kaman Napisano 13 lutego 2020 Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 (edytowany) Cześć, Piszecie o sprzętach za tysiące pln, a czy da sie złożyć akceptowalną używkę, która będzie lepiej grała niż soundbary z marketu? Docelowo chciałbym sprzęt obsługujący dekoder nc+ i LCD z wyjściem optycznym i obsługą BT aptX. Wystarczą mi głośniki 2.1, opcjonalnie możliwość rozbudowy o tylne kolumny bezprzewodowe. Ewentualnie BT mogę podłączyć za pomocą nadajnika/odbiornika BT z Aliexpress. Do użycia mam Altusy 75. Zostawić czy sprzedać? Jaki ampli i subwoofer dodać? Czy to wszystko będzie ładnie grało? Edytowano 13 lutego 2020 przez kaman Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Jaki budżet? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Sprzedać i wtedy jaki masz budżet? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaman Napisano 14 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Zadowalający dla mnie jest soundbar i subwoofer z BT i wejściem SPDIF. Załóżmy więc, że na zestaw nie wydam więcej niż 999pln. Btw czy przy sprzętach z niższej półki podłączenie światłowodem robi jakąkolwiek różnice w jakości grania względem czinczów lub HDMI? Nie aspiruję do bycia audiofilem, nie słuchałem nigdy super sprzętów, muzyki na codzień słucham ze smartfona i słuchawek. Muzyka w TV leciała do tej pory z 10 letniego Sony, który daje radę ale planuję wkrótce przesiadkę na jakieś 55-65 cali a wszędzie piszą, że teraz TV mają chu... audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Połączenie (kable gniazda) czincze to złącza analogowe, natomiast połaczenia optyczne i HDMI to cyfrowe. Sam musisz zdecydować co dla Ciebie lepiej brzmi. Zdania są podzielone. HDMI (a już szczególnie nowsze wersje) to złacze o dużo wyższej przepustowości niż swiatłowodowe. Jeśli interesują Cie bezstratne dekodery dźwięku, jak choćby Master Audio w kinie domowym to do przekazu wyłącznie HDMI. Złącze optyczne ma zbyt małą przepustowość i nie zapewni Ci odpowiedniego przekazu. Skoro dla Ciebie wystarczający jest soundbar to myśle, że rodzaj połączenia będzie bez różnicy. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaman Napisano 14 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 1 godzinę temu, Rega napisał: Połączenie (kable gniazda) czincze to złącza analogowe, natomiast połaczenia optyczne i HDMI to cyfrowe. Sam musisz zdecydować co dla Ciebie lepiej brzmi. Zdania są podzielone. HDMI (a już szczególnie nowsze wersje) to złacze o dużo wyższej przepustowości niż swiatłowodowe. Jeśli interesują Cie bezstratne dekodery dźwięku, jak choćby Master Audio w kinie domowym to do przekazu wyłącznie HDMI. Złącze optyczne ma zbyt małą przepustowość i nie zapewni Ci odpowiedniego przekazu. Skoro dla Ciebie wystarczający jest soundbar to myśle, że rodzaj połączenia będzie bez różnicy. Pozdrawiam. Dziękuje za wyjaśnienie. Tak przypuszczałem, że przy niższej półce kabel nie ma znaczenia. Doradźcie zatem jakiego sprzętu używanego szukać lub czy odpuścić i brać nowy zestaw soundbar +niski ton. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 lutego 2020 Cześć, W chwili obecnej zostawiłbym kolumny i dopiero za jakiś czas pomyślał o wymianie jak zbierzesz więcej pieniędzy. Jeśli chodzi o wzmacniacz to polecam Topping mx3, który posiada moduł bt, wejście optyczne, coaxialne czy usb. Po wymianie zasilacza potrafi na prawdę zawstydzić znacznie droższe konstrukcje. Zapraszamy do kontaktu w sprawie wyceny lub umówienia się na odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Ten Topping pociągnie te monstra Altus 75? Moim zdaniem tu może być bardzo jasno i twardo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ten Topping pociągnie te monstra Altus 75? Moim zdaniem tu może być bardzo jasno i twardo. Można się zdziwić co potrafi to maleństwo. Nie będę pisał co podłączaliśmy do tego wzmacniacza, bo można być w szoku ;). Góra nie jest uproszczona ani agresywna, warto jedynie pomyśleć o wymianie zasilacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 lutego 2020 Ok. Nie testowałem więc się nie wymądrzam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts