Pawel Pokojski #1 Napisano 15 kwietnia 2020 witam i pozdrawiam forumowiczów pytanie o tryb stereo w amplitunerach, znowu ... jaki ampli KD ma naprawdę dobry dźwięk na wyjścu pre-out dla kanałów L/P ? mam jako koncówkę Emotive A-300 która jest "przezroczysta" dla sygnału wejściowego i głośniki Canton Chrono 509.2 DC które są mega jasne musi to być ampli KD z obsługą strumieni a nie wzmak stereo bo musi 🙂 min w konfiguracji 5.1.2 (reszta głośników i sub jest chyba bez znaczenia dla wątku ) podpowiecie ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #2 Napisano 15 kwietnia 2020 4 minuty temu, Pawel Pokojski napisał: jaki ampli KD ma naprawdę dobry dźwięk na wyjścu pre-out dla kanałów L/P ? Wszystko zależy co uważasz za dobry. Do swojej Yamahy RX-A3030 dołożyłem / Pre Out/najpierw jedną końcówkę / BC Acoustique EX-502/ , potem Yamahę MX-1000 a potem ... zbudowałem oddzielny system stereo Wypożycz coś w Swoim budżecie do domu , podłącz końcówkę i zobaczysz czy Ci odpowiada . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #3 Napisano 15 kwietnia 2020 A do czego wcześniej była podłączona ta końcówka mocy? Czy też zacząłeś kompletowanie sprzętu tak trochę od tyłu 🙂? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 16 kwietnia 2020 Tylko topowe modele mają lepsze PRE Czyli Yamaha 3080 / Denon X6500 i tak dalej i tak dalej. Co miałeś do tej pory i czy uważałeś to za dobre czy słabe PRE? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pawel Pokojski #5 Napisano 16 kwietnia 2020 mam nowe prawie onkyo nr 696, "parametrycznie" to jego pre-out jest idealny ( niska impedancja 470 Ohm, wysokie S/N ) , niestety , ale dla mnie o ile w kinie to jest wymiatacz to w muzyce jest zupełnie nijaki taak, utwory testowe brzmią wyśmienicie, pewnie dlatego że są testowe 🙂 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #6 Napisano 16 kwietnia 2020 Sprzedaj te emotive i kup klasyczny wzmak z możliwością pracy w trybie końcówki mocy. Wtedy wszystkie źródła podlaczysz pod wzmak. Moim zdaniem to tańsze i lepsze rozwiazanie niż kupowanie ampli KD za grube tysiące. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pawel Pokojski #7 Napisano 16 kwietnia 2020 8 godzin temu, seba3002 napisał: Sprzedaj te emotive i kup klasyczny wzmak z możliwością pracy w trybie końcówki mocy. Wtedy wszystkie źródła podlaczysz pod wzmak. Moim zdaniem to tańsze i lepsze rozwiazanie niż kupowanie ampli KD za grube tysiące. Pozdrawiam Sprawdze przez weekend polecany przez Ciebie w innym wątku V685 i zdecyduję, pozdrawiam ! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #8 Napisano 16 kwietnia 2020 9 godzin temu, Pawel Pokojski napisał: mam nowe prawie onkyo nr 696, "parametrycznie" to jego pre-out jest idealny ( niska impedancja 470 Ohm, wysokie S/N ) , niestety , ale dla mnie o ile w kinie to jest wymiatacz to w muzyce jest zupełnie nijaki Powiem z autopsji , jak kupisz amp. KD za 8k. to efekt będzie identyczny @seba3002 dobrze radzi , zostaw do kina to co masz , kup wzmacniacz stereo i będziesz mógł mówić o jakości w muzyce , przy KD zawsze to będzie fajne plumkanie w tle i nic więcej nie wyciśniesz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #9 Napisano 17 kwietnia 2020 Ale Yamaha 685 to ta sama klasa co Twoje onkyo. Zamiast zmieniać amp KD wymien tę końcówkę mocy na klasyczny wzmak i masz system i do filmów i do muzyki. Sam mam amplituner połączy ze wzmakiem i moim zdaniem jest to najsensowniejszy sposób na pogodzenie tych dwóch światów. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #10 Napisano 17 kwietnia 2020 Dokladnie. Nie widze żadnego sensu wymiany juz posiadanego 696 na 685. To bez sensu. No a dlaczego nie podłączyłeś tej końcówki? Bo albo czegoś nie rozumiem? Masz jedno i drugie? Spiete? Testowałeś? Gra to jako tako? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pawel Pokojski #11 Napisano 17 kwietnia 2020 tak, mam podłączoną emo jako końcówkę do L/P , różnica w trybie stereo z-bez jest bezdyskusyjna, słychać to zwłaszcza w dynamice dźwięku i niskich tonach przy cichym odsłuchu - to żadna magia, to po prostu następne dostępne 500 W w trafo z tidala Hi-Res powyżej 40 dB na skali Onkyo słucham już tylko w Pure Audio, nie ma potrzeby żadnej korekcji - przyznaję że zrobiłem niewielką i niezbędną adaptację akustyczną co pomaga ale i tak pokój odsłuchowy ( a zwłaszcza jego asymetria ) to zły sen realizatorów dźwięku 🙂 całość jest mega ale ...no właśnie ale 🙂 dźwięk z Onkyo bardziej mi pasił na Monitor Audio Silver 2 ( niestety trochę za małe do pomieszczenia ) a na Cantonach jest zbyt detaliczny - jestem daleki od obwiniania głośników, to po prostu SUBIEKTYWNE wrażenia, stad pomysł przetestowania Yamahy P.S. dzwięk Denona znam, ale 4 Ohmy P.S.2 poprzednio było Sony P.S.3 kino / muza 50/50 przy czym mógłbym zrezygnować ze stereo na rzecz słuchawek ale z kina nie 🙂 ( kto oglądał Pitch Black w stereo ten wie o czym godom ) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #12 Napisano 17 kwietnia 2020 3 minuty temu, Pawel Pokojski napisał: a na Cantonach jest zbyt detaliczny - jestem daleki od obwiniania głośników, A ja nie Znam te kolumny i robią niesamowite wrażenie przez pierwsze / jak dla mnie/ pięć minut , potem już nie dałem rady ..... no , nie ważne . Na odsłuchach miałem je z Yamahą RX A3030 , obawiam się , że będzie jeszcze gorzej, ale zawsze namawiam do spróbowania. A może zamiast szukać nowego amplitunera , wypożycz kolumny o bardziej neutralnym dźwięku niż Cantony. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pawel Pokojski #13 Napisano 19 kwietnia 2020 No i wszystko jasne, przy 4 omowych kolumnach moc i dynamika yamahy w trybie stereo jest więcej niż wystarczająca wiec emotiva jest zbędna i wraca do sprzedawcy, Onkyo na sprzedaż . Onkyo wygrywa na pewno łatwością obsługi i konfiguracji, przy Yamie bez instrukcji nie ma szans 🙂 dzięki wszystkim za opinie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach