Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

witam i pozdrawiam forumowiczów

pytanie o tryb stereo w amplitunerach, znowu ...

jaki ampli KD  ma naprawdę dobry dźwięk na wyjścu pre-out  dla kanałów L/P ?

mam jako koncówkę Emotive A-300 która jest "przezroczysta" dla sygnału wejściowego i głośniki Canton Chrono 509.2 DC które są mega jasne

musi to być ampli KD z obsługą strumieni a nie wzmak stereo bo musi 🙂 min  w konfiguracji 5.1.2  (reszta głośników i sub jest chyba bez znaczenia dla wątku )

podpowiecie ? 

Napisano
4 minuty temu, Pawel Pokojski napisał:

jaki ampli KD  ma naprawdę dobry dźwięk na wyjścu pre-out  dla kanałów L/P ?

Wszystko zależy co uważasz za dobry. Do swojej Yamahy RX-A3030 dołożyłem / Pre Out/najpierw jedną końcówkę / BC Acoustique EX-502/ , potem Yamahę MX-1000 a potem ... zbudowałem oddzielny system stereo :)

Wypożycz coś w Swoim budżecie do domu , podłącz końcówkę i zobaczysz czy Ci odpowiada .

Napisano

mam nowe prawie onkyo nr 696, "parametrycznie" to jego pre-out jest idealny ( niska impedancja 470 Ohm, wysokie  S/N ) , niestety  , ale dla mnie  o ile w kinie to jest wymiatacz to w muzyce jest zupełnie nijaki

taak, utwory testowe brzmią wyśmienicie, pewnie dlatego że są testowe 🙂

Napisano

Sprzedaj te emotive i kup klasyczny wzmak z możliwością pracy w trybie końcówki mocy. Wtedy wszystkie źródła podlaczysz pod wzmak. Moim zdaniem to tańsze i lepsze rozwiazanie niż kupowanie ampli KD za grube tysiące. Pozdrawiam 

Napisano
8 godzin temu, seba3002 napisał:

Sprzedaj te emotive i kup klasyczny wzmak z możliwością pracy w trybie końcówki mocy. Wtedy wszystkie źródła podlaczysz pod wzmak. Moim zdaniem to tańsze i lepsze rozwiazanie niż kupowanie ampli KD za grube tysiące. Pozdrawiam 

Sprawdze przez weekend polecany przez Ciebie w innym wątku V685 i zdecyduję, pozdrawiam !

Napisano
9 godzin temu, Pawel Pokojski napisał:

mam nowe prawie onkyo nr 696, "parametrycznie" to jego pre-out jest idealny ( niska impedancja 470 Ohm, wysokie  S/N ) , niestety  , ale dla mnie  o ile w kinie to jest wymiatacz to w muzyce jest zupełnie nijaki

Powiem z autopsji , jak kupisz amp. KD za 8k. to efekt będzie identyczny :) 

@seba3002 dobrze radzi , zostaw do kina to co masz , kup wzmacniacz stereo i będziesz mógł mówić o jakości w muzyce , przy KD zawsze to będzie fajne plumkanie w tle i nic więcej nie wyciśniesz.

Napisano

Ale Yamaha 685 to ta sama klasa co Twoje onkyo. Zamiast zmieniać amp KD wymien tę końcówkę mocy na klasyczny wzmak i masz system i do filmów i do muzyki. Sam mam amplituner połączy ze wzmakiem i moim zdaniem jest to najsensowniejszy sposób na pogodzenie tych dwóch światów. Pozdrawiam 

Napisano

Dokladnie. Nie widze żadnego sensu wymiany juz posiadanego 696 na 685. To bez sensu.

No a dlaczego nie podłączyłeś tej końcówki?

Bo albo czegoś nie rozumiem? Masz jedno i drugie? Spiete? Testowałeś? Gra to jako tako?

Napisano

tak, mam podłączoną emo jako końcówkę do L/P , różnica w trybie stereo z-bez  jest bezdyskusyjna, słychać to zwłaszcza w dynamice dźwięku i niskich tonach przy cichym odsłuchu - to żadna magia, to po prostu następne dostępne 500 W w trafo

z tidala Hi-Res powyżej 40 dB na skali Onkyo słucham już tylko w Pure Audio, nie ma potrzeby żadnej korekcji - przyznaję że zrobiłem niewielką i niezbędną  adaptację akustyczną co pomaga ale i tak pokój odsłuchowy ( a zwłaszcza jego asymetria ) to zły sen realizatorów dźwięku 🙂

całość jest mega ale ...no właśnie ale 🙂  dźwięk z Onkyo bardziej mi pasił na Monitor Audio Silver 2 ( niestety trochę za małe do pomieszczenia )  a  na Cantonach jest zbyt detaliczny - jestem daleki od obwiniania głośników, to po prostu SUBIEKTYWNE wrażenia, stad pomysł przetestowania Yamahy

P.S. dzwięk Denona znam, ale 4 Ohmy 

P.S.2 poprzednio było Sony 

P.S.3 kino / muza 50/50 przy czym mógłbym zrezygnować ze stereo na rzecz słuchawek ale z kina  nie 🙂 ( kto oglądał Pitch Black w stereo ten wie o czym godom )

Napisano
3 minuty temu, Pawel Pokojski napisał:

a  na Cantonach jest zbyt detaliczny - jestem daleki od obwiniania głośników,

A ja nie :) Znam te kolumny i robią niesamowite wrażenie przez pierwsze / jak dla mnie/ pięć minut , potem już nie dałem rady ..... no , nie ważne . Na odsłuchach miałem je z Yamahą RX A3030 , obawiam się , że będzie jeszcze gorzej, ale zawsze namawiam do spróbowania. A może zamiast szukać nowego amplitunera , wypożycz kolumny o bardziej neutralnym dźwięku niż Cantony.

Napisano

No i wszystko jasne, przy 4 omowych kolumnach moc i dynamika yamahy w trybie stereo jest więcej niż wystarczająca wiec emotiva jest zbędna i wraca do sprzedawcy, Onkyo na sprzedaż .

Onkyo wygrywa na pewno łatwością obsługi i konfiguracji, przy Yamie bez instrukcji nie ma szans 🙂

dzięki wszystkim za opinie