Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 28.02.2020 o 09:54, mkk napisał:

Na szybko to postaw tymczasowo kolumny na komodzie , usiądź z 2 m na wprost i podziel się wrażeniami :D

I tak też zrobiłem. No i jest słyszalna nawet dla mnie różnica. Senk Ju ;) Także zaczynam się rozglądać za podłogówkami :) 

Może jest tu ktoś z Warszawy lub okolic, kto ma coś fajnego do sprzedania/pożyczenia do testów ? Jak tak to poproszę na priv :D

pozdr,

nessip

Napisano
1 godzinę temu, nessip napisał:

I tak też zrobiłem. No i jest słyszalna nawet dla mnie różnica. Senk Ju ;) Także zaczynam się rozglądać za podłogówkami :) 

Może jest tu ktoś z Warszawy lub okolic, kto ma coś fajnego do sprzedania/pożyczenia do testów ? Jak tak to poproszę na priv :D

pozdr,

nessip

Ale wiesz, żeby to sens miało to musisz kupić fotel do odsłuchu na wprost tych podłogówek? 😆

Napisano
5 godzin temu, Stolarz napisał:

Ale wiesz, żeby to sens miało to musisz kupić fotel do odsłuchu na wprost tych podłogówek? 😆

Ja pierdziu.... dzięki @Stolarz...tak się trochę bałem, że sam zakup podłogówek, wyrzucenie komody i lustra, kucie ścian itp to będzie za mało bym mógł w pełni cieszyć się dźwiękiem. Czy polecisz jakiś konkretny model ? A może musi mieć jakieś specyficzne cechy ? Mam taki babciny, w kwiaty. Dokładniej ujmując to są róże. W róże może być ??? Właściwie to mam dwa. Mogę ustawić drugi obok ? Dla Żony ? Czy ona raczej nie powinna już wchodzić do salonu, żeby nie zaburzać przeplywu fal ? Z góry dziękuję Ci za wszystkie wskazówki. No bo przecież jak już coś robić to tak żeby było ok :)

Pozdr,

nessip

Napisano
13 minut temu, nessip napisał:

@Stolarz voice kraft będą ok czy to za wysoko? 🤣

To rzygi ostatnie. Lepiej już przepić te pieniądze :) ...a tak na poważnie. Jak chcesz tanio kupić, to kup używki Tannoy, Elac, B&W. Sądzę, że zapłacisz za jakieś stare klamoty, do kilku stówek.

Napisano

Proponuję trochę o podstawach stereo poczytać. Zasada trójkąta równobocznego minimum rozstaw 3m. Wiadomo jeśli jest możliwość. Czemu kolumny nie powinny stać na podłodze. Bo po niej lepiej niskie tony się rozchodzą, a czemu nie w rogu, bo podbijane są niskie tony i mamy wrażenie buczenia i dźwięk jest przytłumiony Kolumny od 90cm do 110cm na takiej wysokości powinny być, tak aby były na wysokości uszu a nie na ziemi. Co za problem komodę przestawić dla testów czy generalnie powiesić tv na ścianę szczególnie gdy jest taki duży, dziecko z przedszkola to zrobi bez problemu a dla autora bo ciężko bo nie da rady wieszaka kupić czy zainstalować. Nie ma to jak tylko narzekać haha

Napisano (edytowany)
18 minut temu, BaliGdynia napisał:

@BaliGdynia ja nie narzekam. Zadałem, Wam ekspertom, pytanie i uzyskałem odpowiedzi. Nie planowałem że względu na zakup amplitunera przemeblować chałupy. Po prostu chciałem trochę fajniej mieć. I tyle. Nie wiem o co cała napinka. Tym smieszniejsze jest, że czytając trochę na temat kolumn znalazłem info o tym, że należy je odstawić od ścian / przedmiotów na kilkadziesiąt cm i tył i boki podobno powinny być puste. To nawet przy przemeblowaniu się nie uda. Panowie, więcej luzu. Ja nie chce w domu filharmonii tylko dobrej relacji cena/użyteczność/jakość. Powiedzieliście, że na podłodze to może sobie najwyżej stać i to szanuję. Przyjadą wysokie głośniki i zobaczymy jak będzie.

@Stolarz dziękuję VK w drodze :)

Edytowano przez nessip
Napisano
7 minut temu, BaliGdynia napisał:

Hahah co VK kupiłeś bez odsłuchu emoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.png
Jak dojadą zdaje relacje jak one grają, a a czy wiadomo coś Tobie o przewodach do kolumn z miedzi beztlenowej czy to też mit i zwykle byle jakie za 1zł za metr kupisz???.

Czytałem tu na forum o tym, że przewody to właściwie tylko ułuda jeśli chodzi o jakość. Oczywiście są ludzie którzy lubią zapłacić kilkaset zł za metr ale ja nie zwariowałem. Choć nie ukrywam już wymieniłem oryginalne co były z Technicsami chyba 0,75 na 1,5mm po xxx zł za metr. Jak ja mam Kochany coś odsłuchać jak słuchu nie mam a 99,9999% pomieszczeń odsłuchowych nijak się ma do mojej zje... ej przekoszonej i niesymetrycznej chaty 🤣

Napisano
40 minut temu, Stolarz napisał:

Nie ma za co. Poziomem pasują do tematu idealnie.

Absolutnie jest za co. Pomimo Twojej oceny ja dostałem ważne informacje i dzięki temu mój sprzęt zagra lepiej. Może nie idealnie ale lepiej. Dziękuję Ci za uwagi i troskę o mój kark. Mam nadzieję, że polecone VK będą fajne. Cieszę się, że dzięki temu forum mogłem poznać takich Cudownych ludzi jak Ty 🤣

No i So... Dojechali... Kto zgadnie co toto 🤣 to takie testowe ale przyznam że fajne 😀

IMG_20200229_210956.jpg

Napisano

A nie zastanawia Ciebie czemu akurat miedź beztlenowa, może być najtańszy ale aby był. Jakie są plusy akurat tego materiału??? Nie wspomnę już o zarobieniu przewodów w tak zwane "banany" czy "widełki" a nie tylko sam drut.
Taki materiał się nie utlenia, taki materiał nie zaśniedzieje Tobie, taki materiał dobrze przewodzi sygnał. Standardowo przyjęło się małe kolumny to 2.5mm2 średnica a do dużych 4mm2.
Teraz czemu banany??? A bo temu aby było łatwiej to raz a dwa aby wiązka drutu nie wystawała i przez przypadek aby zwarcia nie robiła.

IMG_20200229_210956.thumb.jpg.33774f23d6f5cc8b6a1817a088d364af.jpg

Ale one są zdecydowanie wyższe niż zakładałeś. I wiesz co zdecydowanie lepiej wyglądają niż to co prędzej stało, a po co subwoofer? Korzystasz z niego też???

Napisano
Be my guest (ale raczej nie).
Ważne, że będzie lepieł grało po skosie :>>>
Haha zamiast linia przecięć za uszami to przed nosem jest. Ale zobacz jak szybko zadziałał 3h i nowe kolumny...a tu inni zakładają tematy a tu proszę, szybko i po bólu. Ciekaw kiedy na olx się znajdą
Napisano
No weź. Takie zacne pionki na bank wystarczą w tej sytuacji.
Ale żeby nie z przesadą w tej sytuacji. No cóż. Fajnym podsumowaniem będzie opis z doznań autora tematu, co mu się podoba a co nie w graniu i w wyglądzie, jakie plusy a jakie minusy kolumn. Może komuś w przyszłości się przyda takie info.