Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Przede wszystkim chciałem się przywitać z racji powstawania pierwszego posta :) Biernym użytkownikiem forum jestem od dawna, gdyż temat rozległy, a lektura ciekawa.

Muzyki od dawna słucham przy pomocy słuchawek, ale w końcu przyszedł czas, by wrócić do stacjonarnego zestawu stereo. Zgodnie z tytułem budżet skromny, bo trzeba

znów zacząć od podstaw, by móc odczuwać progres i mieć motywację, by czytać na forum :D 

Pomieszczenie w załączniku. Salon otwarty na aneks kuchenny oznaczony nr5 o łącznej powierzchni 28m2 z czego powierzchnia samego salonu ok. 20m2. 

Muzyka to z mojej strony jazz natomiast lepsza połowa jest miłośniczką szeroko pojętej muzyki rozrywkowej :) Scena i rozdzielczość dźwięku jest dla mnie bardzo ważna, ale w

związku ze stanem cywilnym musi być również fun z muzyki. 

Budżet: 2k zł

Sprzęt: 

Transport chromecast audio lub audiocast m5, chyba bez różnicy? A może jednak? ;)

Wzmacniacz stereo: mój typ to NAD C326BEE (używany)

Kolumny: Magnat quantum 673 

To moje typy, ale przed odsłuchami chciałem się poradzić fachowców. 

pokoj.jpg

Napisano

W tym budżecie tylko i wyłącznie sprzet używany.

I kolumny 673 nie nagłośnią ci pomieszczenia 28m.

Tu zastosuj podłogówki.

NAD 326BEE to dobry trop do tego Tannoy M4, Mission M34i albo Dali 450.

Z tego będziesz zadowolony.

Pozdrawiam

Napisano

Cześć,

jeśli możesz jednak troszeczkę zwiększyć budżet, spójrz na dwa systemy promocyjne, które powinny Cię w pełni usatysfakcjonować pod względem jakości dźwięku - NAD C326 BEE z Heco Aurora 300 lub NAD C326 BEE z Monitor Audio Bronze 2. Heco będzie cieplejsze, bardziej plastyczne, dociążone, spokojniejsze. Monitor Audio natomiast zaoferuje bardziej swobodny, analityczny, szybki dźwięk.

Zapraszam na odsłuchy.

Napisano

Dziękuję pięknie za odpowiedzi :)

Rozumiem, że aneks kuchenny oddzielony ścianką jak na poniższym rzucie od salonu traktować jak jego integralną część i w ten sposób liczyć powierzchnię pomieszczenia? 

673 nie nagłośni pomieszczenia, a Heco 300 tak? 

To może pylon audio pearl monitor da radę? 

Napisano
3 godziny temu, Mateusz Nowak napisał:

Rozumiem, że aneks kuchenny oddzielony ścianką jak na poniższym rzucie od salonu traktować jak jego integralną część i w ten sposób liczyć powierzchnię pomieszczenia? 

Dokladnie tak

Napisano

Budżet muszę zwiększyć nawet w przypadku Heco 300, chyba, że wzmacniacz będzie z rynku wtórnego. Jeżeli powinno przynieść

to pożądany efekt chętnie pójdę w tym kierunku. Heco 700 wybrałbym jako kolejny poziom "wtajemniczenia" skoro NAD C326BEE 

będzie w stanie je napędzić. 

Mógłbym prosić o sugestie dotyczące kabli głośnikowych do wybranego zestawu?

Później tylko finalny odsłuch :) 

Napisano (edytowany)
46 minut temu, 1Ender napisał:

Wszystko z drugiej ręki, będzie dużo lepiej 😁

I tak i nie. Polecane Tannoy M4 używane mogę kupić w Warszawie, czyli 400km ode mnie. W związku z tym odpada odsłuch, czyli kluczowa kwestia.

Ponadto w salonie w razie czego mogę zestawić brzmienie z innym zestawem i ewentualnie sprecyzować swoje preferencje :) 

Może @S4Home zaproponuje zestaw do odsłuchu ze względu na odległość, która dzieli mnie od salonu? :):):) 

Edytowano przez Mateusz Nowak
Napisano
Dnia 4.02.2020 o 10:27, Mateusz Nowak napisał:

Dziękuję pięknie za odpowiedzi :)

673 nie nagłośni pomieszczenia, a Heco 300 tak? 

To może pylon audio pearl monitor da radę? 

Też nie. To propozycję nowe bo trzeba było takowe dać. Ale idż w używane podłogowe. Mowie ci to jako branża. Darmowa rada.

11 godzin temu, Mateusz Nowak napisał:

Może @S4Home zaproponuje zestaw do odsłuchu ze względu na odległość, która dzieli mnie od salonu? :):):) 

Zapraszam. Podjedź posłuchaj. A to co Ci najbardziej spasuje weźmiesz sobie na testy do domu. Nic na siłe.

Pozdrawiam i zapraszam