1Ender Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 (edytowany) @RoRo czy to dobry dział? Czy raczej DIY? Ewentualnie proszę o przeniesienie. Zwracam się do Was z prośbą o podzielenie się doświadczeniem w zakresie lutowania elektroniki. Kupiłem stację lutowniczą tani chińczyk. Zakres temperatur do 480 °C. Jestem aktualnie po naprawie podświetlenia panelu klimatronika w samochodzie. Wszystko działa jak należy. Udało się niczego nie spalić 😁. Początkowo ustawiłem temperaturę na 350 °C. Za mało. 375 °C, też za mało. Dopiero przy 400 °C udało się przelutować zimne luty. Bałem się o przegrzanie elementów na płytce. Ale nic takiego nie nastąpiło. Miałem szczęście? Dodam, że nie mam dużego doświadczenia w tym temacie. Mogę powiedzieć, że dopiero zaczynam przygodę z lutownicą. 1. Jakie Wy stosujecie temperatury do lutowania? 2. Na co zwrócić szczególną uwagę przy lutowaniu elektroniki? 3. Jakie używacie groty do lutowania? Rozmiar? 4. Jaką "mieszankę lutowniczą" (cyna, topik, itp.) jaki skład %, najlepiej używać? 5. Czym czyścić grot? Jeżeli możecie to proszę o zamieszczanie filmików z "operacji pacjentów" 😉 Pozdrawiam Edytowano 6 lutego 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 Podstawowy pytanie to takie czy w tanim chińczyku te 350 stopni wskazywane to jest fizycznie 350. Polecam kursy IPC z lutowania np w Renex. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 9 godzin temu, 1Ender napisał: @RoRo czy to dobry dział? Czy raczej DIY? Ewentualnie proszę o przeniesienie. 1Ender, przeniosłem wątek do DIY. Do czyszczenia grotu używam druciaka oraz kalafonii, czasem nawilżonej gąbki. Do czyszczenia starej, prymitywnej lutownicy zdarzało mi się używać nawet papieru ściernego i scyzoryka - ale to była po prostu staroć do wszystkiego (a nie do elektronik) Pozdrawiam PS. Poza tym są dostępne filmiki i poradniki odnośnie lutowania, więc warto skorzystać (pierw z pomocy wujka G. przy wyszukiwaniu, a potem pooglądać i poczytać). Niewątpliwie w taki sposób będzie szybciej 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 @MariuszZ czym czyścić grot? Jaki zakres temperatur stosujesz? Ktoś jeszcze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 13 lutego 2020 Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 1 minutę temu, 1Ender napisał: czym czyścić grot? Jaki zakres temperatur stosujesz? Mam zwykłą transformatorówkę do zadań specjalnych i preferuję ją od zwykłej z grotem. Nie mam regulacji temperatury, a czyszczę papierowym ręcznikiem z rolki kilkukrotnie złożonym żeby łap nie oparzyć. Transformatorówka szybko się nagrzewa i lepiej grzeje. Cyna że srebrem jej nie straszna. Tylko miedziane groty trzeba często wymieniać bo się palą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 (edytowany) To mój chińczyk Jak widać grot mocno zabrudzony. Czyli co rozgrzać lutownicę i czyścić ręcznikiem papierowym? Czy na zimno? Papier ścierny, a może jeszcze coś innego? @MariuszZ @Audio Autonomy Ta stacja też bardzo szybko się nagrzewa. Przy czym kolba jest bardzo lekka. Ogólnie polecam. Koszt tego modelu to około 70 zł + wysyłka. Edytowano 13 lutego 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 13 lutego 2020 Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 @1Ender Może się skuszę 👍 Ja czyszczę na gorąco. Są specjalne gąbki lub druciaki. Na zimno papierem ściernym nie słyszałem nawet 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 @MariuszZ To kasa żadna, a wygoda ogromna. Ręka tak nie boli jak przy transmotoforowej, czy nawet zwykłej kolbowej. Zwłaszcza jak się bawisz w takie poważne projekty, gdzie trzeba przylutować kilkaset elementów. Docenisz w użytkowaniu. Serio. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 13 lutego 2020 Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 3 godziny temu, 1Ender napisał: Papier ścierny, a może jeszcze coś innego? Są gąbki do czyszczenia grotu na mokro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts