Lokers Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Witam, Kupiłem wielokrotnie polecany tutaj zestaw. Mam jednak pytanie. Zadowalająca głośność zestawu zaczyna się mniej więcej od 80% mocy. Czy ten amplituner jest taki słaby czy w czym problem? Wcześniej miałem stary amplituner Philipsa, dużo gorszej klasy i głośność którą osiągam tutaj przy 80% tam była przy około 30% mocy. Sprzęt nowy. O co chodzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 (edytowany) Wszystko zależy co rozumiesz przez zadowalająca głośność, miałem Onkyo 8250 i przy 80% to już dawało po uszach,ale fakt, testowałem ostatnio Cambridge Cxa60 i taki efekt już osiągał przy połowie regulatora,a jaki masz metraż pokoju gdzie gra sprzęt? 50 minut temu, Lokers napisał: Wcześniej miałem stary amplituner Philipsa, dużo gorszej klasy i głośność którą osiągam tutaj przy 80% tam była przy około 30% mocy Moje zdanie jest takie na ten temat Onkyo 8250 to amplituner stereo grający podobnie do amplitunera kina domowego Onkyo 686,tylko z mniejszą ilością funkcji i kanałów,a amplitunery kina są obecnie tak skonstruowane że trzeba kręcić gałką głośności wyżej,by poczuć konkretnego powera. Edytowano 31 stycznia 2020 przez maverick2005 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokers Napisano 1 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Ogólnie to zestaw gra naprawdę ładnie, ale wydaje mi się po prostu cichy. Może to kwestia przestawienia, ale dość mocno mnie to zdziwiło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Kup przyzwoity wzmacniacz a wtedy kolumny przy gałce głośności na godzinie dwunastej zagrają naprawdę głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Zgadzam się z Seba3002. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 Dnia 1.02.2020 o 00:20, maverick2005 napisał: Onkyo 8250 to amplituner stereo grający podobnie do amplitunera kina domowego Onkyo 686,tylko z mniejszą ilością funkcji i kanałów otóż to... niejednokrotnie było już pisane, że pod względem brzmienia, tym tańszym amplitunerom stereo bliżej do ampli KD, niż do wzmacniaczy stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 Kwestia niewyjaśniona pozostaje też co dla autora postu znaczy "zadowalająca głośność". I czy ta "zadawalajaca głośność" jest też zadowalająca dla sąsiadów 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 Ok, macie rację. ale tu jest coś nie tak. Więc chwila moment. 80% mocy? Rozumiem że sprawdzałeś na skali ile jest maks i wyliczyłeś z propozycji? No to coś jest nie tak. Co jest źródłem? Spotify czy optyk? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 W podanym budżecie zestaw ten jest naprawdę bardzo dobry, ale musisz liczyć się z pewnymi kompromisami. Najlepszą opcją jest zastosowanie klasycznego, dobrego, wydajnego wzmacniacza. NIech to będzie np. NAD C356 BEE, Advance Acoustics X-i75, czy nawet Cambridge Audio CXA60. Zestaw taki zagra na pewno znacznie lepiej. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Moim zdaniem też jest coś nie tak. Miałem w domu amplituner AV denona, teraz mam marantza i nawet kiedy działał bez zewnętrznego wzmacniacza gałka głośności ustawiona na 60 db dawała już bardzo "zadowalającą głośność". Albo coś jest zepsute albo kolega autor słucha muzyki BARDZO głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokers Napisano 4 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Dnia 3.02.2020 o 13:38, S4Home napisał: Ok, macie rację. ale tu jest coś nie tak. Więc chwila moment. 80% mocy? Rozumiem że sprawdzałeś na skali ile jest maks i wyliczyłeś z propozycji? No to coś jest nie tak. Co jest źródłem? Spotify czy optyk? Optyk. Tak dokładnie, w ten sposób właśnie wyliczyłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 No i mamy przyczynę. Spróbuj Spotify dojść do tej wartości to już nie będziesz mógł wytrzymać. Optyk tak ma. Gra bardzo cicho. rzadko kiedy możesz coś z tym zrobić. Już szły propozycję wymiany a nie znaleziono przyczyny. Na wzmaku z optykiem będzie to samo panowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 (edytowany) Źródło masz tv po optyku z amplitunerem?,to faktycznie S4Home ma rację i tu pewnie leży przyczyna, weź jak możesz wykup na alleg.. Tidal HiFi za parę złoty i wtedy posłuchaj, odrazu będziesz mógł porównać z Spotify. Edytowano 5 lutego 2020 przez maverick2005 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokers Napisano 5 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 No to słabo... Jak najlepiej zatem podłączyć stereo do tv? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 Kabel optyczny jest dobrym połączeniem tv+amplituner,tylko musisz być świadomy że tv nie jest najlepszym źródłem do muzyki ma swoje ograniczenia i często tak jest że gra to ciszej przy takim połączeniu, dlatego to co S4Home pisał sprawdź bezpośrednio z amplitunera Spotify lub Tidal HiFi, tylko nie przez tv i porównaj jak wtedy gra,czy jest duża poprawa jeżeli chodzi o głośność tv vs Spotify,Tidal HiFi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 To podłączenie które służy do zmiany głośników podczas oglądania wiadomości. Nikt nie słucha muzyki w przypadku podłączenia TV z amplitunerem. nierób tego. To standardowe blędne rozwiązanie w stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts