Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witajcie.

Na początku chciałbym się przywitać bo piszę swój 1 post na tym forum.

Trochę poczytałem i widzę że naprawdę macie sporą wiedzę w temacie audio.

Chciałbym Was prosić o poradę.

Kupiłem TV 55 cali i aż prosi się aby do filmów kupić kino.

Jestem escetą więc efekt wizualny jest na 1 miejscu (nigdy nie kupię czegoś co nie podoba mi nie wizualnie)

Z głośników spodobały mi nie Klipsh ze względu na orginalny miedziany kolor membran.

Pokój 16m 70% film 30% muzyka. Muzyka klasyczna, koncerty orkiestry symfonicznej, sporadycznie POP lata 90.

Lubię brzmienie basowe.

Przymierzam się do :

Klipsch RP-160M

Sub SKlipsch R-112SW

Planujemy zmienić mieszknie na większe i wtedy chciałbym dokupić Klipsh RP-250F

Dlatego amplituner 5.1 Yamaha RX-V485

Pytanie: Czy ta konfiguracja dobrze zagra ? Ew inny model głośników, ale wole zostać przy Klipsch, ew inny amplituner.

Z góry bardzo dziękuję Wam za cenne rady.

Edytowano przez Gabriel Zwolinski
Napisano

Witaj,

na pewno wybór Klipsch jest optymalny. Spójrz jednak na aktualną serię, w Twoim przypadku będzie to model RP-600M. Subwoofer R-112SW jest jak najbardziej ok, chociaż w aktualnym pomieszczeniu będzie trochę duży.

Największe wątpliwości mam do wybranego amplitunera. Po pierwsze do Klipsch niekoniecznie Yamaha. Takie połączenie zaoferuje efektowny dźwięk z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma. Jeśli jeszcze akustyka pomieszczenia będzie sprzyjała, może być zbyt jasno. Znacznie lepszą opcją będzie amplituner Denon, Marantz czy Onkyo. W podobnej cenie masz np. Onkyo TX-NR686, który będzie znacznie lepszy w Twojej konfiguracji. 

Zapraszam po wyceny, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą.

Napisano
5 godzin temu, Q21 napisał:

Witaj,

na pewno wybór Klipsch jest optymalny. Spójrz jednak na aktualną serię, w Twoim przypadku będzie to model RP-600M. Subwoofer R-112SW jest jak najbardziej ok, chociaż w aktualnym pomieszczeniu będzie trochę duży.

Największe wątpliwości mam do wybranego amplitunera. Po pierwsze do Klipsch niekoniecznie Yamaha. Takie połączenie zaoferuje efektowny dźwięk z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma. Jeśli jeszcze akustyka pomieszczenia będzie sprzyjała, może być zbyt jasno. Znacznie lepszą opcją będzie amplituner Denon, Marantz czy Onkyo. W podobnej cenie masz np. Onkyo TX-NR686, który będzie znacznie lepszy w Twojej konfiguracji. 

Zapraszam po wyceny, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą.

Dziękuje za radę. Faktycznie jak piszesz, na wielu forach piesze że Yamaha dobrze się sprawdza w filmach ale nie koniecznie w muzyce. Tutaj polecają Onkyo.

Tutaj mam jeszcze jedno pytanie:  czy kolejne modele Onkyo 4.....5.....6 oprócz mocy różnią się jakością dźwięku ? Czy ta różnica jest widoczna dla każdego ?

Np czy model TX-RN4..   czy TX-NR..5 faktycznie grają gorzej od 6-ki ? Muszę odpowiedzieć sobie na pytanie czy faktycznie potrzebuje tak wysoki model, nie jestem audiofilem i słucham muzyki okazyjnie i czy nie wystarczy model. 494 albo  393 ? 

Napisano (edytowany)

Nawet model 6xx nie jest dla żadnych audiofilii słaby model dopiero rz8xx gra fajnie ale trzeba mieć na uwadze onkyo ma słabą kalibrację i w słabych akustycznie pomieszczeniach może być kicha.

A i to że kupujesz set klipscha nie oznacza że musisz kupować sub'a klipscha bo akurat model 112SW totalnie nie nadaje się do muzyki jest to typowo kinowy sub który ciągnie się i ciągnie... jak krówka ciągutka, konstrukcję zamknięte REL/SVS są 100 razy lepsze w muzyce to praktycznie konieczność.

Edytowano przez Jasiek88
Napisano

Różnica w brzmieniu miedzy Onkyo 4xx,5xx,6xx będzie słyszalna dlatego tez polecamy model 686/696. Jeśli chciałbyś wycisnąć 100% w stereo to od tego jest co najmniej Onkyo RX840 ale tutaj idziemy do góry z ceną. W kinie domowym także docenisz jakość dźwięku wybierając model 686. 

Napisano

Moim zdaniem już tu mamy problem

Dnia 13.04.2020 o 08:07, Gabriel Zwolinski napisał:

Jestem escetą więc efekt wizualny jest na 1 miejscu (nigdy nie kupię czegoś co nie podoba mi nie wizualnie)

Bo przepraszam że trochę Cie zaszufladkuje ale wydaje mi się że po prostu szukasz potwierdzenia swojego wyboru. A każde inne polecenie nie będzie przez ciebie brane pod uwagę bo ci się nie podoba. I wygra ta branża która w 100% przytaknie Twojemu pomysłowi :)

Ale ja tak nie działam więc zaryzykuje.

1. amplituner. No Ymaha 485 odpada. 685 albo Onkyo 696 to minimum

2. Fronty już ok niech będą

3. Jakie tyły?

Napisano
5 godzin temu, Konrad Kulwicki napisał:

Z tego, co zrozumiałem, to plan jest najpierw kupić monitory + sub, a potem dodać podłogówki i przenieść monitory na tyły.  Czyli docelowo na tył Klipsch RP-160M.

Taki jest plan.

Choć dziś dostałem informację że PR-160M już nie są dostępne więc na dziś planowana konfiguracja wygląda tak:

Najpierw zakup RP-500M  +  SPL-100 +  RP-500C

Do tego zakup Amplitunera 5.1 (jeszcze nie wiem jaki, polecają Onkyo 686 lub 696)

Docelowo po przeprowadzce dokupienie podłogówek RP-6000F

Napisano

Wszystko zalezy od przyszłego pomieszczenia. Jesli miałbym się męczyć przez rok na frontach z 402s to wolałbym nic nie kupić. RP500m nie są takie złe i pytanie w czym RP600m nagle są o niebo lepsze? Do większych pomieszczeń faktycznie sprawdzą się lepiej ale pamiętajmy, że w przyszłości te monitory trafią na tył. 

Napisano

A nie no to na fronty 402 odpadają całkowicie!

W tym że RP 500 gra płytko i przez to tuba bardzo wyjaskrawia.

RP 600 maja większy przetwornik midbas. Miałem kiedyś poprzedników 160 w domu. Tu dźwięk jest bardziej zrównoważony, głębszy

Niestety, RP500 przypominają bardzo nie udane R15

No dlatego pytanie czy taki zakup na raty w tym przypadku ma sens.