem, zrobisz lepiej, jeśli swój budżet zainwestujesz we wzmacniacz stereo i kolumny. Jako źródło muzyki posłuży Ci Chromecast Audio.Koszt około 150 zł. To małe urządzonko zapewni Ci dostęp do Spotify, Tidal radia internetowego itd. Sterowanie wygodne z telefonu. Jakość bardzo dobra, a jeśli kupisz wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem DAC to podłączysz Chromecasta audio cyfrowo (on ma wyjście JACK 3.5 mm ale to jest combo, można tam podłączyć i zwykłego analogowego jacka i jacka optycznego tzw. minitoslink), tak, że stanie się tylko transportem. Obróbką sygnału zajmie się lepszy i bardziej rozbudowany DAC we wzmacniaczu. Możesz także na razie powierzyć obróbkę sygnału chromecastowi łącząc go kablem jack 3,5 mm - 2xRCA z wejściem wzmacniacza np AUX, a z czasem kupić dobrej klasy zewnętrzny DAC. Inwestując swoje pieniądze, zadbaj o kolumny w pierwszej kolejności i na nie przeznacz większość budżetu. Zastanów się także nad sprzętem używanym. Miałem podobne dylematy ale wierz mi, z dobrych rąk sprzęt używany będzie w doskonałym stanie, a za 3 000 zł złożysz znacznie lepszy zestaw niż nowy (minimum klasa lub dwie wyżej). Powodzenia i przemyśl moją propozycję. Jeśli wszystko jest wbudowane w jedno urządzenie (amplituner sieciowy), to by utrzymać atrakcyjną cenę, zawsze producent gdzieś musiał poszukać oszczędności. Jeśli chcesz koniecznie nowy sprzęt pomyśl nad wzmacniaczami: ONKYO A9130, Pioneer A40E, Denon PMA 600NE, Yamaha AS301, a nawet okazyjnie NAD 326BEE . To niestety dość podstawowe wzmacniacze, A teraz spójrz na ofertę kolegi Pumpurek na Allegro i zobacz, ma np doskonałe kolumny Dali 850 (jeśli tylko masz odpowiednio duże pomieszczenie odsłuchowe) i wybór dużo lepszych wzmacniaczy. Dla przykładu jako nowy stać Cię na Yamahę AS301 a z używanych masz np NAD C370 lub C355 - na pewno lepsze wzmacniacze. Co do doboru: kolumny - wzmacniacz to już musisz pytać bardziej osłuchanych Kolegów. Pozdrawiam Cię i życzę owocnych poszukiwań. Odpisz, cytując
Recommended Posts