Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Kolce są lubiane przez audiofilów i mają dobry PR. Dlatego zwykle bez zastanowienia kupują je i ewentualnie podkładki. Zapominając że służą z założenia do tego aby przebiły wykładzinę opierając się na twardym podłożu na którym ona leży. Do tego są tak na prawdę przeznaczone.

Takie śruby zamkowe mają zakończenie kuliste o tak dużym promieniu że w większości przypadków nie powinny odgnieść parkietu. No chyba ze jest z bardzo miękkiego drewna lub są bardzo ciężkie. Zarysować podłogę jest tu niemożliwym.

Napisano

Można też wykorzystać takie. Komplet (4szt) kosztuje równowartość 40 zł. Można wkręcać samą śrube w otwór w grubej podstawie, jak też przy zastosowanieu np do sprzętu gdzie podstawą jest blacha i wtedy zabezpiecza sie nakrętką od środka. Podstawka z grubego silikonu będąca jednocześnie przyssawką.

20200220_164154.jpg

20200220_164231.jpg

20200220_164247.jpg

20200220_164313.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

No dobra , zaszalałem , wziąłem kredyt na 30 lat i kupiłem nóżki :) 

https://dc-components.eu/kolce-superspike-1-pod-kolumny-stolik-4-szt-m8-p-109.html

Krótka recenzja , wykonanie Made in Norway pierwsza klasa. Nóżki są ciężkie , odchylają się od pionu o parę stopni w każdym kierunku / o czym dowiedziałem się dopiero po zakupie/ , osłonka jest estetyczna i plastik nie jest ...plastikowy, jak dla mnie mogłyby się o " oczko" mniej błyszczeć, ale to rzecz gustu. Śruby solidne z nakrętkami i dołączonym kluczem do regulacji. Genialne w swej prostocie rozwiązanie , nie mam zbyt równej podłogi i przy kolcach musiałem się kłaść przy kolumnie i po omacku małymi kombinerkami regulować wysokość . Pod względem wygody nóżki biją kolce na głowę. Do zestawu dodano bardzo zbity miękki materiał na taśmie 3M do przyklejenia na spodzie nóżek. Jest dość cienki ok. 2mm. i trochę się obawiałem , że 45 kg. kolumna go tak ściśnie, iż straci swoje właściwości izolujące metal od parkietu, ale nic takiego się nie stało.Kolumny przesuwają się po parkiecie bez problemu, nie czyniąc szkód, choć z większym oporem niż na filcu.

Ogólnie odbieram na plus ..... po za ceną :) 

IMG_0818.JPG

IMG_0820.JPG

IMG_0824.JPG

IMG_0827.JPG

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Ogólnie odbieram na plus ..... po za ceną 🤪 

Rozumiem, że przestrzeń, stereofonia, powietrze, separacja, czarne tło, konturowość, kontrola basu, ... w komplecie ? 🤪

Napisano (edytowany)
36 minut temu, slaw0001 napisał:

Rozumiem, że przestrzeń, stereofonia, powietrze, separacja, czarne tło, konturowość, kontrola basu, ... w komplecie

No przecie inaczej bym nie kupił !!! A i jeszcze ten , no , zdejmują koc z kolumn :) 

Tylko nie są kierunkowe , kierunkowe były droższe :) 

A tu mój drugi nabytek już nie tak ekskluzywny / dwie platformy z półek z Castoramy / 23 zł /szt./ przycinanych brzeszczotem owiniętym szmatką, bo mi ktoś rąbnął piłkę do drewna . Ale brzeszczot audiofilski / piękna średnica , przy cięciu. Kolce z gniazdami po 3,60 zł /szt , lakiero -bejca 12 zł i za niecałą stówkę i godzinę pracy mamy taki efekt :

IMG_0794.JPG

IMG_0793.JPG

IMG_0797.JPG

IMG_0798.JPG

Edytowano przez tomek4446
  • 2 months later...