mariaszek11 Napisano 9 marca 2020 Udostępnij Napisano 9 marca 2020 Dzień dobry, mam pytanie odnośnie onkyo tx-8250, które niedawno kupiłem. Co jakiś czas ok 30 minut coś w środku "pstryka". jest to dzwięk coś jak podczas włączania, tylko krótszy dźwięk. Czy to coś normalnego czy może jest to podstawa do reklamacji. Z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Gawlik Napisano 9 marca 2020 Udostępnij Napisano 9 marca 2020 Mi tak samo "pstryka", przestałem się przejmować. Sprzęt 2 lata rękojmi więc nie przejmuję się. Czy Tobie też w trybie NET, sterowanie z Onkyo Controller, przerywa połączenie fona z ampli i trzeba ponownie wchodzić w menu żeby dojść do odtwarzania w danym trybie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 W tym modelu się z tym nie spotkałem. Taki mankament miały poprzednie model kinowe. Była to błędnie zaprojektowana sekcja zasilania, może nie tyle błędnie co z innego modelu. Pstryczek to nic innego jak uruchamianie wentylatora, uwaga! Ktorego nie ma. ale układ płyty był wykorzystany z takiego ktry miał. Szukaliśmy tego z innym użytkownikiem kilka lat temu. Odpowiednie chłodzenie, przestawienie kolumn na niższa impedancję czasem pomaga. Niestety to nie polegało gwarancji. Teraz zmienił się dystrybutor Onkyo, nie wiem jak jest obecnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariaszek11 Napisano 12 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2020 Dziękuję za odpowiedź, przy okazji zapytam o subwoofer i kolumny jakie polecacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Momo Napisano 12 marca 2020 Udostępnij Napisano 12 marca 2020 To pstrykanie może być przechodzeniem w tryb Eco jeśli to Onkyo na taką funkcję, podobne zachowanie jest np. w Denon AVR-x1300. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 8 godzin temu, mariaszek11 napisał: Dziękuję za odpowiedź, przy okazji zapytam o subwoofer i kolumny jakie polecacie? Jaka kwota? Monitory? Bo rozumiem że skoro sub to do monitorów tak? Jaka powierzchnia pomieszczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Gawlik Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 Ale pstrykanie wydobywa się w trakcie pracy ampli, nie kiedy skończy się odtwarzanie czegoś że źródła zewnętrznego. Muszę poczytać czy to tam jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 Ja miałem model 8150 i też pstrykało.Nie wiem czy dobrze pamiętam ale tam była opcja włączania za pomocą smartfona,aplikacją,spróbuj to wyłączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariaszek11 Napisano 13 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2020 1 godzinę temu, tomaz75 napisał: Ja miałem model 8150 i też pstrykało.Nie wiem czy dobrze pamiętam ale tam była opcja włączania za pomocą smartfona,aplikacją,spróbuj to wyłączyć. Jeszcze nie ogarnąłem aplikacji, ale jaką dokładnie funkcję mam wyłączyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariaszek11 Napisano 13 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2020 5 godzin temu, S4Home napisał: Jaka kwota? Monitory? Bo rozumiem że skoro sub to do monitorów tak? Jaka powierzchnia pomieszczenia? ok 3000zł, monitory ale jestem otwarty inne propozycje, pokój ok. 22 m/kw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Momo Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 Ale pstrykanie wydobywa się w trakcie pracy ampli, nie kiedy skończy się odtwarzanie czegoś że źródła zewnętrznego.Dokładnie tak to się dzieje we wspomnianym przeze mnie x1300, pstryka nawet jak słuchasz radio.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johan Napisano 23 marca 2020 Udostępnij Napisano 23 marca 2020 Dnia 9.03.2020 o 21:46, Bartosz Gawlik napisał: Mi tak samo "pstryka", przestałem się przejmować. Sprzęt 2 lata rękojmi więc nie przejmuję się. Czy Tobie też w trybie NET, sterowanie z Onkyo Controller, przerywa połączenie fona z ampli i trzeba ponownie wchodzić w menu żeby dojść do odtwarzania w danym trybie? U mnie w modelu Onkyo TX 8390 też czasami coś pstryknie, ale poza tym nic się nie dzieje. Też się zastanawiałem skąd dobiega ten odgłos, ale wszystko gra. Niewiem czy ten model posiada wentylator? , natomiast jeśli chodzi o zrywanie połączenia onkyo controller to oczywiście po kilku minutach bezczynności trzeba zaczynać od nowa. Poza tym zaobserwowałem, że podczas zmiany źródła sygnału trzeba manualnie zmienić źródlo ( może coś źle robię ponieważ mam amplituner od dwóch tygodni) czego nie było w moim poprzednim amplitunerze. Jeśli chodzi jakość muzyki to oczywiście jest super, bardzo duży zakres regulacji dźwięku, czystość, ale każde urządzenie ma swoje plusy i minusy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 marca 2020 Udostępnij Napisano 24 marca 2020 Dnia 13.03.2020 o 09:15, Bartosz Gawlik napisał: Ale pstrykanie wydobywa się w trakcie pracy ampli, nie kiedy skończy się odtwarzanie czegoś że źródła zewnętrznego. Muszę poczytać czy to tam jest. No tak. Tłumacze Ci to moduł chłodzenia się włącza którego tam nie ma. To standardowa przypadłość Onkyo z tamtych lat. Z funkcji tego nie zmienisz. Zapewnij mu odpowiednią wentylację i przestaw na 4 omy jeśli to możliwe. 10 godzin temu, Johan napisał: U mnie w modelu Onkyo TX 8390 też czasami coś pstryknie, ale poza tym nic się nie dzieje. Też się zastanawiałem skąd dobiega ten odgłos, ale wszystko gra. Niewiem czy ten model posiada wentylator? Właśnie nie, A jest na niego miejsce. Na płycie głównej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariaszek11 Napisano 26 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2020 Dnia 13.03.2020 o 07:10, S4Home napisał: Jaka kwota? Monitory? Bo rozumiem że skoro sub to do monitorów tak? Jaka powierzchnia pomieszczenia? ok 3000zł, monitory ale jestem otwarty inne propozycje, pokój ok. 22 m/kw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariaszek11 Napisano 12 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2020 Dnia 13.03.2020 o 09:30, tomaz75 napisał: Ja miałem model 8150 i też pstrykało.Nie wiem czy dobrze pamiętam ale tam była opcja włączania za pomocą smartfona,aplikacją,spróbuj to wyłączyć. Rozumiem że chodzi o aplikacje Onkyo Cpntroler? Czy mógłbyś podpowiedzieć o jaką funkcję chodzi, ponieważ nie mogę tego znaleźć? Mam jeszcze jedno pytanie, czy technika poszła tak do przodu;), że można ustawić tak amplituner, że sam się włączy gdy uruchomię zewnętrzne źródło dźwięku w moim przypadku komputer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts